Ilısu artık su tutuyor

Ilısu Barajı ve HES binasında 450 ton ağırlığında ve 8 bin 150 milimetre çapındaki 6. ve son ünite rotor indirme işlemi her biri 250 ton kapasiteli 2 ana vinç yardımıyla başarılı şekilde gerçekleştirildi.

Haberler 10.05.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) vizyon projesi Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) binasnda son aama olan 6. ve son ünite rotor indirme ilemi gerçekletirildi. Böylece Ilsu Barajnda haziranda su tutulacak.

Türkiyenin, dolgu hacmi bakmndan 2nci, kurulu güç bakmndan 4üncü büyük baraj olan, Mardin ve rnak il snrlar arasnda, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olma özelliine sahip Ilsu Baraj ve HESin tamamlanmas için yürütülen çalmalarda 450 ton arlnda ve 8 bin 150 milimetre çapndaki 6. ve son ünite rotor indirme ilemi her biri 250 ton kapasiteli 2 ana vinç yardmyla baarl ekilde yapld.

Birletirme ilemi 2 ayda tamamlanan 6. rotor, yaklak 1,5 saat süren ilemin ardndan 4,5 ayda hazrlanan stator çukuruna indirildi.

- 2 Haziranda su tutulmaya balanacak

DS Genel Müdürü Murat Acu son rotor indirme ileminin tamamland barajda çalmalarn hzla devam ettiini söyledi.

antiye görevlisi arkadalarla toplantlarmz yaparak haziran aynda suyu tutacak ekilde çalmalarmz devam ediyor. Haziran aynda Allah nasip ederse suyu tutmaya balayacaz. Birden yükseltmeden kademeli olarak kapaklar indirip suyu tutmaya balayacaz. diyen Acu, Ilsu Baraj HESte son rotoru indirmenin heyecann yaadklarn belirtti.

Acu, Bugün Ilsu Barajmzda 450 tonluk son ünitemize 6. rotoru indirdik. Elektrik, elektronik aksam bakmndan çok önemli bir aama. Geldiimiz noktada barajmz hzla elektrik üretmeye hazr hale geliyor. Proje bir bütün. Bu kapsamda barajmz, mekanik aksamlar bitiyor, alt sahamz bitti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnn elektrik üretim sistemine katks için yaplan ihaleler var onlar devam ediyor. ifadelerini kulland.

- 2 ay içinde enerji üretir hale gelecek

DS Genel Müdürlüü Barajlar ve HES Dairesi Bakan Yardmcs Ahmet çetinkaya da çok hassas bir çalma ile rotor indirme ileminin gerçekletirildiini söyledi.

çetinkaya, indirilen rotorun 450 ton arlnda olduuna, stator ile arasnda 2 santimetre boluk olduundan çok hassas bir çalma yapldna iaret ederek, 2 ay içinde her ey tamamlanarak santralimiz iletmeye hazr hale gelecek ve böylesine büyük bir eseri Türkiye Cumhuriyetine kazandrm olacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git