Yabancı öğretmenlerin durumu askıda

Yükseköğretim Kurulu, Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan Fransız akademisyenler için B2, yani orta üstü düzeyde Türkçe bilme şartı getirmişti. Türkçe bilmeyen öğretim üyelerinin çalışma izin belgelerinin yenilenmeyecek olması akademisyenleri bir anda kaçak durumuna düşürmüştü. Ancak karar sadece üniversitelerde ve Fransa vatandaşı olanları kapsamıyor.

Haberler 01.04.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl Türkiyede çalacak yabanc öretmenlerin izin artlarnda deiiklie gitti. Ön izinler alndktan sonra Yükseköretim Kurulundan ayrca diploma denklii istenme art getirildi. Ancak yönetmelik pandemi nedeniyle askya alnd. 2020-2021 eitim öretim yl öncesi öretmenlerin çalma izinleriyle ilgili gerçekleen kural deiikliine göre okullar, yabanc öretmenleri, diplomalarna YÖK tarafndan denklik verilmesi kouluyla çaltrlabilecekler. Ancak salgn sebebiyle öretmenler ne üniversitelerine gidebildi ne de YÖKten randevu alabildi. Hal böyle olunca alnan karar bu yl uygulanamad. Ancak önümüzdeki dönemde karar geçerli hale getirilirse bünyelerinde birçok yabanc öretmen çaltran okullar öretmen çaltrabilmek için YÖKten diploma denklii bekleyecek. Sürecin çok uzun olduunu ve okullar zor durumda brakacan belirten Türkiye Özel Okullar Dernei Bakan Zafer Öztürk, YÖKten bu evraklarn dönüünün aylar süreceini söyleyerek öyle konutu:

LERMZ AIRLATIRIR

u an bu art yürürlükte. Ancak Milli Eitim Bakanl ve YÖK karar askya ald. Benim okulumda da Amerikal ve Kanadal öretmenlerim var. Onlarn izinlerini bu sene için aldk. Ancak Türkiyede çalacak tüm öretmenlerin izinlerinin YÖK kanalyla verilmesi uygun görüldü. Zaten uluslararas kabul gören baz sertifikalar var. Bu belgeler getirildii zaman yeterli oluyordu. Evraklarn alyorduk öretmenin ve Milli Eitim Bakanlna gönderiyorduk. Atamas gelince de izinlerini alyorduk. imdi deniyor ki, Milli Eitim Bakanl deil Yükseköretim Kurulu bunun kararn verecek. Ama bu bizim ilerimizi çok arlatrr. Biz en geç haziranda öretmenlerimizle sözleme imzalyoruz. Austosa kadar onaylar geliyor ve eylül aynda da göreve balatyoruz. Ancak bunun YÖKe gitmesi gelmesi 6 ay sürer.

SENEYEDE ASKIYA ALINACAK

Bu karar bu yl askya alnd. Gelecek sene için yani 2021-2022 yl için de askya alnacak. Önceki hafta bakanmzla yaptmz görümede de bunu gündeme getirdik. Bunun sözünü aldk. Önümüzdeki yl da uygulanmayacak. Biz de bunun tamamen kaldrlmasn istiyoruz. YÖKün K12yi deerlendirmesi doru deil.

Ana Sayfaya Git