Rusya'da on binler Putin'e destek için sokağa indi

Rusya'da on binler Putin'e destek için sokağa indi

Rusya'da on binler Putin'e destek için sokağa indi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e destek son anketlerde yüzde 55’e yükselirken, hafta sonunda ülkenin farklı meydanlarında Putin’e destek için on binler gösteri düzenledi. Ülkenin en doğusu Vladivostok’tan başlayan gösterileri Habarovsk, Irkutsk, Novosibirsk, Volgograd kentlerinde devam etti. Habarovsk kentinde “Bizim koruyacaklarımız var” sloganı ile meydana inen 12 bin kişilik gösteriye Putin’in “Halk Cephesi” destek verdi.

    Irkutsk bölgesinde toplanan 7 bin kişiye hitap eden konuşmacılar “İstikrarlı ve Güçlü bir Rusya” istediklerini, turuncu devrim çağrılarına kaşı olduklarını ilan etti. Novosibirsk kentinde “Güçlü Rusya için” sloganı ile kent meydanında toplanan 7 bin 500 kişi oylarını Putin’e vereceklerini açıkladı.

    Tümen bölgesinde Rusya bayrakları ve Putin posterleri ile meydanlara inen 5 bin kişi “Putin’e inanıyoruz” sloganı attı. “Putin nerede, zafer orada”, “Gelişim, devrim değil”, “Biz istikrarlı yarınlar istiyoruz” dövizleri taşıyan kalabalıklar, muhalif grupları batının oyununa gelmekle suçladı.

    Lipetsk bölgesinde kalabalıklar “İstikrarlı Rusya”, “Rusya’nın yıkılmasına izin vermeyeceğiz”, “1990’lara geri dönmek istemiyoruz” pankartları taşıdı. Yaklaşık 5 bin kişi yerel halk müziği eşliğinde eğlendi. Nijni Novgorod’da Narodnovo Yedinstva meydanında Putin’e destek mitingine katılan 8 bin 500 kişi oylarının Rusya’nın istikrarından yana olacağını açıkladı.

    Ülke genelinde yapılan gösterilerden en kalabalığı ise kuzeyin başkenti St. Petersburg’da düzenlendi. Göstericiler Putin’e oy vereceklerini ve Rusya’da devrime asla izin vermeyeceklerini ilan etti. St. Petersburg’da Putin yanlıları kendi iradeleri ve istekleri ile gösteriye katıldıklarını ve Rusya’nın geleceğine güvendikleri için bir araya geldiklerini ilan eden bir karar açıkladı.

    Moskova’da da Putin yanlısı bin 500 kadar sürücü Putin posterleri ve “Putin için” yazılı çıkartmalar yapıştırdıkları araçları ile şehir turu attı. Organizatörler katılımcılara Putin’in söylediği popüler jazz şarkısı Blueberry Hill parçasının yer aldığı bir CD hediye etti.

    Bağımsız kaynaklar ülke genlindeki gösterilere 100 binin üzerinde Putin taraftarının katıldığını belirtirken, Rusya başbakanına destek son ankette yüzde 55’i buldu. Oylarını iki puan daha artırarak yüzde 55’e çıkaran Putin’in ilk turda seçilmesi kesinleşti. Rusya Kamuoyu araştırma şirketi VTsIOM’un ülke genelinde 11-12 Şubat tarihlerinde bin 600 seçmenle birebir görüşerek yaptığı ankette ana muhalefet lideri Gennadi Zyuganov ve aşırı sağcı lider Vladimir Jirinovski’ye destek yüzde 8’e indi. Diğer başkan adayları Adaletli Rusya Partisi lideri Sergey Mironov ve milyarder iş adamı Mihail Prohorov ise yüzde 4’de kaldı. Halkın yüzde 9’u sandığa gitmeyeceğini açıklarken, kararsızların oranı ise yüzde 8’e düştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz