MARİŞ’ten yoksullukla mücadele seferberliği!

MARİŞ’ten “Yoksullukla Mücadele İçin Strateji ve Yol Haritası” projesi

Haberler 18.09.2020 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinli Adamlar Derneinin (MAR), gerçekletirecei Yoksullukla Mücadele çin Strateji ve Yol Haritas projesi kapsamnda, öncelikle çekirdek bir akil grup oluturularak bölgenin sorunlar masaya yatrlacak.

MAR açklamasna göre, Türkiye statistik Kurumu (TÜK) tarafndan hazrlanan Gelir ve Yaam Koullar Aratrmas Bölgesel Sonuçlarna göre, Mardin, en düük gelir sralamasnda sondan 4üncü il konumunda yer alyor.

Dier yandan, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) FinTürk verilerine göre, yüzde 11,38 ile takipteki alacaklarn en yüksek olduu ehir olarak yer buluyor. Bu göstergeler, bölgenin devlet ve i dünyas ortaklyla yaplacak her türlü yardma ve destee ihtiyac olduunu gösteriyor.

MARin Yoksullukla Mücadele çin Strateji ve Yol Haritas Projesi kapsamnda, öncelikle çekirdek bir akil grup oluturularak bölgenin sorunlar masaya yatrlacak.

Ardndan Mardinde devlet kurumlar, DKA, Mardin OSB Yönetimi, akademisyenler ve i insanlarn bir araya getiren bir çaltay gerçekletirilecek. çaltay kapsamnda elde edilen çktlarla bir SWOT analizi yaplacak ve Mardinde istihdamn artrlmas dorultusunda stratejik sektörler seçilerek, orta-uzun dönem hedefler tayin edilecek.

Süreç raporlanarak, merkezdeki karar vericilerle paylalacak ve Mardinin kalknmas yönünde hazrlanm geni kapsaml projeye destek istenecek. çaltay, Mardinle snrl kalmayarak, Mardinli i insanlarnn yatrmlarnn en youn ekilde görüldüü stanbul, zmir, Ankara, G. Antep, Adana ve Mersin gibi ehirlerde de gerçekletirilmesi ve geni kapsaml ve birçok alt balktan oluan bir yol haritas oluturulmas amaçlanyor.

- MAR olarak Mardin özelinde kat etmemiz gereken uzun bir yol olduu açk

Açklamada görülerine yer verilen MAR Bakan Abdülkadir Akku, Mardinin Türkiyenin genel refah seviyesinin altndaki göstergelere sahip olmasnn, bir Mardinli i insan için önemli bir uyar niteliinde olduunu vurgulad.

Akku, MAR olarak Mardine daha fazla yatrm yapma çarsnda bulunduklarn, Türkiyedeki i insanlarn Mardine yatrm yapma konusunda örgütleyerek bu çarnn lokomotifi olmay hedeflediklerini belirterek, BM 2030 hedeflerinde belirtilen ar yoksulluun sona erdirilmesi, kaliteli, dayankl, sürdürülebilir altyapnn kurulmas ve herkesin bu imkanlara ulaabilmesi, en az gelir elde eden yüzde 40lk kesimin, ülke ortalamasnn üzerinde ekonomik büyümeye ulamas, doal kaynaklarn etkili kullanlarak üretim ve tüketimin sürdürülebilir hale getirilmesi gibi balklar düündüümüzde, MAR olarak Mardin özelinde kat etmemiz gereken uzun bir yol olduu açktr. Biz bu yolu yürümeye talibiz. deerlendirmesinde bulundu.

MAR Bakan Vekili Sabahattin Fidan ise Mardinin ekonomik ve toplumsal kalknmlk düzeyinin artrlmas yönünde yaplacak her türlü çalmann Mardinli i insanlar için önemli bir sorumluluk olduunun altn çizdi.

Fidan, 7 bin yllk geçmii olan, pekyolunun önemli duraklarndan birinin temsilcileri olduklarn belirterek, Bir zamanlar ticaret ve refahla anlan Mardinin bugünkü durumundan honut deiliz. Doduumuz topraklara kar i insanlar olarak sorumluyuz. Bugün Mardinli giriimcilerin üretim ve istihdam açsndan yatrmlarnn önemli bir bölümü stanbul, zmir, Adana, Mersin, Antalya gibi ehirlere dalm durumda. Birçoumuz son yllarda yatrm açsndan kendi ehrimize yüzümüzü dönsek de bu oran henüz arzu ettiimiz seviyeye ulam durumda deil. ifadelerini kulland.

Mardinin verimli topraklar itibariyle tarm ve hayvanclk konusunda tad büyük potansiyele dikkat çeken Fidan, Mardinde maalesef sokaktaki herhangi bir gence sorsanz hepsinin hayalleri bir devlet kurumunda ya da özel sektörde istihdam edilmekle snrl. Ancak Mardinin kalknmas sadece kamu kurumlar ve sanayi ile snrlandrlamaz. Mardinin tarmsal kalknma ve hayvanclk konusunda büyük bir potansiyeli söz konusu. Bu topraklar verimli ve aklc bir ekilde ilendii takdirde, özellikle organik tarm gibi alanlarda muazzam potansiyel aça çkartlabilir. yorumunda bulundu.

- Mardin, mümbit topraklar ve temiz tarm ile bir cazibe merkezine dönüebilir

Fidan, gelecein sanayi ve teknoloji arlkl görünse de aslnda en büyük sorunun dünyann yaayabilecei bir gda krizi olduuna iaret ederek, unlar kaydetti:

Özellikle, hibrit, GDOlu tohumlarn yarataca salk sorunlarnn dünya ekonomilerine getirecei yük çok büyüktür. Oysa yerel ve atalk tohumlara yönelik yatrmlar, daha salkl bir gelecek ve açlkla mücadele açsndan stratejik bir öneme sahiptir. Dünyada bu ürünlere olan büyük talebin farkndayz. Mardin, mümbit topraklar ve temiz tarm ile bir cazibe merkezine dönüebilir. Kukusuz, ehrimizde sulamayla ilgili yapsal sorunlar söz konusudur.

Ancak tarm teknolojileri açsndan geride braktmz on yllar, verimliliin merkeze yerletii bir dönem oldu ve bu sorunlar da rahatlkla alabilir. Bu hamle ayn zamanda darya göç vermemizin ve geçtiimiz günlerde Sakaryada gördüümüz elim olaylarn da yaanmasnn önüne geçecektir. Ksacas bu yönde bir geri dönüe ve zihniyet devrimine ihtiyacmz var. Bu dorultuda, Valilik ve Ziraat Odalarnn özendirici projeleri önem arz ediyor. Biz bu konuda da yardmc olmaya hazrz.

MARi kurma amaçlarnn bölgedeki yoksulluu gidermek, isizlii azaltmak ve yeni istihdam alanlar olduuna dikkat çeken Fidan, Ksa süre önce MAR 4.0 kapsamnda büyük bir dijitalleme projesini balattk. Bu dorultuda sosyal mecralarda Türkiyenin çeitli ehirlerinden bin 600ü akn Mardinli i insanna ulatk ve onlar bir dijital platform etrafnda birletirdik. lk tepkiler çok olumlu ve uzun süredir aranan kann bulunduu yönünde. Nitekim giriimcilerimizin birçou MARin Genel Kurul üyesine dönüecek ve yeni fikirlerle bizleri besleyecekler. Bu platform sayesinde, ayn zamanda Mardindeki yoksulluk tablosunu deitirecek bir güç birlii de oluturmu olacaz. nanyorum ki, Türkiyenin dört bir yanndaki giriimcilerimiz açsndan Mardin önemli yatrm senaryolarnn odanda yer alacak. Bu süreçte en büyük yardmclarmzn banda 6. Bölge tevikleri ve dier destekler gelecek. açklamasn yapt.

Ana Sayfaya Git