Ekmek kapısı oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projeleri kapsamında Diyarbakır'da 2013 yılından bu yana oluşturulan 33 seraya 56 milyon lira destek verildi, yöredeki işsiz gençler seralarda iş imkanı buldu.

Haberler 23.02.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl Krsal Kalknma Yatrmlarn Destekleme Projeleri kapsamnda 56 milyon liralk destekle kurulan ve alternatif enerji kaynaklaryla oluturulan 33 sera, isiz gençler için ekmek kaps oldu.

Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakrn hububat, mercimek, msr, pamuk ve karpuzda önemli bir tarm kenti olduunu, bakanlklar tarafndan uygulanan projeler sayesinde 401 bin hektar alanda kurulan seralarda domates ve salatalk üretimi yapldn söyledi.

Seralarn bir ksmnn kooperatif destekleri kapsamnda kurulduunu, seralardan 11inin her biri 25 dönüm büyüklüünde olduunu kaydeden Atalar, bu seralarda yaklak 11 bin ton domates ve salatalk üretimi yapldn bildirdi.

Seraclkta dekar bana alnan verimin hububat üretiminden 20 kat fazla olduunu ifade eden Atalar, öyle konutu:

Seraclk sayesinde yaklak 850 kadn istihdam edildi. Seralar, gençlerimize i imkan salyor. Diyarbakrda 33 sera tesis edildi. Bakanlk, kurulan bu seralara yüzde 50 karlksz hibe destei salad.

Diyarbakrda son dönemlerde seracln isizlie çare olduunu dile getiren Atalar, özelikle kadnlarn bu sayede aile bütçelerine ciddi katklar olduunu vurgulad.

- Seraclk, fabrikaya dönütü

Bakanlktan verilen krediler sayesinde seraclk yaptn aktaran Cevat Ylmaz ise seralarnda ürettikleri domateslerin bir marka haline geldiini, domatesleri kilogram 3,5 liraya sattklarn bildirdi.

Geçen yla oranla bu sene domatesi daha yüksek fiyata sattklarn anlatan Ylmaz, Bakanlktan verilen kredilerden faydalanarak Bismil ilçesinde kurduumuz serada çalan içilerimiz var. stihdam salyoruz. On seradan 500 aile geçimini salyor. dedi.

Ylmaz, 2013 yl balarnda fidelerini dikmeye baladn, ilçede toplamda 250 dönümlük alanda modern seraclk yapldn bildirerek, seracln kendileri için bir fabrikaya dönütüünü, yln 12 ay çalan içileri olduunu dile getirdi.

- çalanlar memnun

Serada çalan Ömer Karademir (25), daha önce k aylarnda i olmadndan dolay çalmadklarn, seraclk sayesinde k aylarnda da çalabildiklerini söyledi.

Yllk ortalama 12-15 bin lira arasnda kazanç saladn kaydeden Karademir, seralar kurulmadan önce stanbul, Mersin, Adana gibi illere çalmaya gitmek zorunda kaldklarn ifade etti.

Seralar sayesinde memleketlerinde çalma frsat elde ettiklerini anlatan Karademir, unlar kaydetti:

Allah iverenlerden raz olsun. Burada yaklak 40 kii haftann 6 günü çalyoruz. Günlük 40 lira kazanyoruz. Daha önce k aylarnda i olmadndan dolay biz çalamyorduk. Arkadalarla kahvehanelere taklyorduk. imdi çok ükür bize böyle bir i imkan saland.

Kimseye muhtaç olmadan kendi parasn kazandn belirten Sibel Can ise aile bütçesine serada çalarak katkda bulunduunu bildirdi.

Seraclk iini çok sevdiini aktaran Can, geçmi yllarda bu imkanlarnn olmadn ama imdi çalt için çok mutlu olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git