Tarsim zirvesi!

Diyarbakır’da organize edilen "TARSİM" zirvesinde, çiftçilere yönelik ilkler konuşulurken, mağduriyetlerin giderilmesi yönünde işbirliği içerisinde olunması istenildi.

Haberler 11.01.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TARSM zirvesi Diyarbakr Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüünün ev sahipliinde yapld. Diyarbakrn Tarm sigortalar konusunda iyi olduunu ifade eden l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu durum memnuniyet verici ancak yeterli deil dedi.

Toplant l Müdürlüü konferans salonunda yapld. TARSM anlurfa Bölge Müdürü Serdal Doan, Diyarbakr Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürü Mustafa Ertan Atalar, l Müdür Yardmclar Mehmet efik Türker, Mustafa Korkutan ile ube Müdürleri, lçe Müdürleri, Ziraat Odalar ve çiftçilerin katld zirvede aç konumasn l Müdürü Mustafa Ertan Atalar yapt.

TARSM Bölge Müdürlüünün Diyarbakrn Tarm sigortalar konusunda iyi olduunu ifade eden Atalar, bu durum memnuniyet verici ancak yeterli deil dedi.

çFTçLERN MADURUYET

çiftçilerin sisteme katlmalar çarsnda bulunan Atalar, öyle dedi; Diyarbakrn tarm ve hayvanclk potansiyeli oldukça yüksek. Yaptmz çalmalar neticesinde 7 milyon dekar arazimizin 845 bin dönümünde hububat ekim alanlar 2016 ylnda tarm sigortalar kapsamna alnd. Bunun dnda 38300 civarnda küçükba, 3975 büyükba hayvanmz sigortalanmtr. Bu durumda 7 milyon dekar arazinin %12si sigorta kapsamna alnm oluyor. çiftçi kayt sistemine dhil edilen arazilere baktmzda yllara göre deimekle beraber 5 milyon dekar araziye oranladmzda ektiimiz arazilerin %17si sigortaldr. Tabi bu hayvanclkta %10nun altna düüyor.

ÜLKEMZDE BR LK UYGULAMADIR

Tarm Sigorta uygulamalarnda yeni bir modele geçildiinin altn çizen Atalar, uzun zamandan beri bu modelin hazrlklar yaplyor. Türkiye genelini kapsayacak ekilde uygulamaya konuldu. lçe Bazl Kuraklk, Verim Sigortas ya azlndan kaynaklanan kuraklk, scak havadan kaynaklanan nisbi nemin yüksek olmas, ar yalarn sebep olduu hasarlar da ilçedeki ortalama verim üzerinden bir hesaplama yaplacak. Bu hesaplama içerisinde ilçenin TÜK verilerine göre ortalamalar alnarak bir verim ortalamas çkarlacak. Parsel bazl yaplacak olan tespitlerde eit bir miktar meydana getirilecek. Verim, bu deerlerin daha altna dütüünde ilçe bazl kuraklk verim sigortas devreye girecek ve meydana gelen hasar ödenecek.

KAYNAKLANAN RSKLER ÖNLENECEK

çiftçinin en çok risk altnda olduu faktörün, kuraklk olduunu belirten Atalar, Don ve souk hava artlaryla ilgili maddeleri de içeren bu sigortayla bu riskler önlenmi olacak dedi. Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Kuraklk bazl verim sigortasnda iklim bazl risklerin karlanmas oldukça önemli. 2015-2016 yllar arasnda yaklak 64 milyon TL tazminat ödemesi yapld. Yaklak 73 milyon TL pirim oluturulmu bu pirimin de yaklak 36,5 milyon TLsi devlet destei olarak ödenmitir. Ben inanyorum ki birkaç yl içinde bu rakamlar iki katna çkacaktr diyerek konutu.

TOPUMLUM VE SAN UPSURU

Atalar, 2017 ylnda yeni uygulamalarn hayata geçirildiini ifade ederek, bu uygulamalardan birinin de üreticilerin merakla bekledii ilçe bazl kuraklk verim sigortas olduunu söyledi. Atalar öyle dedi;

Deien iklim artlar, frekans ve iddeti artan doal afetler ve riskler nedeniyle tarmsal faaliyetler son yllarda önemli ölçüde etkilenmekte ve TARSM üreticiler için giderek önem kazanmaktadr. Bata Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl ve Bakanlk Hazine Müstearl olmak üzere ilgili tüm taraflarn kymetli destekleri ile hayata geçirilen yeni uygulama ile üreticilerimiz, buday ürününü, kuraklk, don, scak rüszgar, scak hava dalgas, ar nem, ar ya risklerinin yol açt verim kaybna kar güvence altna alabiliyor. Kuraklk sigortasnda budayda dane, tohumluk ve sap unsuru teminat kapsamnda olup, poliçe priminin %60 devlet tarafndan karlanyor ve ayn zamanda çeitli indirim imkanlar da sunuluyor. üreticilerimiz, çiftçi kayt sistemine kayt olduktan ya da kaytlarn güncellemelerinin ardndan yetkili sigorta irketlerinin acenteleri araclyla kolaylkla bavuruda bulunabilirler Toplant, anlurfa Bölge Müdürü Serdal Doann sunumu ile sona erdi.

Ana Sayfaya Git