TÜİK'e göre 2 bin 331TL

TÜİK işçinin bir aylık gıda harcaması için hesapladığı rakamları paylaştı: Ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesaplandı.

Haberler 18.12.2019 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) temsilcileri, asgari ücret görümesinde dikkate alnan bir içinin aylk gda harcama tutarn Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sundu.

çi, iveren ve hükümet temsilcilerinden oluan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalmalar kapsamnda üçüncü kez topland.

çalma Genel Müdürü Nurcan Önder bakanlnda Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonunda (TSK) toplanan komisyonda, içileri temsilen Türk- Genel Eitim Sekreteri Nazmi Irgat, iverenleri temsilen TSK Genel Sekreteri Akansel Koç yer ald.

Basna kapal yaklak 2 saat süren toplantnn ardndan, çalma Genel Müdürü Önder, TSK Genel Sekreteri Koç, Türk- Genel Eitim Sekreteri Irgat basn mensuplarna açklama yapt.

Önder, toplantda TSK heyetinin ekonomiye ve çalma hayatna bak açsyla ilgili bir sunum yaptn, ardndan TÜK temsilcisinin komisyonu bilgilendirdiini belirtti.

çi ve iveren taraflarnn görülerini paylat toplantda, teknik bir çalmann yapldn anlatan Önder, son toplantnn gelecek hafta yaplacan, Bakanlk olarak temennilerinin geçen yl olduu gibi bu yl da yeni asgari ücret rakamnn oybirliiyle belirlenmesi olduunu söyledi.

RAKAMLAR BEKLENTMZN ALTINDA

Türk- Genel Eitim Sekreteri Irgat da TÜKin bir içinin aylk gda harcama tutarn komisyonla paylatn ancak açklanan rakamlarn beklentilerinin altnda olduunu dile getirdi.

Irgat, buna göre bir içinin aylk gda harcama tutarnn ar statüdeki ilerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki ilerde 2 bin 86 lira 80 kuru, hafif statüdeki ilerde bin 940 lira 70 kuru olarak hesaplandn ifade etti.

Açklanan rakamlarn geçen yla göre yaklak yüzde 5,31 arttn belirten Irgat, Hayata pahalln dikkate aldmzda yüzde 5,31lik art anlayabilmi deiliz. Asgari ücretin insanca yaanabilecek bir ücret seviyesinde belirlenmesi gerektiine inanyoruz. Umuyoruz komisyonumuz bu yönde karar verir. dedi.

Türk-in bu yl asgari ücret konusunda Hak- ve DSK ile ortak hareket ettiini anmsatan Irgat, yeni bilgiler nda görü alveriinin süreceini söyledi.

YÜZDE 12 GB BR ÖNERMZ SÖZ KONUSU DEL

TSK Genel Sekreteri Koç ise iveren heyeti olarak ülkenin ekonomik durumu, dünya ekonomisindeki gidiat, asgari ücretin son be yldaki artnn da aralarnda olduu konularda komisyona sunum yaptklarn aktard.

TÜKin komisyona sunduu hesaplamann içi ve hükümet tarafnn oy çokluuyla gündeme geldiini belirten Koç, salt gda harcamasndan yola çklmasndan ötürü söz konusu hesaplamann komisyona sunulmasn doru bulmadklarn anmsatt.

Toplantda herhangi bir rakam ifade etmediklerini vurgulayan Koç, öyle konutu:

Asgari ücretin siyasi polemik konusu edilmesini ve komisyon dndaki beyanatlar doru bulmuyoruz. Bizim önceliimiz, kaytl iletmelerin mutlak suretle korunmas, gerçek manada vergisini ve sigorta primini ödeyen, hiçbir fedakarlktan kaçnmayan, sendikalarn örgütlü olduu iletmelerdir. Yüzde 36 seviyesinde kayt d var. Kayt dyla mücadele edilmesi art. Asgari ücretteki tevikler kaytl iletmelerin korunmas için elzem. Asgari ücret desteinin 200 lira olarak uygulanmasn talep ediyoruz. Bu destein çalan says ayrm yaplmadan devam etmesini istiyoruz. Yüzde 12 gibi bir önerimiz söz konusu deil. Önümüzdeki toplantda teklifimizi Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunacaz.

Koç, içi tarafyla mutabk olduklar konularn olduuna dikkati çekerek, gelir vergisi dilimlerinin ve kesinti oranlarnn revize edilmesi ile kaytl iletmeler ve toplu i sözlemeli yerler bata olmak üzere asgari ücret desteinin mutlak suretle devamnn bu konular arasnda olduunu vurgulad.

Ana Sayfaya Git