Buğday ekim mesaisi sürüyor

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu "Çiftçilerin köylerde kalıp üretim yapabilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz"

Haberler 22.11.2019 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede buday üretiminde 3üncü srada yer alan Diyarbakrda havalarn soumas çiftçilerin buday ekim mesaisini balatt. Diyarbakr Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, Burada kalabilmek için destek deil, girdi maliyetlerinin düürülmesini istiyoruz dedi.

Türkiyede buday üretiminde 3üncü srada yer alan Diyarbakrda geçen yl hava scaklklarn mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve mevsimlerin kurak geçmesi nedeniyle budayda istendii rekolteyi alamayan kentteki çiftçiler, bu yl havalarn soumas ile nemlenen topraklarda buday ekmeye balad. 2 aylk süre içerisinde yaplacak olan ekim çalmalar için i makineleri buday tarlalarna girdi. Diyarbakrn Yeniehir ilçesi Dokuzçetlik Mahallesi çiftçilik yapan ve ayn zamanda Diyarbakr Yeniehir Ziraat Odas Bakan olan Süleyman skenderolu, arazide buday ekimi yapmak için çalmamalar sürdürdüklerini söyledi.

lçemizde 161 bin dönüm kaytl arazi bulunmaktadr

Tarlada ekin yaplabilmesi için talar toplayarak çaltklarn belirten skenderolu, Ekim ileri ekim aynda balayp kasm aynn son haftasna kadar devam eder. Yaplan ekimlerin yüzde 90n tamamlanm durumda. Yaklak bin 500 dönüme yakn buday ve arpa ekimi yaptm, son 2 yüzlük dönüm arazi kalm durumda, onunda çalmalar tamamladktan sonra ekimi yaplarak bitecektir. Bizim Yeniehir ilçemizde 161 bin dönüm çiftçi Kayt Sistemine (çKS) kaytl arazi bulunmaktadr. Bin 561 kaytl çiftçimiz var ve bu arazilerin yüzde 75i sulu Krazlkz ve Deve Geçidi barajndan su almakta diye konutu.

Devletten destek deil, girdi maliyetlerinin düürülmesini istiyoruz

17 ilçeye 500 kilogram sertifikal tohum datldn belirten skenderolu, konumasn öyle sürdürdü:

Bu belki sembolik bir giriimdir ama sertifikal tohumda yüzde 20 daha fazla bir verim elde edecei kanaatindeyim. Bizlerde devletimizden çiftçi ve üreticilerimizin daha fazla desteklenmesini istiyoruz. çiftçi ve üreticilerimizin köyden kentte göçü önlemek için özellikle çiftçiyi desteklemeliyiz ki biz burada kalalm. imdi herkes diyor ki, Evimi ehre götüreyim asgari ücretle çalaym, peki buradaki araziyi kim ekecek, birisi ekecek Afrikadan gelip ekecek birileri yok. Amerikadan da kimse gelmez. Sonuçta biz burada ekeceiz. Ama devlette bize sahip çkacak. Biz burada kalabilmemiz için destek deil, girdi maliyetlerinin düürülmesini istiyoruz. Üretim yapmamz, tarma dayal sanayi geniletmemiz lazm Diyarbakrda, hayvancln geniletilmesi lazm ve tarma dayal hayvanclk OSBlerin geniletilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git