Kırsal kalkınma yatırımlarına destek

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında, tutarı 2,5 milyon liraya kadar olan projeler için hibe alınabilecek.

Haberler 03.08.2019 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proje tutar 2,5 milyon liraya kadar olan yatrmlar, krsal kalknma yatrmlarnn desteklemesi program kapsamnda hibe alabilecek.

Tarm ve Orman Bakanlnn Krsal Kalknma Destekleri 13. Etap Kapsamnda Tarma Dayal Yatrmlarn Desteklenmesi Hakknda Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yeni teknoloji içeren yatrmlarn desteklenmesine yönelik usul ve esaslar içeren teblile krsal alanda ekonomik ve sosyal gelimeyi salamak, tarm ve tarm d istihdam gelitirmek, kadn ve genç giriimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kiilerin yatrmlar için yaplacak hibe ödemelerine ilikin hususlar belirlendi.

Buna göre, tarmsal ürünlerle tbbi ve aromatik bitkilerin ilenmesi, depolanmas ve paketlenmesine yönelik tesis yatrmlar, yenilenebilir enerji kaynaklar kullanlan sera yatrmlar, tarmsal üretime yönelik sabit yatrmlar ve krsal ekonomik altyap yatrmlarnn arasnda bulunduu konular, hibe destei kapsamnda deerlendirilecek.

Sert kabuklu meyveler hariç, baka bir yatrm tesisinde ilk ilemesi yaplan mamul ürünün ikincil ilenmesine ve paketlenmesine yönelik yatrm teklifleriyle yurt dnda üretimi yaplan ürünlerin ilenmesine ve paketlenmesine yönelik yatrmlar hibe destei kapsamnda bulunmayacak.

Büyükba ve küçükba mezbahas konusunda kapasite artrm, teknoloji yenileme veya modernizasyon bavurular dndaki bavurular kabul edilmezken, kanatl kombinas konusunda sadece yeni tesis kapsamnda bavuru yaplabilecek.

çay ve fndk konusunda sadece ya çay ve fndk üretiminin yapld illerden bavuru alnacak. Tarmsal ürünlerin depolanmasna yönelik yeni tesis bavurularnda sadece çelik silo ve souk hava deposu hibe destei kapsamnda deerlendirilecek.

Yatrmclar tebli kapsamnda ülke genelinde sadece bir adet proje bavurusu yapabilecek. Tarmsal amaçl kooperatifler ve birliklerin tüzel kiilik olarak proje bavurusunda bulunmalar, üyelerinin veya ortaklarnn tüzel kiilik veya bireysel olarak farkl yatrm konularnda bavuru yapmasna engel tekil etmeyecek.

- Proje tutarnn yarsna hibe verilecek

Yatrm projelerinin fiziki olarak tamamlanma süresi 15 Kasm 2020de son bulacak. Bavuru sahibi gerçek ve tüzel kiilerin çiftçi kayt sistemine kaytl olmas gerekecek.

Tarmsal amaçl kooperatifler, birlikler veya tüzel kiilerin ekonomik yatrm konularnda bavuruda bulunmas halinde hibeye esas proje tutar, yatrm nitelii yeni tesis olan bavurulardan 2 milyon 500 bin lira, tamamlama olan bavurularda 1 milyon 750 bin lira ve kapasite artrm, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan bavurularda 1 milyon 250 bin lira üst limitini geçemeyecek.

Krsal ekonomik altyap yatrm konularnda da hibeye esas proje tutar 500 bin liraya kadar olabilecek. Hibeye esas proje tutar alt limiti 50 bin lira olacak.

Proje tutarnn yüzde 50sine hibe yoluyla destek verilecek. Dier yüzde 50si oranndaki tutar bavuru sahipleri temin edecek.

- Elektronik ortamda bavuru yaplacak

Bavurular 60 gün içinde gerçekletirilecek. Bavuruda bulunacaklar, program konusunda il proje yürütme birimlerinden ihtiyaç duyduklar bilgiyi alabilecek. Bavurular, www.tarimorman.gov.tr adresinden yaplacak.

Programa ait uygulama rehberi, bavuru formlar ve bilgilendirici dokümanlarla satn alma kitab da ayn adresten temin edilebilecek.

Bavurusu alnan projeler, il proje deerlendirme komisyonunca incelemeye alnacak. Deerlendirmede, projenin uygunluu, teklif çarsnda belirtilen amaçlarla tutarl olmas, kalitesi, katma deeri, sürdürülebilirlii ve maliyet etkinlii gibi unsurlar da gözetilecek.

Deerlendirme sonucunda desteklenmeye hak kazanan projeler, Bakanln internet sitesinden ilan edilecek.

Program kapsamnda yaplan tüm ilemler Bakanlkça denetlenecek. Haksz yere yaplan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren kanuni faizi ile birlikte geri alnacak.

Bavuruya esas proje için bu tebli kapsamnda verilecek destek ve faiz niteliindeki destekler hariç hiçbir kamu kurum ve kuruluunun desteklerinden yararlanlamayacak.

Ana Sayfaya Git