Rüzgar enerjisi, 9,6 milyon haneye "ışık" oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de rüzgar enerjisi kurulu gücünün ekim sonu itibarıyla 8 bin 330 megavata ulaştığını belirterek, "Ekim sonu itibarıyla toplam kurulu gücümüzün yüzde 9'u ve yenilenebilir enerji kurulu gücümüzün yüzde 17,5'i rüzgar enerjisinden oluştu. Bu santrallerle 9,6 milyon hanenin elektrik tüketimini sağlayabilme imkanına kavuştuk." dedi.

Haberler 26.11.2020 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dönmez, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birlii (TÜREB) tarafndan dijital ortamda düzenlenen 9. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresinde, dünyada 650 bin megavat rüzgar kurulu gücü bulunduunu söyledi.

Bu kapasitenin her yl yaklak 50-60 bin megavat arttn dile getiren Dönmez, bu yl rüzgar enerjisine dünyada yaklak 150 milyar dolar yatrm yapldn aktard.

Dönmez, gelecek 30 yl içinde yaplacak yatrmlarla bu alanda 4 trilyon dolarlk bir ekonomi oluacan ifade ederek, u bilgileri paylat:

Türkiye, yerli üretim gücü, yenilenebilir enerji potansiyeli, bu alandaki tevik ve destek mekanizmalar, yetimi insan kayna, gelimi ekonomisi ve artan nüfusuyla yeil ekonomiden azami derecede pay alacaktr. Enerjideki yol haritamz, Milli Enerji ve Maden Politikamz ile daha fazla yerli ve yenilenebilir diyerek belirlemitik. Politikamz açkladmzda 38 bin 900 megavat olan yenilenebilir enerji kurulu gücümüzü 3 yl içinde 47 bin 671 megavata yükselttik. 2017de yüzde 45,7 olan yenilenebilir kaynakl kurulu gücümüz bugün yüzde 51e ulat. 2019da devreye aldmz kurulu gücümüzün yüzde 61,2sinin yenilenebilir kaynaklardan olutuunu görüyoruz. Bu yl devreye aldmz kurulu gücümüzün yüzde 98i yenilenebilir kaynaklardan meydana geldi. Dünyadaki eilimlere paralel olarak enerji sektörümüz sürdürülebilir, rekabetçi ve tek temelli bir üretim anlayna doru hzla ilerliyor. Bu süreçle birlikte enerji sektörümüz her alanda rüzgar arkasna alacak. Bu yeni dönemde Türkiyenin enerjisi, Türkiyenin rüzgaryla yenilenecek.

RÜZGAR KAPASTES 18 YILDA 400 KAT ARTTI

Türkiyenin rüzgar enerjisi sektöründe 15 bin kiinin istihdam edildiini belirten Dönmez, sektörün yüzde 55-60 yerlilik oranyla enerji teknolojilerinin yerliletirilmesinde ba çektiini anlatt.

Dönmez, bu alanda 80in üzerinde üretim yapan firma bulunduunu ifade ederek, Rüzgar kurulu gücünde bugün Avrupada 7inci, dünyada 12inci sradayz ancak yerli teknoloji ve verimli üretim anlayyla daha yukar sralara doru hzl admlarla ilerleyeceinden kukum yok. Türkiyenin rüzgar, enerji dünyasndaki talar yerinden oynatacak güçte. Bu yüksek potansiyelin en önemli göstergelerini 4 önemli rekorla gördük. diye konutu.

Bu rekorlarn 2020de rüzgarn daha güçlü estiinin bir göstergesi olduunu dile getiren Dönmez, 2020 adeta rüzgar enerjisinin yl oldu. Yenilenebilir kaynaklar içinde rüzgar bizim için her zaman ayr bir öneme sahip oldu. Rüzgar kurulu gücümüzü son 18 ylda 400 kat artrdk. dedi.

ZMRDE TÜRBN VE AR-GE FABRKASI KURULDU

Dönmez, bu yl rüzgar enerjisinde 740 megavat ilave kapasitenin devreye alndn söyledi.

Böylece, toplam rüzgar enerjisi kurulu gücünün 8 bin 330 megavata yükseldii bilgisini veren Dönmez, Ekim sonu itibaryla toplam kurulu gücümüzün yüzde 9u ve yenilenebilir enerji kurulu gücümüzün yüzde 17,5i rüzgar enerjisinden olutu. Bu santrallerle 9,6 milyon hanenin elektrik tüketimini salayabilme imkanna kavutuk. ifadelerini kulland.

Dönmez, rüzgar enerjisinde Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlar (YEKA) yarmalaryla yerli teknoloji konusunda bir altyap hamlesi balattklarn dile getirdi.

YEKA-RES 1 projesi kapsamnda zmirde rüzgar türbini ve Ar-Ge fabrikasnn kurulduunu hatrlatan Dönmez, Türkiyenin rüzgar enerjisinde elde ettii birikim ve yüksek teknolojiyle dünyaya öncülük eden bir ülke olmay hedeflediinin altn çizdi.

Dönmez, Türkiyenin bu yl sektörde Avrupadaki en büyük 5inci üretici konumuna geldiine ve üretim kapasitesinin yüzde 80ini ihraç ettiine dikkati çekti.

Dünyann en büyük türbin imalatçlarnn Türkiyede de faaliyet gösterdiini söyleyen Dönmez, sözlerini öyle tamamlad:

Yeni tip koronavirüs nedeniyle uygulanan kstlarn tedarik zincirinde aksamaya sebep olmasyla, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarn Destekleme Mekanizmasndan (YEKDEM) yararlanmak için 31 Aralk 2020ye kadar olan devreye girme art 30 Haziran 2021e ertelendi. TBMMden geçen son yasal düzenlemeyle YEKDEM, günümüz artlarna göre deerlendirilecek ve yerli yatrmlara frsat sunacak. Temennimiz yakn zamanda 10 bin megavat snrn aabilmek. Bu hedefe vardmzda sektörle bir araya gelerek 20 bin megavata daha hzl ulamann yollarn hep birlikte planlayalm. Rüzgar, Türkiyenin ikinci otomotiv sektörü yapmaya niyetliyiz.

Ana Sayfaya Git