"Buğday eken çiftçiler bu sene zarar etti"

Buğday hasadına başlayan Bismilli çiftçiler, olumsuz hava şartları ve masrafların yüksek olasından dolayı buğdaydan bu yıl zarar ettiklerini söylediler.

Haberler 30.06.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bismilde buday hasad balad. Hasadn bu sene beklentilerinin altnda kaldn belirten çiftçiler, zamansz ve ani bastran yalar ile mazot, gübre ve elektrik fiyatlarndan kaynaklanan yüksek maliyetlerin, çiftçilere zarar ettirdiini ifade ettiler.

Bu ylki buday hasad hakknda bilgi veren Bismil Ambar Mahallesi çiftçilerinden 15 Yasin Koç, bu yl olumsuz hava artlar ile mazot, gübre, elektrik ve ilaç masraflarnn kendilerini zor durumda braktn, bu olumsuz durumunda çiftçilere zarar ettirdiini söyledi.

Geçen seneye nazaran msr üretiminin daha düük olduunu söyleyen Koç, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesinin de yamurlarn ihtiyaç duyulduu zamanda az yamas, sonrasnda, ekinin hasad döneminde de çok fazla yamurun yamas olduunu söyledi.

OLUMSUZ HAVA ARTLARI VE YÜKSEK FYATLAR BZ ZARARA SOKTU

Havann hasat öncesi dönemde kurak geçmesinden dolay sulama yapmak zorunda kaldklarn ve bunun da ek bir masraf olarak ortaya çktn belirten Koç, Bu sefer mazot fiyatlar yüksek olmasndan dolay çok masraf çkard bize. Geçen seneye göre mazotun fiyat hemen hemen iki katna çkt, gübre yine ayn öyle, elektrikle sulamaya kalktk elektrik faturalar çok yüksek geldi. Kanal sulamalarnda dönüm ba 40-50 bin alnyor ama bakyoruz elektrikte 100 bin 150 bin TLyi ayor. Tarlalarmz sulayamadmz için verim düüklüü oldu. Tarlalarmz sulayamadmz için toprak çoraklat, verimi dütü. dedi.

BU SENE STEDMZ VERM ALAMADIK

Bu sene verimden yanan memnun olmadklarn belirten Koç, Gübresiyle tohumuyla tüm masraflaryla ortalama 700 bin 800 bin TL gibi bir masraf çkyor. Devletin budaya verdii en iyi fiyata 1 lira ile 50 kuru arasnda. Biz uan seksen kurua dahi satamyoruz. Tüccarlar fiyat indirmek için bahane aryor. dedi.

Tapulatrma yaplmad için pirim ve destekleme alamadklarn belirten Koç, 5 yldr tapulatrmay bekliyoruz ancak bir türlü bu sistem yürürlüe girmedi. Devlet nazarnda tarlalarmz bir birine kayd için pirim alamyoruz. Ondan dolay pamuk ekemiyoruz. Pamuk ekebilmemiz için tapulatrma yaplmas gerekiyor. Tapulatrma yaplrsa pamuk ektiimiz zaman pirim alabileceiz. Yetkililerden talebimiz; tapulatrmadan kaynakl maduriyetimizi bir an önce gidersinler. çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git