Salman patentli operasyon

Suudi Arabistan'da yaklaşık 300 kişiyi kapsayan "yolsuzluk operasyonu"

Haberler 17.03.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suudi Arabistanda aralarnda yarg, ordu ve emniyet mensuplarnn da yer ald çou kamu çalan 298 kii yeni bir yolsuzlukla mücadele operasyonu kapsamnda gözaltna alnd.

Suudi Arabistan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun (Nazaha) sosyal medyadaki resmi hesabndan yaplan yazl açklamada, 219u kamu çalan 298 kiinin farkl soruturmalar çerçevesinde yolsuzluk, kamu maln zimmete geçirme ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalarla gözaltna alnd duyuruldu.

Gözaltna alnanlar arasnda Savunma Bakanlndan 8, çileri Bakanlndan 29 ve Salk Bakanlndan 21 kii ile 2 de hakimin olduu aktarld.

Salk Bakanl bünyesinde görev yapan bu kiilere ihaleye fesat kartrma ve haksz kazanç elde etme, iki hakime ise rüvet suçlamas yöneltildii belirtilen açklamada; çileri Bakanlndan gözaltna alnanlar arasnda bir tümgeneral ve bir tugeneralin yan sra baz albaylarn da yer ald kaydedildi.

Soruturma dosyalarna göre kamunun 101 milyon dolar zarara uratld belirtilirken, gözaltna alnanlarn isimlerine ilikin ise bilgi verilmedi.

- Suudi Arabistanda yolsuzlukla mücadele dalgas

Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun (Nazaha) ad ilk defa Haziran 2017de kuruluu srasnda duyulmutu. Ülkenin hzla yükselen Veliaht Prensi Muhammed bin Selmann da komisyona bakanlk ettii belirtilmiti.

Komisyonun kamuoyuna açklanmasyla e zamanl ekilde yeni bir yolsuzlukla mücadele kampanyas balatld duyurulmutu. Kraliyet ailesi üyesi çok sayda prens ve ülkenin en büyük i adamlarnn bakent Riyadda lüks bir otelde gözaltna alnd haberleri gelmiti.

Citigroup ve Twitter gibi dünyaca ünlü irketlerin ortaklarndan ünlü i adam Velid bin Talalin de aralarnda yer ald kiilere, servetlerinin büyük bir ksmn teslim etmeleri karlnda serbest kalabilecekleri teklif edildii ortaya çkmt.

Suudi Arabistann be yldzl yolsuzlukla mücadele operasyonunu baz kesimlerce olumlu karlanrken, uluslararas gözlemciler ise olay Muhammed bin Selmann yolsuzlukla mücadele görüntüsü altnda Suudi oligarklar dize getirme ve tasfiye çabas olarak deerlendirmiti.

- Veliaht Prens Bin Selmann hanedana tasfiye hamlesi

Suudi Arabistandan geçen haftalarda da önde gelen baz prenslerin tutuklandna ilikin haberler gelmiti. Baz kaynaklar, Kral Selmann kardei Ahmed bin Abdulazizin (Prens Ahmed) tutuklanmasnn ardndan Kraliyet ailesinden en az 20 kiinin daha Veliaht Prens Muhammed bin Selmana darbe giriiminde bulunduu suçlamasyla tutuklandn iddia etmiti.

Hanedan içinden tutuklanan dier bir prens olan Muhammed bin Nayif ise ülkenin çileri Bakanlnda çalt dönemlerde terörle mücadele faaliyetleriyle öne çkmt.

Washington ile Riyad arasndaki ilikilerin zorlu bir testten geçtii 11 Eylül sonras dönemde Suudi Arabistanda çileri Bakanlnda terör ve arlkla mücadele programlarn yürüten Muhammed bin Nayif, Washingtonda terörle mücadele prensi olarak ün salm ve bu alanda ABD tarafndan devlet madalyasna layk görülmütü.

Prens Muhammed bin Nayif, Kral Selman bin Abdulazizin tahta geçmesinin ardndan Nisan 2015te Veliaht Prens makamna getirilmi, Muhammed bin Selman da kinci Veliaht olarak atanmt.

Muhammed bin Nayif, Haziran 2017de sürpriz biçimde tahttan çekilerek Veliaht Prenslik görevine Muhammed bin Selman getirilmiti. Ancak Muhammed bin Nayifin ev hapsinde tehdit edilerek tahttan çekilmeye zorlandna ilikin güçlü iddialar da kamuoyuna yansmt.

Ana Sayfaya Git