Savaşa mı gidiliyor?

İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine saldırı düzenlemesi ve bir F-16 uçağının bu saldırılar sırasında düşürülmesiyle tırmanan gerginlik, söz konusu iki ülkenin Suriye'de işi ne kadar ileri götürebileceği sorusunu gündeme getirdi. Öte yandan, İsrail ve İran arasındaki büyük gerginlik 'tehdit düeallosuna' dönüştü. İran'a ait insansız bir hava aracını düşürdüğünü öne sürerek İran'ı "ateşle oynamakla" tehdit eden İsrail'e Tahran'dan aynı sertlikte yanıt geldi. İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, "Bölgeyi Siyonistler (İsrail) için cehenneme çevirebiliriz" dedi.

Haberler 12.02.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, srailin, rann Suriyedeki varlyla ilgili krmz çizgilerinden ödün vermeyeceini ifade etse de bunun ran ile srail arasnda bir savala sonuçlanmayaca tezini savundu.

ki ülke arasndaki gerilimin geçmii birkaç ay öncesine dayanyor. srail Babakan Binyamin Netanyahu, geçen aylarda rann Suriyedeki varlna kar uyarda bulunmu ancak ran taraf buna pek kulak asmamt. Netanyahu, Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin yan sra ABD ve Avrupal yetkililerle gerçekletirdii görümelerde de bu sorunu gündeme getirmi ancak ne Suriye ne ran ne de Rusya bu konuya ihtimam göstermiti.

srailli siyasi analist Avi Issacharoff, dün yaanan gelimelerin Netanyahunun birkaç ay önce yapt uyaryla balayan süreçte yeni bir aama olduu deerlendirmesinde bulundu.

rann, Suriyedeki askeri varl çok büyük. Bu da demek oluyor ki Suriyede söz sahibi olan Devlet Bakan Bear Esad deil ran. diyen Issacharoff, dün yaananlarn rann Suriye üzerindeki tesirinin ne boyutta olduunun bir kant olduuna iaret etti.

srail uçann düürülmesinin 1980lerden bu yana görülmeyen yeni ve olaan d bir durum olduunun altn çizen Issacharoff, Yine de her halükarda bu uçak srail snrlar içinde düürüldü ve pilotlar da alkonulmad. Sanyorum srail için, Suriye ve ran hedeflerini bombalamak yeterli bir cevapt. Ama asl sorulmas gereken soru, srail ile rann ii nereye vardrmaya çaltklardr. diye konutu.

ANAHTAR ESADN ELNDE

Söz konusu gelimeler karsnda anahtarn Esadin elinde olduu deerlendirmesinde bulunan Issacharoff, Esed, rann elinde bir piyon olabilir ama hala kendisini ülkenin devlet bakan olarak addediyor ve kararlar kendisi alyorsa rann, Suriyede nüfuz kurma çalmalarna son vermesi gerekiyor diye düünüyorum. ifadesini kulland.

srailin bölgede Esade ulaabilecek tek güç olduunu savunan Issacharoff, Esed, srail ile gerilimi trmandrmaktan ne tür bir menfaat umuyor? diye sordu.- ranla savaa girmek Netanyahuya fayda salamaz

Netanyahunun izledii politikann, iktidarda kalma politikas olduunu söyleyen Issacharoff, srailin ranla savaa girmesi durumunda bu politikann ona bir fayda salamayacan, kaybedilecek bir savan Netanyahunun popülaritesinde büyük bir düüe neden olacan ve onun da bunu istemediini belirtti.

Issacharoff unlar kaydetti:

Sava demek, füzeler, ölümler ve soruturma komisyonlar demektir. Bu doal olarak Netanyahuya fayda salamaz. O nedenle, Netanyahunun savaa girerek yolsuzluk soruturmalarndan kaçt yönündeki iddialar gerçein görmezden gelinmesidir.

Issacharoff, gerilimin trmandrlmasnda taraflardan hiçbirinin çkar olmadn, srailin sükunet istediini ancak bu konuda salam bir politika izlenmediini dile getirdi.

NE RAN CAYIYOR NE DE SRAL TAVZ VERYOR

srail konusunda uzman Antoine Shalhat da yaananlara atfta bulunarak bu zamana kadar ortamn hiç bu kadar gerilmediini belirtti ve sözlerini Ancak görünen o ki, ne ran cayyor ne de srail, rann Suriyedeki varlyla ilgili dillendirdii krmz çizgilerden taviz veriyor. eklinde sürdürdü.

Yaanan son gelimenin gerilimi ne derece trmandraca ile ilgili Shalhat, Milyon dolarlk soru bu, ama kimse bu sorunun cevabn bilmiyor. Taraflar sava istemese de en ufak bir olay ortal kartrabilir. yorumunu yapt.

Shalhat öyle devam etti:

Bu çok tehlikeli boyutlara varabilir ancak bu her iki tarafn da karlkl mücadeleye girmeyi istedii anlamna gelmiyor. Bunu da Netanyahunun Rusyadan Suriyeye müdahale etmesini istemesinden anlyoruz. lerin nasl geliecei, sahadaki gidiatla balantl ama anlalan o ki taraflar aaca çkt ve nasl ineceklerini bilmiyorlar.

srailin Rusyann müdahalesini talep etmesiyle ilgili Shalhat, Rusya, srail için Suriye ve ranla olan ilikilerini feda etmez. sraille olan ilikilerine önem vermesine ramen Rusyann menfaati Suriye ve rann yannda olmasn gerektiriyor.

GERLM TIRMANDIRMAK VE YOLSUZLUK SORUTURMASI

Netanyahu hakkndaki yolsuzluk soruturmasnn, onu Suriyede ranla askeri gerilimi trmandrmaya sevk etmi olabilecei yönündeki yorumlara da deinen Shalhat, soruturmadan kaçmak için sonucu belli olmayan böyle bir maceraya girmenin, ileri basitletirmek olduunu, soruturmann tek sebep deil ancak sebeplerden biri olabileceini ifade etti.

Shalhat, Unutmayalm ki srail güvenlik tekilat, rann Suriyedeki askeri varl konusunda Netanyahu ile ayn görüü paylayor oysa daha önce rana askeri darbe vurulmas konusunda onunla ayr dümülerdi. dedi.

srail ordusu, Suriyeden kalkan ve rana ait olduu belirtilen bir insansz hava aracnn (HA) srail hava sahasn ihlal etmesi üzerine düürüldüünü duyurmu, buna karlk Suriyede rana ait hedeflere hava saldrs düzenlendiini açklamt.

srail ordusu, Suriyede bulunan ran hedeflerine saldr düzenlerken jetlerinin uçaksavar ateiyle hedef alndn ve bir F-16snn dütüünü bildirmiti.

Ana Sayfaya Git