Ve ateşkes imzası!

Suriye'de rejim ve muhalifler arasında ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldı.

Haberler 30.12.2016 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Dileri Bakanl, atekesin ülke genelinde gece yars yürürlüe gireceini duyurdu. BMnin terör örgütü olarak kabul ettii gruplar atekesin dnda tutulurken, Türkiye ve Rusya anlamann garantörleri olacak.

Dileri Bakanlndan yaplan açklamada Bilindii gibi, Suriye ihtilafnn kapsaml siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasnda görümelerin balatlmas, iddete son verilmesi ve insani yardmlarn yaplabilmesi amacyla uzun zamandr youn bir çalma yürütüyoruz. Bu çabalarmzn sonucunda, Suriyede çatan taraflar arasnda, ülke genelinde 30 Aralk 2016 günü saat 00.00 itibariyle atekese gidilmesi hususunda bir mutabakata varlmtr ifadeleri yer ald.

Dileri Bakanlnn açklamasyla e zamanl olarak Rusya, am rejimi ve muhaliflerden de açklamalar geldi. Rusya Devlet Bakan Putin, Suriye rejimi ve silahl muhalifler Suriyede atekes anlamasn imzalad dedi. Rejimin haber ajans SANA Suriye Silahl Kuvvetler Genel Komutanl ülke genelinde atekes ilan etti derken, Suriyeli muhalifler, Tüm Suriyeyi kapsayan bir atekes anlamasna varldn teyit etti.

Rejim ordusu ilan etti

Suriyede Bear Esed rejimi ordusu, geceyars balamak üzere ülke genelinde atekes ilan ettiini duyurdu. Rejim ordusu, Savunma Bakanlnn resmi sitesinde yer alan açklamasnda, saat 00.00dan itibaren tüm çatmalara son vererek atekes ilan edeceini bildirdi.

Açklamada, DEA ve Nusra Cephesi ile onlara bal terör gruplarnn atekes dnda tutulaca ifadesine yer verildi. Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, yaklak bir saat önce Suriyede Türkiye ile Rusyann garantörlüünde atekes mutabakatna varldn açklamt. Türkiye Dileri Bakanlndan yaplan yazl açklamada da çatan taraflarn atekes için mutabakata vard kaydedilmiti.

Ankara ve Moskova, 13 Aralkta Halep kent merkezinin dousunda atekes ve yerel nüfusun tahliye edilmesi için anlamt. 22 Aralkta sona eren tahliye sürecinin ardndan, iki ülke atekesin ülke genelinde yaygnlatrlmas için taraflara önerecekleri plan üzerinde mutabakat salamt. Atekesin baarl olmas durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüünde, Astanada siyasi müzakerelere balayacak.

Terör örgütleri mutabakatn dnda

Türk Dileri açklamasnda, BM Güvenlik Konseyi tarafndan terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatn dndadr denildi.

Rusya Savunma Bakan ise 7 muhalif grup atekes anlamasn imzalad dedi.

Türkiye ve Rusya garantör

Dileri Bakanl Düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonunun garantör sfatyla destek verdiini duyurdu.

Açklamann devamnda u ifadeler yer alyor:

Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldrlar dahil, silahl saldrlar durdurmay, kontrolleri altndaki bölgeleri birbirleri aleyhine geniletmemeyi taahhüt etmilerdir.

Bu atekese tüm taraflarn riayet etmesi önem tamaktadr. Türkiye ve Rusya çatmaszlk durumuna güçlü destek vermekte olup , bunun takibini de birlikte yapacaklardr.

Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de atekesin idamesi yolunda gerekli destei salamas kukusuz büyük önem tamaktadr.

Ülkemiz , birkaç gün önce Halepten insani amaçl tahliyelerin tamamlanmasnda ve yarndan itibaren de Suriye genelinde atekesin devreye girmesinin salanmasnda belirleyici rol oynamtr.

Türkiye, çatmaszlk durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriyede Cenevre Bildirisi ve 2254 sayl BM Güvenlik Konseyi karar temelinde gerçek bir siyasi geçiin salanabilmesi amacyla, ksa süre içinde Astanada rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde biraraya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandrma yolunda kaydadeer admlar atmalar ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarn ara vermeden sürdürecektir.

Ana Sayfaya Git