Gap'tan ekonomiye 200 milyar katkı!

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen barajlar ile ülke ekonomisine yaklaşık 200 milyar lira katkı sağlandı.

Haberler 06.07.2019 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ve dünyada elektriin sigortas olarak deerlendirilen hidroelektrik enerji üretimi potansiyelinin devreye alnmas konusunda çeitli çalmalar yaplyor. Aralarnda ABD, Kanada, Finlandiya ve Japonyann bulunduu birçok ülke, hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 80, 90 hatta yüzde 100ünü gelitirerek devreye alyor.

HABER MERKEZ

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Frat-Dicle Havzasnda sahip olunan potansiyelin ekonomiye kazandrlmas için bugüne kadar kamu-özel sektör ibirlii ile 23 adet baraj ve hidroelektrik santrali (HES) iletmeye aldk. Bu tesisler iletmeye alndklar tarihten itibaren ise 710 milyar kilovatsaat enerji üretimi salayarak, milli ekonomimize yaklak 200 milyar lira katk salad dedi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, Türkiyede ve dünyada elektriin sigortas olarak deerlendirilen hidroelektrik enerji üretimi potansiyelinin devreye alnmas konusunda youn çalmalar yapld bildirildi. Amerikadan Kanadaya, Finlandiyadan Japonyaya kadar birçok ülkenin, hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 80, 90 hatta yüzde 100ünü gelitirerek devreye ald kaydedilerek Dolaysyla ülkemiz de bu alandaki çalmalara büyük önem veriyor. Toporafyas ve morfolojik yaps göz önüne alndnda ülkemiz hem düü hem de debi açsndan ansl saylabilecek ülkeler arasnda yer alyor denildi.

Türkiyenin enerjinin önemli bir ksmnn Güneydou Anadolu Projesi (GAP) bölgesindeki Frat-Dicle Havzasndan karland belirtilen açklamada, GAP enerji projeleri çerçevesinde, Frat ve Dicle nehirleri ile yan kollar üzerinde bir ksm depolamal olmak üzere toplam 41 adet hidroelektrik santral yaplarak, 7 bin 500 megawat kurulu güç ile ylda 27 milyar kilovatsaat enerji üretilmesi planlanyor ifadelerine kullanld.

200 MLYAR LRA KATKI

Konuya ilikin deerlendirmesi paylalan Bakan Bekir Pakdemirli, Türkiyenin hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 16snn GAP kapsamnda yer aldn belirterek, u ifadeleri kulland:

Frat-Dicle Havzasnda sahip olunan potansiyelin ekonomiye kazandrlmas için bugüne kadar kamu-özel sektör ibirlii ile 23 adet baraj ve HESi iletmeye aldk. Bu tesisler iletmeye alndklar tarihten itibaren ise 710 milyar kilovatsaat enerji üretimi salayarak milli ekonomimize yaklak 200 milyar lira katk salad. Türkiye, enerji üretiminde özellikle son yllarda gerçekletirdii atlmla yerli ve yenilenebilir kaynaklarn devreye sokulmas yönünde önemli bir mesafe kat etti. çevreci bir enerji üretim ekli olan hidroelektrik enerjiye yönelik yatrm ve teviklerimiz bundan sonra da sürecek. D ticaret açnda büyük pay olan enerji ithalatn ancak bu yolla yani yerli kaynaklarn devreye alnmasyla aabiliriz.

Ana Sayfaya Git