GAP bölgesi ihracatında büyük artış

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan yatırımlar ve sulu tarımın yaygınlaşması sayesinde, bölge ihracatının son 10 yılda yüzde 164 artışla 9 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Haberler 27.09.2017 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Bölge Kalknma daresi (BK) Bakan Sadrettin Karahocagil, yaplan yatrmlarla bölgenin ihracat rakamlarnn artn söyledi.

Özellikle sulamayla birlikte tarm arazilerinin veriminin arttn belirten Karahocagil, Sulamayla birlikte bölgede en az 5-7 kat, katma deeri yüksek ürünlerde ise 15-20 kat verim art oldu. Bu çerçevede gelen ürün art ihracata da yansd. dedi.

Sulama imkanlarnn gelimesinin ürünün daha ucuza üretilmesini saladn anlatan Karahocagil, kalite ve verim yüksekliinin de satta rekabet gücünü artrdn ifade etti.

- Hedef 20 milyar dolar ihracat

Bölgenin 2002de ihracatnn 600 milyon dolar düzeyinde olduunu dile getiren Karahocagil, öyle devam etti:

2007de 3,3 milyar dolar olan GAP bölgesinin ihracat, bugün yüzde 164 artarak 9 milyar dolara dayanm durumda. Buna bal olarak bölgenin Türkiye ihracatndaki pay da yüzde 3ten yaklak yüzde 6ya yükseldi. Yani bölgenin ihracat hem miktar olarak hem de yüzde olarak artm durumdadr. Bölgedeki skntlar olmasayd bu rakamlar belki daha yüksek olacakt ama u anda Türkiyenin normal ekonomik durumuna paralel bir seyir var. Bölge olarak hedefimiz 20 milyar dolar ihracat, hatta 20 milyar dolarn da üzerine çkacamz düünüyorum. Bölge bu potansiyele sahip. Yeni yerler sulamaya açlyor, yeni ürünler üretiliyor, ürün deseni deiiyor. Bu ürün deseni çerçevesinde hem sanayimiz geliecek hem hem yeni ihraç alanlar ortaya çkacak.

- Pamuk üretimi tekstil ihracatn artrd

Karahocagil, bölgede ihracat rakamlarna bal olarak ihracatç firma saysnn da artn, 2007de bin 444 olan firma saysnn bu yl 3 bin 300lere yaklatn ifade etti.

Bölgeden, üretime bal olarak en çok gda ve tekstil ürünü ihracat gerçekletirildiine dikkati çeken Karahocagil, öyle konutu:

Bölgenin hem ciddi derecede pamuk üretmeye balamas hem de bu üretimin Türkiye üretiminin yarsndan fazla olmas, tekstil üretimini artrd. Bu da bölgenin tekstil ihraç etmesini salad. Bunun yannda gda da çok youn ihraç edilen bir alan. Bunlarn yannda Adyaman ve Diyarbakrda bol miktarda bulunan mermerin ihracat çok önemli yer tutmaktadr. Ayrca tarmn gelimesiyle birlikte tarm makinelerinin teknolojisi de geliti. Tarm ürünlerinin çeidinin artmas tarm makineleri endüstrisini güçlendirdi. Bu nedenle tarm makineleri de ihraç ürünleri arasnda yer alyor. nallah bölge daha teknik ve teknolojisi yüksek ürünlerde de gelecek yllarda kendisini gösterecek. Gaziantep, Diyarbakr ve anlurfada 3 teknokent oluturuyoruz. Bu teknokentlerle birlikte teknolojisi daha yüksek ürünler de üretip ihraç edeceiz.

Ana Sayfaya Git