Soçi Zirvesinde Ne Konuşulacak!

Suriye'deki ateşkesin üç garantörü Türkiye, Rusya ve İran'ın dışişleri bakanları, Antalya’da Soçi zirvesine hazırlık için bir araya geldi.

Haberler 20.11.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, terör örgütü PKK/PYDnin herhangi bir uluslararas toplantya katlmasnn kabul edilemez olduunu ve bu konudaki hassasiyeti, Suriyedeki atekesin garantörleri Rusya ve rana bildirdiklerini belirtti.

çavuolu, Rus ve ranl mevkidalaryla Rusyann Soçi kentinde düzenlenecek Suriye konulu zirvenin hazrlklar kapsamnda Antalyada bir araya geldi.

Bakan çavuolu, Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov ve ran Dileri Bakan Cevad Zarif ile saat 11.00 sularnda balayan toplantnn ardndan yapt basn açklamasnda, dün üç ülkenin üst düzey memurlarnn Tahrana bir araya gelerek ön hazrlklar yaptn söyledi.

çavuolu, bugünkü toplantda da 22 Kasmda Soçideki zirvede gündeme gelebilecek konularla ilgili görü alveriinde bulunduklarn kaydetti.

ZRVENN TEMEL AMACI

Zirvenin amacnn bugüne kadar üç garantör ülkenin Suriye konusunda neleri baardn ve bundan sonra hangi admlar atmas gerektiini deerlendirmek olduunu ifade eden çavuolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Astana süreciyle beraber Rusya ile birlikte özellikle sahada atekesin tesis edilmesi, gerginlii azaltc bölgelerin olumas kapsamnda olumlu anlamda çok mesafe katettik. Geçen seneye göre sahadaki artlar çok daha iyi durumda. Ama siyasi çözüm olmadan bunun sürdürülebilmesi, bir taraftan DEA gibi terör örgütleriyle mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Dier taraftan da siyasi sürece de arlk vermemiz gerekiyor.

çavuolu, Soçideki zirvede liderlerin deerlendirmesinin ardndan alnan kararlar çerçevesinde üç ülke olarak çalmalarn younlatrlarak devam edeceini dile getirdi.

SURYE HALK KONGRES

PKK/PYDnin Rusyann Soçi kentinde yapmay planlad Suriye Halklar Kongresine davet edilip edilmemesine ilikin bir soruya çavuolu, u yant verdi:

Elbette PYD, YPG konusunda hassasiyetimiz ortadadr. Bunun, yani herhangi bir toplantya katlmasnn bizim için kabul edilemez olduunu bandan beri tüm muhataplara, sadece burada toplantya katlan ülkelere deil, Cenevre formatndaki toplantlar marjnda da herkese söylemitik. Bizim bu hassasiyetimiz devam ediyor. Tüm taraflar da üçlü zirvenin muhatab olan Rusya ve ran da bu hassasiyetimizi çok iyi biliyor.

Bakan çavuolu, toplantda dlib gerginlii azaltma bölgesindeki gözlemcilerin konulanma sürecine de deinerek Türkiyenin bölge içerisinde, Rusya ve ran güçlerinin de darsnda en ksa sürede konulanmas konusunu da ksaca ele aldklarn söyledi.

çavuolu, (dlib gerginlii azaltma bölgesinde gözlem güçlerinin konulanmas) Zirve öncesinde genelkurmay bakanlarmz da güvenlikle ilgili arkadalarmz da bir araya gelecekler. Bu teknik detaylar kendi aralarnda görüerek zirveye rapor edecekler. ifadesini kulland.

Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, 22 Kasmda Soçide Rus mevkida Vladimir Putin ve ranl mevkida Hasan Ruhani ile gerginlii azaltma bölgelerindeki faaliyetler, insani yardmlarn ulatrlmas ve siyasi çözüm sürecini ele alacaklarn duyurmutu.

Ana Sayfaya Git