Rusya ve Türkiye çabasıyla oldu!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Halep’in doğusunda ateşkes sağlanmasına ABD’nin müdahil olmadığını, bunun Türkiye ile Rusya arasındaki çabaların bir sonucu olduğunu bildirdi.

Haberler 15.12.2016 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlk Sözcüsü John Kirby, günlük basn toplantsnda Suriyenin Halep kentinin dousundaki silahl muhalif gruplar ile Rusya destekli rejim güçleri arasnda atekes salanmasna ilikin konutu.

Kirby, atekes anlamasnn ilikin raporlar gördüklerini belirterek, Anladmz kadaryla (atekes) önümüzdeki saatlerde uygulanabilir. dedi.

Bir soru üzerine Kirby, Bu ABDnin içinde yer almad, Türkiye ile Rusyann çabasyd. ifadesini kulland.

Kirby, Türkiye ve Rusyann Halepte atekes salanmasna ilikin yapt görümelerden haberdar olmadklarn belirterek, kili bir görümenin olduuna dair bize herhangi bir haberin geldiini bilmiyorum. Bizim için kim tarafndan ve nasl olduu deil, bunun sonucu önemli. diye konutu.

Kirby unlar kaydetti:

ABD MÜDAHL OLMADI

Eer bu haberler doruysa ve bir anlamaya varlmas durumunda iddet olaylar azalr ve sivil halk Halepten çkartlrsa bunu memnuniyetle karlarz. Bu tür bütün çabalar memnuniyetle karlarz.

ABD bu sürecin tamamen darsnda m tutuldu? Ve artk bu görümelerin dnda m duracaksnz? eklinde bir soruya ise Kirby Böyle bir durumu tamamen reddediyorum. Bu konuya ilikin etkimizin sona erdii, ABDnin liderliinin bittii söz konusu deil. cevabn verdi.

ABD Dileri Bakan John Kerry ve Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrovn sk sk bir araya geldiini ve telefonla görütüne dikkat çekilerek, Lavrov sizi bu süreçten haberdar edebilirdi. eklinde bir soru üzerine ise Kirby, Halepten gelen fotoraflar düününce kimsenin protokol uygulayacak bir zaman olmadn anlarsn. Biz, birisinin telefonu alarak bizi aramasn önemsemiyoruz. dedi.

Kirby ABDnin Suriyede siyasal çözüm araylarna devam edeceini kaydetti.

Öte yandan Kirby, Halepin tamamen rejimin kontrolü altna geçtii yönündeki bilgileri dorulayamacan belirtti. Halepten çok sayda rahatsz edici fotoraflar geldiine dikkat çeken Kirby, nsanlarn sokakta öldürüldüünü görüyoruz. dedi.

ran ve Rusyaya çarda bulunan Kirby, rejim güçlerine destein son bulmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git