GAP'ta 28 milyar dolarlık enerji üretildi

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki barajlardan 28 milyar dolarlık elektrik enerjisi elde edildiği bildirildi.

Haberler 24.05.2019 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bünyesinde 22 baraj, 19 HES ve sulama ebekelerinin bulunaca GAP kapsamndaki yatrmlara son yllarda ayrlan ödeneklerle hzl bir ekilde devam ediliyor.

Enerji yatrmlarnda yaklak yüzde 75 fiziki gerçeklemenin saland projede, Barajlarn Efendisi olarak nitelenen Atatürk Baraj ile Karakaya, Keban, Birecik, Batman, Dicle ve Kralkznn da aralarnda bulunduu barajlardan hidroelektrik enerjisi üretiliyor.

Türkiyenin hidroelektrik enerjisi üretiminin önemli bir ksmnnn yapld GAP, sadece bu alanda bile ekonomiye büyük katk salyor.

GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Sadrettin Karahocagil, proje kapsamndaki enerji yatrmlarnn önemli ksmnn tamamlandn, kalan ksmlar için de hzl bir ekilde çaltklarn söyledi.

Projenin önemli barajlarndan Ilusuda inaat çalmalarnn sona erdiini ve burada su tutulmaya balandn dile getiren Karahocagil, Silvan Barajnda da fiziki gerçeklemenin yüzde 60 geçtiini, barajn tamamlanmasyla 2 milyon 300 bin dönüm arazinin sulama imkanna kavuacan bildirdi.

Karahocagil, Ilusu Barajnn tamamlanmasyla, bölgede enerji projelerinde tamamlanma oran yüzde 90 aacak ve GAP bölgesi, enerjide ülke ekonomisine gerçek katksn sunacak.GAPta u an elimizde yaplmas planlanan Cizre Baraj var. Cizre Barajnn, Silvan Barajnn bitmesiyle enerji projelerimizin hepsini tamamlam olacaz. dedi.

Son 2 ylda 100 milyar kilovatsaat enerji üretildi

Karahocagil, GAPn ülkenin hidroelektrik enerjisi üretimine büyük katk saladn söyledi.

Türkiyenin birçok bölgesinde yeni HESler kurulmasna ramen GAPn bu alandaki liderliini sürdürdüünü vurgulayan Karahocagil, unlar kaydetti:

Türkiye hidroelektrik üretiminin yüzde 40nn üzerindeki bölümünü tek bana GAP yapyor. Ilsu, Silvan, Cizre barajlarnn tamamlanmasyla birlikte bu orann artmasn, hatta yüzde 50leri geçmesini bekliyoruz. GAP kapsamndaki barajlarda enerji üretimi 2018 yl sonu itibaryla 450 milyar kilovatsaati am durumda. Bunun da yaklak 28 milyar dolarlk karl bulunmaktadr. Son 2 yldaki yalarla birlikte barajlarmzdaki hem su seviyesi yükseldi hem de iyi miktarda hidroelektrik enerjisi üretimi oldu. Son bir, iki yl içinde bölgedeki enerji üretimi 350 milyar kilovatsaatten 450 milyar kilovatsaate yükseldi. Yani son 2 ylda yalarn fazla olmas sayesinde 100 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleti. Bata Atatürk Baraj olmak üzere barajlarmzda kapasitelerine yakn üretim gerçekleiyor. Böylece GAP projesinin ülke ekonomisine birçok alanda olduu gibi enerji alannda da katks artarak devam ediyor.

Ana Sayfaya Git