SON Dakika! Suriye'ye kimyasal saldırı iddiaları

BBC'nin iddialarına göre ABD'nin Suriye'ye kimyasal saldırı planları olduğu ve uygulama adına gün saydığı söylendi. Öte yanndan ABD yetkilileri yaptıkları açıklama da böyle bir saldırı düzenlenirse, Suriye lideri Beşar Esad ve ordusunun "büyük bir bedel ödeyeceği" uyarısında bulundu.

Haberler 28.06.2017 - 02:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BBCnin iddialarna göre ABDnin Suriyeye kimyasal saldr planlar olduu ve uygulama adna gün sayd söylendi. Öte yanndan ABD yetkilileri yaptklar açklama da böyle bir saldr düzenlenirse, Suriye lideri Bear Esad ve ordusunun büyük bir bedel ödeyecei uyarsnda bulundu.

Beyaz Saraydan yaplan açklamada, Suriyede 4 Nisanda düzenlenen saldrdan öncekine benzer hazrlklara gidildii belirtildi. ABD Bakan Donald Trump, bu saldrnn ardndan Suriyedeki bir hava üssüne füze saldrs düzenlenmesini emretmiti.

Açklamada, Esad rejimi tarafndan yaplacak bir kimyasal saldr, sivillerin kitleler halinde ölümü sonucu douracaktr ifadesi de yer ald.

Trump yönetimi, Bear Esad hükümetinin düzenlediini iddia ettii ve muhaliflerin denetimindeki bölgede en az 70 kiinin ölümüne yol açan saldrdan sonra ayrat Hava Üssünü hedef almt.

Suriye hükümeti ise, saldry kendilerinin düzenledii iddialarn reddetti.

ABD yönetimi, füze saldrsnn bir seferlik olduunu ve gelecekteki olas kimyasal saldrlar caydrmak için düzenlendiini ve ABDnin Suriye savandaki rolünü büyütmenin amaçlanmadn vurgulamt.

Dileri ve Savunma Bakanlnn açklamadan haberi yok

Açklama sonras ABD medyasnda yer alan haberlerde, Dileri ve Savunma Bakanl yetkililerinin, Beyaz Sarayn kimyasal saldr uyarsndan haberdar edilmedii ve hazrlksz yakaland belirtiliyor.

ABDnin Birlemi Milletler büyükelçisi Nikki Haley ise konuyla ilgili yapt açklamada, böyle bir saldr gerçeklemesi halinde Rusya ve rann da sorumlu olacan söyledi.

Haley, twitter hesab üzerinden, Suriye halkn hedef alacak olas bir saldrda Esad suçlanacaktr ama Rusya ve ran da onun kendi halkn öldürmesine yardm ettikleri için ayn oranda sorumlu olacaktr diye yazd.

Suriye hükümeti Beyaz Saraydan yaplan açklamaya yant vermedi.

Ei benzeri yok

Washington merkezli Suriye Enstitüsünden Valerie Szybala, BBCye yapt deerlendirmede, açklamann srad olduunu söyledi.

Szybala, Suriye sorununun tüm sürecine baktmzda bu açklamann benzeri yok. ABD istihbaratndan olas bir saldrya kar böylesine bir erken uyar duymamtk dedi.

Suriyede 6 yldr devam eden iç savata 300 binden fazla insan hayatn kaybetti, 5 milyon kii mülteci konumuna dütü.

Ana Sayfaya Git