"Beyaz altın" toprakla buluşuyor

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Güneydoğu'da çiftçiler, "beyaz altın"ın ekimi için hazırlıklara başladı.

Haberler 02.05.2017 - 07:43 Son Güncelleme : 02.05.2017 - 07:45

Türkiyenin önemli tarmsal üretim merkezlerinden olan Diyarbakr ve anlurfada çiftçiler beyaz altn olarak nitelendirilen pamukta ekime balad.

Ülkenin pamuk ihtiyacnn yarsna yaknnn karland Diyarbakr ve anlurfada, stratejik bitki olmas nedeniyle bu ürünün ekim alan her geçen yl artyor. Bölgede yetitirilen pamuk lifiyle tekstil, çiidiyle ya sanayisine, küspesiyle de hayvanclk sektörüne ham madde salanyor.

çiftçiler, Güneydou Anadolu Projesiyle (GAP) artan sulama imkanlar sayesinde daha yeil bir çehreye kavuan Bölgedeki ovalarda pamuk ekimi için hazrlklara balad. Baharn gelmesiyle nadasa braktklar tarlalar ekime hazr hale getirmek için var gücüyle çalan çiftçiler, kentlerdeki tohum ve gübre bayilerinden randevuyla satn aldklar ürünleri araçlarna yükleyerek tarlann yolunu tutuyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, pamuun daha önceleri çukurova bölgesinin ürünü olarak bilindiini ancak GAPn önemli bir bölümünün hayata geçirilmesiyle üretimin Güneydou Anadolu Bölgesine kaydn söyledi.

- Bu yl pamuk üreticileri için ansl bir yl oldu

Sulama alanlarnn da artmasyla 2016 ylnda Türkiyenin toplam pamuk üretiminin yüzde 43nün üretildiini aktaran çullu, Geçen yl pamuk fiyatnn 2 liradan fazla olmas ve 75 kuru destek verilmesi çiftçileri sevindirdi. Fiyatn iyi olmasyla bu yl pamuk üretim sezonunda önemli bir art bekliyoruz. Bu yl pamuk üreticileri için ansl bir yl oldu. çünkü çiftçiler pamuk ekimi öncesi hazrlk kapsamnda tarlalar sulamaya balamken yalar balaynca araziler otomatik olarak ekime hazr hale gelmi oldu. Bu günlerde ise çiftçilerimiz yava yava tarlaya girmeye balad. diye konutu.

Prof. Dr. çullu, son dönemlerde pamuk tarmnn daha bilinçli yapldn dile getirdi.

Pamukta verimin artrlmas için ilemlerin ziraat mühendisleri eliinde yaplmas gerektiine iaret eden çullu, çiftçilerimiz arazi hazrl, iyi tohum seçimi, gübre ve bakm ilemleri, topran analizi ve sulamaya dikkat etmeliler. Ziraat mühendisi eliinde pamuun bakm, hastal izlenirse, çok su deil yeteri kadar sulama yaplrsa dekar bana 700-800 kilogram ürün alabilirler. ifadelerini kulland.

Nisan aynda havalarn beklenenden souk olmas nedeniyle çiftçilerin önceki tecrübelerine dayanarak pamuk ekimini erken yapmadklarn vurgulayan Mehmet Ali çullu, önceki yllarda nisan aynda ekim yaptklarnda havalar souk gidince tohumlarn filizlenmediini bundan dolay da yeniden ekip yapmak zorunda kaldklarn kaydetti.

Pamuk üreticilerinin bu yl daha tedbirli davranarak beklemeyi tercih ettiklerini dile getiren çullu, artk pamuk ekimi yapmaya balandn sözlerine ekledi.

- Neredeyse herkes pamuk ekiyor

Pamuk ekimi yapan çiftçilerden Hamit Yldz da geçen yl bereketli bir sezon geçirdiklerini anmsatarak, bu ylda ayn sonucu almak istediklerini anlatt.

Havalarn snmasyla ekime baladklarna deinen Yldz, Geçen sezon hem verim hem de fiyat anlamnda bizler için iyi bir yl oldu. Geçen yl pamuk fiyatlarnn iyi olmas çiftçileri bu ürüne yönlendirdi. Ovada bu yl neredeyse herkes pamuk ekiyor. dedi.

Kasm çetin ise nisan yamurlar sayesinde topran ekime hazr hale geldiini aktararak, ilerinin kolaylatn bildirdi.

Pamuun bölge halk için çok deerli olduuna iaret eden çetin, Her eyi ona göre ayarlyoruz, pamuk varken iimiz çok oluyor ama hasattan sonra verim ve fiyat iyi olunca güzel bir k geçiriyoruz. imdide ie koyulduk, 6-7 ay boyunca youn bir i dönemi bizi bekliyor. nallah sezon sonunda umduumuzu buluruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git