Ne üretirsen satamazsın!

Birçok sektörde artık “ne üretsem satarım” döneminin geride kaldığını belirten Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan Doğan, “Bu kapsamda sanayimizi dönüştürebilmek için üniversite-sanayi işbirliği olmazsa olmaz bir konuma yükselmiştir” dedi.

Haberler 03.05.2018 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Diyarbakr Sanayi Sektörü ile Akademinin Bulumas çaltay gerçekletirildi. Kongre Merkezinde gerçekletirilen çaltaya, DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Vali Yardmcs Mesut Gazi Ambarc,Bilim, Sanayi ve Teknoloji l Müdürü Hayrettin Bahçvanc, Ticaret ve Sanayi Odas Genel Sekreteri Ferdani Gökder, DÜ Sosyal Aratrmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan Doan, sanayi çevreleri, akademisyenler ve örenciler katld.

Sanayinin büyümedeki pay azald

çaltayn açl konumasn yapan DÜ Sosyal Aratrmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan Doan, sanayide dönüümün gerekliini belirterek, 1980li yllardan itibaren belirlediimiz ihracata dayal büyüme modeliyle belirlediimiz rekabete açk sistem sayesinde hem sanayimiz hem de ticaret ve i yerlerine bak açmz deimitir. Ancak son dönemde sanayimizin büyüme içerisindeki pay giderek azalmtr. Rekabet küreselleirken birçok sektörde eskinin kar marjlar ortadan kalkm, ne üretsem satarm dönemi geride kalmtr. Zaten kt olan enerji kaynaklarmz sanayimizin daha fazla katma deer üretebilecei alanlara tahsis etmek durumundayz. Globalleen dünyada sanayi payn korumann ve sanayisizleme sürecine dümemenin yolu nitelii arttrmaktan, ileri teknolojiye, yüksek katma deer üretimine dayal, da baml olmayan sanayilemekten geçmektedir. Bu kapsamda sanayimizi dönütürebilmek için üniversite sanayi ibirlii olmazsa olmaz bir konuma yükselmitir. Üretim zincirinde yer alan aratrma gelitirme, test etme, üretme, iyiletirme admlarnn zamannda, gerektii biçimde planlanmas, uygulanmas beraberinde ekonomik büyümeyi, toplumsal kalknmay da getirmektedir. Üretim yaparak, yaratclk ve icat çkarma yeteneini kullanabilmeyi baarabilen toplumlar özellikle endüstri standartlarn arttracaklardr. Sanayi üniversite ibirliini gelitirmek için tüm paydalar bir araya getirmeyi amaçladmz bu organizasyona ev sahiplii yapmaktan onur duyarz. Ülkemizin, bölgemizin, ehrimizin kalknmas için yeni yol haritalarn ve projeksiyonlarn ortaya konulmasna vesile olmasn dilerim dedi.

Üretim teknolojimizi kesinlikle arttrmamz lazm

Bilim, Sanayi ve Teknoloji l Müdürü Hayrettin Bahçvanc ise, sanayinin dönüümü için atlan admlar anlatt. Bahçvanc, unlar söyledi: Ülkemizde kamu-üniversite-sanayi ve paydalar arasndaki sinerjiyi arttrmak, ulusal inovasyon sisteminde bu ibirliini gelitirmek, sanayimizi rekabet gücü ve katma deeri yüksek, yenilikçi ürünler üretebilmek, ileri teknoloji arlkl ve sürdürülebilir bir yapya kavuturmak temel amacmzdr. Sanayicinin kalifiye eleman istihdam ihtiyacn karlanmas, finansmana eriimi, pazar sorunun çözümü ve üretim teknolojisini yükseltmek ve AR-GE çalmalarna yönlendirmek için kamu-sanayi-üniversite ibirliine ihtiyaç vardr. Bu bulumalarn buna bir katk sunaca kanaatindeyim. Bizim 2023 hedeflerine ulaabilmemiz için ve bu hedefler içerisinde belki merkezi otorite tarafndan belirlenen ilk 10 büyük ekonomi içerisine girmek ve 500 milyarlk bir ihracat hedefine ulaabilmemiz için üretim teknolojimizi kesinlikle arttrmamz lazm. uanda Türkiyedeki sanayi altyaps olarak genellikle düük ve orta seviye teknoloji kullanlmaktadr. Bizim ihracattaki paymzn kesinlikle AR-GE ve inovasyona yönelik olmas lazm. Aksi takdirde ulusal veya uluslararas düzeyde rekabet etme ansmz bulunmamaktadr.

Ana Sayfaya Git