500 firma konkordatodan çıktı!

Ekonomide dengelenme sürecinde atılan adımlar, şirketlerin toparlanmasını sağladı. Konkordato ilan eden 1.800 şirketten 500’ü düzelerek sistemden çıktı.

Haberler 15.04.2019 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Austostaki kur saldrsnn ardndan yaanan dalgalanmayla mali bünyeleri zayflayan ve borçlarn yaplandrmak için konkordato ilan eden irketler, ekonomide dengelenme sürecinde atlan admlarn etkisiyle toparlanmaya balad. Austostan sonra iflastan kaçnmak ve borçlarndan kurtulmak için konkordato ilan eden 1.800 irketten 500 tanesi sistemden çkt. Konkordato müracaatlar da ylbandan bu yana yüzde 70e yakn azald.

7 MLYARLIK RSK ORTADAN KALKTI

Bankaclar, konkordatodan çkan irketlerin finans sektöründeki riskinin 7 milyar TL civarnda olduunu belirtiyor. Yani, 500 irketin konkordatodan çkmasyla birlikte bankalarn üzerindeki 7 milyar TLlik risk de kalkm oldu. Edinilen bilgilere göre, geçen yl austostan sonra konkordato ilan eden firma says 1.800dü. Bu firmalarn bankaclk sektöründeki toplam riski 28 milyar TL civarndayd. 7 milyar TL riski bulunan 500 firmann konkordato sürecinden çkmasyla bu rakam 21 milyar TL civarna indi. Bu kredinin de 10 milyar TLsinin teminatlarnn bulunduu ve yeniden yaplandrlabilecek düzeyde olduu belirtiliyor. Tahsil edilemeyecek gözüyle baklan 10 milyar TLlik bölümün ise sektörün toplam kredileri içindeki pay binde 4ü dahi bulmuyor.

BANKALAR HEYET KURDU

2018in son çeyreinde 7 büyük banka, konkordatolu firmalarn kredi borçlarnn yaplandrlmas konusunda çalma balatm, 7 bankann katlmyla konkordato heyeti kurulmutu. u anda 7 bankaya ilave dier bankalar da sürece katld. Heyet borçlu firmalara çözüm sunarak konkordatodan çkmalarn salyor.

YEN YASAL çERçEVE HAZIRLANIYOR

flas ertelemenin yerine getirilen konkordato sistemi irketlerin yeni suiistimal alan olmutu. Baz uyank patronlar, mahkemeden karar aldrp borcunu dondurup kazandklar paray dövize yatrmaya balaynca hükümet yl sonunda yeni bir düzenleme yaparak konkordato ilanlarn zorlatrmt. Bakan Albayrak, konkordato ve kredi yaplandrmalarla ilgili herkesin çkarna olan yeni bir yasal çerçeve hazrlayacaklar mesajn vermiti.

TAHSL GECKM ALACAK ORANI % 4.2

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak geçtiimiz hafta Yeni Ekonomi Program kapsamnda atlacak yapsal reform admlarn açklarken bankaclk sektörüyle ilgili önemli bilgiler vermiti. Bankaclk sektöründe kredi hacminin tahsili geçmi alacaklar hariç 2.5 trilyon olduunu hatrlatan Albayrak, Tahsili gecikmi ya da takip hesabnda izlenen alacaklarn miktar Mart 2019 itibaryla 106 milyar TLdir. Tahsili gecikmi alacaklarn kredilere oran yüzde 4.2dir. 106 milyar TL tutarndaki tahsili gecikmi alacaklar için 72 milyar TL seviyesinde özel karlk ayrlmtr. Sektörümüzün daha dirençli hale getirilmesini ve sermaye yeterlilik oranlarnn güçlendirmesini önemsiyoruz demiti.

KONKORDATO NEDR?

Konkordato, irketlerin borçlarnn yeniden yaplandrlmas için bavurduklar hukuki bir yöntem. Mali durumu bozulmu olan borçlunun, borçlarn belli bir oranda ve vadede ödemesine ilikin alacakllar ile yapt ve mahkemece onaylanan bir anlama nitelii tayor. Borçlunun iflasnda, alacakllar alacaklarnn yarsndan daha azn daha uzun vadede temin edebildikleri için konkordato alacakllarn iine gelebiliyor.

Ana Sayfaya Git