Gıda ve enerji üssü oluyor!

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen sulama projelerinin tamamlanmasıyla bir milyon hektar alanın suya kavuşacağı bölge, "gıda ve enerji üssü" olma yolunda önemli bir adım atacak.

Haberler 05.04.2017 - 07:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinin sahip olduu kaynaklar deerlendirerek bölgede yaayan insanlarn gelir düzeyini ve yaam kalitesini yükseltmek amacyla yürütülen GAPla bölgeler aras farkllklar gidermenin yan sra ulusal düzeyde ekonomik gelimelere katk sunma gibi hedeflere bir bir ulalyor.

Adyaman, Batman, Diyarbakr, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, anlurfa ve rnakn yer ald, ülkede ilenen tarm arazilerinin yüzde 11,4ü ve su potansiyelinin 4te 1ine sahip bölgede, Türkiyenin sulanabilir arazisinin yüzde 20si bulunuyor.

Geçen yl sonu itibaryla Frat-Dicle Havzasnda toplam 502 bin 154 hektar alann sulamaya açld bölgede, 160 bin hektarda sulama ebeke inaat devam ediyor.

- Bir milyon hektar alan suya kavuacak

GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Sadrettin Karahocagil, 2008 ylnda dönemin Babakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla balayan eylem planyla sulama yatrmlarna ciddi bütçeler aktarlmaya balandn hatrlatt.

Proje kapsamnda bölgede 500 bin hektar arazinin dorudan ebeke suyuyla sulandn aktaran Karahocagil, u anda hem ana kanallar hem de toplulatrma gibi ciddi altyap projeleriyle bir milyon hektarn sulanmas hazrlklarn devam ettiriyoruz. nallah 2019 yl itibaryla bu hedefimize ulam olacaz. Bir milyon 60 bin hektar alan ebekeli sulamaya geçmi olacak. dedi.

- Sulama verimi katlad

Sulamann tarm açsndan öneminin herkesçe bilindiini dile getiren Karahocagil, bölgede sulamann balamasyla katma deeri yüksek ürünlerin üretiminin yaygnlatn kaydetti.

Sulamann büyük verim art saladna dikkati çeken Karahocagil, öyle devam etti:

Sulama bölgede en az 4-7 kat verim art salyor. Tabii sulamayla katma deeri ürünleri üretme frsat elde ediliyor. Sulama, daha fazla verim art ve üretim demek. Hedefimiz bu sulamalarla bölgenin gda ve enerji üssü olmas. Yani bu inanlmaz potansiyeli deerlendirerek sadece bölgenin kendisi ve Türkiye için deil, tamamen bölge ülkeleri için de gda güvenlii salayacak bir proje olarak görülebilir. Bu özelliiyle hem ülkemizin hem bölgenin gda ve enerji güvenliini salayacak.

- Projeler son hz devam ediyor

Harran Ovasnda sulama projelerinin tamamlandn kaydeden Karahocagil, bölgedeki dier ovalarn sulanmas için çalmalarn son hz devam ettiini ifade etti.

Bölgedeki tüm ovalarn basnçl veya pompaj sulamayla sulanmas için planlarn tamamlandn belirten Karahocagil, sözlerini öyle tamamlad.

Suruç ovasnda ebekeli sulamalar balad ve ana kanallar bitirildi. Hem pompaj sistemi hem 17 kilometrelik dünyann sulama amacyla yaplm en uzun tüneli ile Tabasan ana depolama projesi tamamland. Dier taraftan Viranehir, Ceylanpnar, Kzltepe ovalar var. Viranehir ve Ceylanpnarda sulama ebekelerine baland. çünkü 200 kilometreyi aan aa Mardin kanal Derike kadar yaplm durumda. u anda Mardin ana depolama inaat balamak üzere. Ayrca Kzltepede çeitli ebeke sulama projelerinin ihaleleri yaplm durumda. Bu yl onlarn da inaatlar balayacak. Diyarbakrda Silvan ve Bismil ovalar var. Bu ovalarn sulanmas için de Silvan Baraj yaplyor. Silvan Baraj sulamalar çok ciddi bir proje, 200 bin hektar alan olan bir bölgeden bahsediyoruz. Tüneller var, bin kilometreyi aan kanallar var. Silvan Barajna bal 6 küçük baraj var projede. Bunlarn hepsinin inaat balam durumda. Yine Diyarbakrda Dicle-Kralkz Barajlarnn ana sulama kanallar çnara ulam durumda. çok ciddi bir yatrm olarak yaplan projede Diyarbakr ovalarnda ebeke çalmalar balad.

Ana Sayfaya Git