Suriye'nin güneyindeki muhalifler Rusya'ya müzakere şartlarını iletti

Deralı muhalifler, Suriye'nin güneyinde kalıcı barışın sağlanması için başlattıkları müzakerede Ruslara şartlarını sundu

Haberler 05.07.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AAnn elde ettii belgede ülkenin güneyindeki çatmalarn derhal karlkl olarak son bulmas önerildi

Muhalifler, rejim ordusu ve güvenlik güçlerinin güneydeki bölgelere girmemesi için taahhüt istedi

Rusyann garantörlüünde varlacak anlama, Dera ve Kuneytra illerini kapsayacak

DERAANKARA Suriyenin güneybatsndaki Dera ilinde Rusya ile atekes müzakerelerini yürüten askeri muhalifler, anlama artlarn iletti.

AAnn ulat, artlar ve önerilerin bulunduu belgede ülkenin güneyindeki çatmalarn derhal iki tarafl olarak son bulmas istenildi.

Rejim ordusu ve güvenlik güçlerinin güneyde muhalif bölgelere girmemesi konusunda güvence talep edilen belgede bölgedeki güvenliin yerel güçlerce salanaca belirtildi.

Tutuklarn serbest braklmas talep edildi

Rejim güçleri tarafndan tutuklananlarn serbest braklmasn isteyen muhalifler, yerlerinden edilen sivillerin belli süre içinde evlerine dönmeye balamasyla e zamanl olarak ellerindeki ar silahlar aamal olarak teslim edecekleri sözünü verdi.

Geçen ay ülkenin güneyinde operasyon balatarak baz bölgelerde ilerleme kaydeden rejim güçlerinin geri çekilmesi art koulan belgede, anlama salanmas durumunda devlet dairelerinin resmi olarak çalmalarna balayaca bilgisine yer verildi.

Belgede Ürdün snrndaki Nusayb snr kapsnn Rusyann himayesinde, sivil memurlar tarafndan iletilmesi teklif edildi.

Dün kalc atekesin oluturulmas için Rusya ile görümelerde bulunmak üzere yeni bir heyet kurduunu açklayan askeri muhalifler, Bear Esed rejimi ve destekçilerinin Deradaki sivil yerleimlere youn saldrlarnn ardndan bölgede kalc atekesin salanmas için Ruslarla müzakere yürütme karar almt.

Kalc atekes Dera ve Kuneytray kapsayacak

Rusyann garantörlüünde müzakere edilen anlama, Dera ve Kuneytra illerini kapsayacak.

Rejim güçleri ve destekçileri, 20 Haziranda ülkenin güneybatsndaki Derada askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için Rusyann hava desteiyle askeri operasyon balatmt.

BMye bal Dünya Gda Program (WFP) Sözcüsü Bettina Luescher, dün yapt açklamada, Derada 270 ila 330 bin sivilin yerinden edildii bilgisini paylaarak Deray terk eden sivillerin Ürdün snr ve Golan Tepeleri gibi nispeten daha güvenli bölgelere kaçtn kaydetmiti.

Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesi içinde yer alyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. ABD de bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti.

BM yetkilileri, Derada 750 bin kiinin hayatndan duyduklar endieyi sk sk diye getiriyor.

Ana Sayfaya Git