Tarsim zirvesi!

Diyarbakır’da organize edilen "TARSİM" zirvesinde, çiftçilere yönelik ilkler konuşulurken, mağduriyetlerin giderilmesi yönünde işbirliği içerisinde olunması istenildi.

Tarsim zirvesi!

"TARSİM" zirvesi Diyarbakır  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde yapıldı. Diyarbakır’ın Tarım sigortaları konusunda iyi olduğunu ifade eden İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu durum memnuniyet verici ancak yeterli değil dedi.

Toplantı İl Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı. TARSİM Şanlıurfa Bölge Müdürü Serdal Doğan, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Müdür Yardımcıları Mehmet Şefik Türker, Mustafa Korkutan ile Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ziraat Odaları ve Çiftçilerin katıldığı zirvede açış konuşmasını İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar yaptı.

TARSİM Bölge Müdürlüğü’nün Diyarbakır’ın Tarım sigortaları konusunda iyi olduğunu ifade eden Atalar, "bu durum memnuniyet verici ancak yeterli değil" dedi.

ÇİFTÇİLERİN MAĞDURUYETİ

Çiftçilerin sisteme katılmaları çağrısında bulunan Atalar, şöyle dedi; "Diyarbakır’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli oldukça yüksek. Yaptığımız çalışmalar neticesinde 7 milyon dekar arazimizin 845 bin dönümünde hububat ekim alanları 2016 yılında tarım sigortaları kapsamına alındı. Bunun dışında 38300 civarında küçükbaş, 3975 büyükbaş hayvanımız sigortalanmıştır.  Bu durumda 7 milyon dekar arazinin %12’si sigorta kapsamına alınmış oluyor. Çiftçi kayıt sistemine dâhil edilen arazilere baktığımızda yıllara göre değişmekle beraber 5 milyon dekar araziye oranladığımızda ektiğimiz arazilerin %17’si sigortalıdır. Tabi bu hayvancılıkta %10’nun altına düşüyor."

ÜLKEMİZDE BİR İLK UYGULAMADIR

'Tarım Sigorta uygulamalarında yeni bir modele geçildiğinin" altını çizen Atalar, "uzun zamandan beri bu modelin hazırlıkları yapılıyor. Türkiye genelini kapsayacak şekilde uygulamaya konuldu. İlçe Bazlı Kuraklık, Verim Sigortası; yağış azlığından kaynaklanan kuraklık, sıcak havadan kaynaklanan nisbi nemin yüksek olması, aşırı yağışların sebep olduğu hasarlar da ilçedeki ortalama verim üzerinden bir hesaplama yapılacak. Bu hesaplama içerisinde ilçenin TÜİK verilerine göre ortalamaları alınarak bir verim ortalaması çıkarılacak. Parsel bazlı yapılacak olan tespitlerde eşit bir miktar meydana getirilecek. Verim, bu değerlerin daha altına düştüğünde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası devreye girecek ve meydana gelen hasar ödenecek".

KAYNAKLANAN RİSKLER ÖNLENECEK

Çiftçinin en çok risk altında olduğu faktörün, kuraklık olduğunu belirten Atalar, "Don ve soğuk hava şartlarıyla ilgili maddeleri de içeren bu sigortayla bu riskler önlenmiş olacak" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, "Kuraklık bazlı verim sigortasında iklim bazlı risklerin karşılanması oldukça önemli. 2015-2016 yılları arasında yaklaşık 64 milyon TL tazminat ödemesi yapıldı. Yaklaşık 73 milyon TL pirim oluşturulmuş bu pirimin de yaklaşık 36,5 milyon TL’si devlet desteği olarak ödenmiştir. Ben inanıyorum ki birkaç yıl içinde bu rakamlar iki katına çıkacaktır" diyerek konuştu.

TOPUMLUM VE SAN UPSURU

Atalar, 2017 yılında yeni uygulamaların hayata geçirildiğini ifade ederek, bu uygulamalardan birinin de üreticilerin merakla beklediği ilçe bazlı kuraklık verim sigortası olduğunu söyledi. Atalar şöyle dedi;

'Değişen iklim şartları, frekansı ve şiddeti artan doğal afetler ve riskler nedeniyle tarımsal faaliyetler son yıllarda önemli ölçüde etkilenmekte ve TARSİM üreticiler için giderek önem kazanmaktadır. Başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Başkanlık Hazine Müsteşarlığı olmak üzere ilgili tüm tarafların kıymetli destekleri ile hayata geçirilen yeni uygulama ile üreticilerimiz, buğday ürününü, kuraklık, don, sıcak rüszgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinin yol açtığı verim kaybına karşı güvence altına alabiliyor. Kuraklık sigortasında buğdayda dane, tohumluk ve sap unsuru teminat kapsamında olup, poliçe priminin %60’ı devlet tarafından karşılanıyor ve aynı zamanda çeşitli indirim imkanları da sunuluyor. üreticilerimiz, çiftçi kayıt sistemi’ne kayıt olduktan ya da kayıtlarını güncellemelerinin ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla kolaylıkla başvuruda bulunabilirler"  Toplantı, Şanlıurfa Bölge Müdürü Serdal Doğan’ın sunumu ile sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz