Rusya'da on binler Putin'e destek için sokağa indi

Rusya'da on binler Putin'e destek için sokağa indi

Haberler 19.02.2012 - 12:40 Son Güncelleme : 19.02.2012 - 12:40

Rusya Başbakanı Vladimir Putine destek son anketlerde yüzde 55e yükselirken, hafta sonunda ülkenin farklı meydanlarında Putine destek için on binler gösteri düzenledi. Ülkenin en doğusu Vladivostoktan başlayan gösterileri Habarovsk, Irkutsk, Novosibirsk, Volgograd kentlerinde devam etti. Habarovsk kentinde Bizim koruyacaklarımız var sloganı ile meydana inen 12 bin kişilik gösteriye Putinin Halk Cephesi destek verdi.

Irkutsk bölgesinde toplanan 7 bin kişiye hitap eden konuşmacılar İstikrarlı ve Güçlü bir Rusya istediklerini, turuncu devrim çağrılarına kaşı olduklarını ilan etti. Novosibirsk kentinde Güçlü Rusya için sloganı ile kent meydanında toplanan 7 bin 500 kişi oylarını Putine vereceklerini açıkladı.

Tümen bölgesinde Rusya bayrakları ve Putin posterleri ile meydanlara inen 5 bin kişi Putine inanıyoruz sloganı attı. Putin nerede, zafer orada, Gelişim, devrim değil, Biz istikrarlı yarınlar istiyoruz dövizleri taşıyan kalabalıklar, muhalif grupları batının oyununa gelmekle suçladı.

Lipetsk bölgesinde kalabalıklar İstikrarlı Rusya, Rusyanın yıkılmasına izin vermeyeceğiz, 1990lara geri dönmek istemiyoruz pankartları taşıdı. Yaklaşık 5 bin kişi yerel halk müziği eşliğinde eğlendi. Nijni Novgorodda Narodnovo Yedinstva meydanında Putine destek mitingine katılan 8 bin 500 kişi oylarının Rusyanın istikrarından yana olacağını açıkladı.

Ülke genelinde yapılan gösterilerden en kalabalığı ise kuzeyin başkenti St. Petersburgda düzenlendi. Göstericiler Putine oy vereceklerini ve Rusyada devrime asla izin vermeyeceklerini ilan etti. St. Petersburgda Putin yanlıları kendi iradeleri ve istekleri ile gösteriye katıldıklarını ve Rusyanın geleceğine güvendikleri için bir araya geldiklerini ilan eden bir karar açıkladı.

Moskovada da Putin yanlısı bin 500 kadar sürücü Putin posterleri ve Putin için yazılı çıkartmalar yapıştırdıkları araçları ile şehir turu attı. Organizatörler katılımcılara Putinin söylediği popüler jazz şarkısı Blueberry Hill parçasının yer aldığı bir CD hediye etti.

Bağımsız kaynaklar ülke genlindeki gösterilere 100 binin üzerinde Putin taraftarının katıldığını belirtirken, Rusya başbakanına destek son ankette yüzde 55i buldu. Oylarını iki puan daha artırarak yüzde 55e çıkaran Putinin ilk turda seçilmesi kesinleşti. Rusya Kamuoyu araştırma şirketi VTsIOMun ülke genelinde 11-12 Şubat tarihlerinde bin 600 seçmenle birebir görüşerek yaptığı ankette ana muhalefet lideri Gennadi Zyuganov ve aşırı sağcı lider Vladimir Jirinovskiye destek yüzde 8e indi. Diğer başkan adayları Adaletli Rusya Partisi lideri Sergey Mironov ve milyarder iş adamı Mihail Prohorov ise yüzde 4de kaldı. Halkın yüzde 9u sandığa gitmeyeceğini açıklarken, kararsızların oranı ise yüzde 8e düştü.

Ana Sayfaya Git