Diyarbakır'da soya üretimi artacak

Özellikle yağ sanayi ve hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu soya, devlet desteği verilmesi, girdi maliyetlerinin düşük olması ve yüksek kazanç sağlaması nedeniyle Diyarbakırlı çiftçinin tercihi oldu

Haberler 27.11.2021 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, ikinci ürün msra alternatif olarak ekilen soya, girdi maliyetinin düük olmas, devletin salad destek ve elde edilen kazançla üreticisini sevindirdi.

Tarm ve Orman l Müdürlüü, çiftçinin gelir düzeyini artrmak ve bölgenin ürün desenini çeitlendirmek için 3 yl önce soyada deneme ekimi çalmalar balatt.

Farkl toprak ve iklim artlarnda birinci ve ikinci ürün olarak denenen ve elde edilen olumlu sonuçlarla çiftçiye tavsiye edilen soyann, bu yl 2 bin dekarda üretimi gerçekletirildi.

çiftçiler, ürünün girdi maliyetinin düük olmas ve iyi verim elde edilmesinin yan sra devletin bu ürüne salad destekle kazancn artrmann mutluluunu yayor.

Özellikle ya sanayisinde ve protein deerinin yüksek oluu nedeniyle hayvanclk sektöründe önemli bir yere sahip olan soyann ildeki ekim alanlarnn daha da genilemesi bekleniyor.

BAKANLIIN CDD DESTEKLER VAR

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, son birkaç yldr ilde soya tarmyla ilgili deneme çalmalarnn yapldn söyledi.

Bu ürüne hayvanclk sektörünün ve ya sanayisinin ihtiyac olduunu dile getiren Atalar, kentte ürünün ekiminin yaygnlatrlmasna yönelik çalmalar sürdürdüklerini bildirdi.

Yaptklar çalmalarda birinci üründe dekara 500, ikinci üründe ise 300 kilograma kadar verim elde edebildiklerini belirten Atalar, ilde birinci ve ikinci ürün olarak bu yl yaklak 2 bin dekarda soya üretildiini ifade etti.

Tarm ve Orman Bakanlnn soyaya ciddi destekler saladna dikkati çeken Atalar, öyle konutu:

Kilogram bana, alan bazl mazot ve gübre ile sertifikal tohum kullanm destei olmak üzere destek ödemeleri yaplyor. Desteklerin toplamn dekar bana hesapladmzda, ortalama 450 kilogram verim alnan bir tarlada 500 lirann üzerinde bir tarmsal destek salanyor. Bu ciddi bir rakam.

çFTçLERE TAVSYE EDYORUZ

Soyann getirisiyle ikinci ürün msrn alternatifi olduunu ve pamuk ile birinci ürün msrn da yerini alabilecek aday bir bitki olabileceini dile getiren Atalar, Yaptmz hesaplamalarda, özellikle ikinci üründe alnan verim ve girdi maliyetleri kyaslandnda, desteklemelerle beraber soya daha fazla gelir getirmekte. Soyada dekara 600 kilograma ulaldnda yllara göre deimekle beraber pamuk ve msra rakip olabilecek ölçüde bir bitki. dedi.

Soyann topraa da yararl bir bitki olduuna iaret eden Atalar, bitkinin topraktaki azot miktarna katks olduunu, gübrelemede tasarruf saladn ve topra çok yormadn anlatt.

Atalar, soyann kendisinden sonra ekilen bitki için de önemli bir öncü bitki olduunu belirterek, Soyann artk Diyarbakr tarmnda hakim olarak ekilmesi gerekmektedir. Soyay çiftçilere tavsiye ediyoruz ve gelitirmeye çalyoruz. Bizim ürün deseninin içinde yer almas gerekiyor. Sulanabilen alanlarn artmasyla soya tarm daha da artacak. diye konutu.

SOYA KARLI BR ÜRÜN

Bismil ilçesine bal krsal Üçtepe Mahallesinde ikinci ürün soya üretimi yapan çiftçi brahim Halil Akyldz da 1200 dönüm tarlasnda pamuk, buday ve dane msr yetitirdiini söyledi.

Akyldz, uzun yllardr ikinci ürün olarak silajlk msr yetitirdiini fakat son yllarda alternatif ürün arayna girdiini ifade etti.

Yapt aratrmalarda bölgeye en uygun ikinci ürünün soya olduunu örendiini dile getiren Akyldz, Allaha ükürler olsun baardk diyebiliriz. lk defa ekiyorum, bölgeye uyumu, u anda hasat edilmesi, hava durumu müsait. Benim için bir hayaldi. Soya ekimi öncesi çok video izledim, aratrdm. Dier çiftçilerin de denemesini isterim. Bir çiftçi olarak denedim ve memnunum. Onlara da tavsiye ederim. dedi.

Soyadan dekara yaklak 300 kilogram verim aldn belirten Akyldz, unlar kaydetti:

Soya, devlet destei, kazanç ve tarlaya azot bakmndan salad katk açsndan iyi bir ürün. Silajlk ve dane msrn üretim maliyetleri çok yüksek. Silajlk msr, gübre ve suyu çok seven bir bitki. Soya, ikinci ürün olarak yetitirilen dane ve silajlk msra göre hem girdi maliyetleri açsndan yüzde 50 daha az hem de getirisi açsndan yüzde 50 daha karl bir ürün.

Ana Sayfaya Git