Barodan işkence iddiası!

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Çakırtutmaz ve Kılıçkaya köylerinde gerçekleştirilen operasyon sırasında "işkence" yapıldığı iddialarını araştırdığını öne sürerek raporlaştığını bildiren Diyarbakır Barosu, "kamu davası açılmasını" istedi.

Haberler 20.12.2019 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine bal çakrtutmaz ve Klçkaya köylerine 8 Aralkta gerçekletirilen terörle mücadele operasyonu srasnda gözaltna alnan kiilere kötü muamelede bulunulduu yönünde iddialarla ilgili HD Diyarbakr ubesi ve Diyarbakr Barosu tarafndan bir açklama yapld. Raporda, iddia edilen ikence eylemini yapan ve göz yuman yetkililer hakknda soruturma balatlp, kamu davas açlmasn istedi.

HD Diyarbakr ube binasnda düzenlenen basn toplantsnda, Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn bir açklama yaparken, hazrlanan rapora dair bilgiler ise HD Diyarbakr Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hasan Yalçn tarafndan paylald. Aydn, Diyarbakrda öne sürülen ikence iddialarna ilikin unlar söyledi: Bu iddialar ile ilgili olarak 8 Aralk 2019 tarihinde Diyarbakr Merkezde M.ç. ve M.ç. isimli kiilerin konutlarna kaplar krlmak suretiyle girilmi, evde bulunanlara da dayak atlm, küfür, hakaret ve tehditlerde bulunulduu iddia edilmitir. üpheli/madur M.ç kendisine elektro ok verildiini, kolunun ikence sonucunda çatladn ve vücudunun çeitli yerlerinde morluk olduu ifade etmitir. Dier üpheli/madur M.ç. ise daha önce geçirdii trafik kazas nedeniyle bacanda platin olduunu söylemesine ramen özellikle o bölgeden darp edildiini, bu nedenle olaydan sonra yürüme güçlüü çektiini, dudann patladn ve vücudunun çeitli yerlerinde darp izlerine bal morluklar olutuu ifade etmitir.

çINARDA KÖY BASKINI

çakrtutmaz ve Klçkaya köylerine güvenlik güçleri tarafndan gerçekletirilen operasyon srasnda gözaltna alnan kiilere kötü muamelede bulunulduu yönündeki iddialarla ilgili unlar aktard:

9 Aralk 2019 tarihinde nsan Haklar Dernei Diyarbakr ubesine iki bavuru yaplmtr. Sonraki günlerde de gözaltna alnan üpheliler ve avukatlar arasndan görümeler yaplmtr. kence gören ve gözaltna alnan ahslardan birinin yüzde 50 orannda engelli olduu ifade edilmitir. A.E isimli yurtta tarlada bulunduu srada gözaltna alnm, kendi beyan ve avukatlarnn gözlemlerine göre saatlerce ikenceye maruz kalmtr. A.E. isimli yurttan yüzünde, gözünde ve kulaklarnda youn darp izleri olduu, ar kulak ars yaad ve ilaçlarnn verilmedii, bunun üzerine avukatn hastaneye sevk için ambulans talep ettii, ancak ambulansn A.E.yi hastaneye götürmedii ifade edilmitir. Ayrca iki kaburgasnn krk olduu adli muayene esnasnda doktor tarafndan tespit edilmitir.

BEYANLARI MAHKEME KATB ALDI

Köylerdeki ikence iddialarn tespit için bir heyet oluturulduuna ve yaplan tespit, gözlem ve sonuçlarn detayl olarak raporlatrldn öne süren Aydn, öyle konutu: üpheli/madur ahslar gözalt süreleri uzatlmak için adliyeye çkarlm, avukatlarna haber verilmemi, beyanlar hakim yerine mahkeme katipleri tarafndan alnmtr. Yasaya göre gözalt sürelerinin uzatlmas srasnda üphelilerin bizzat Sulh Ceza Mahkemesine çkarlmas ve mahkeme tarafndan gözalt süresinin uzatlmas gerekmektedir. Ancak iddiaya göre Sulh Ceza Mahkemelerine tannan yetki son derece formel bir ekilde kullanlmaktadr. Hakimler üphelileri ve müdafileri dinlemekten kaçnmakta, bu yasal sorumluluk kalem personeli tarafndan yerine getirilmektedir. Ayrca ikence gören madurlarn avukatlarnn vermi olduu suç duyurusu dilekçesi müracaat savcl tarafndan vekaletname eksik olduu için ilk önce kabul edilmemi, savc ile yaplan görüme sonucunda dilekçe kabul edilmi.

DÖVDÜLER DDASI

HD Kayp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçn ise, Klçkaya köyünde çiftçi ailesi ile yaplan görümeyi paylat. Gözaltna alnan .ç. ve L.ç.nin aile üyelerinin beyanlarn öyle aktard: L.ç.nin annesi öyle dedi: Sabah çok erken saatte eve baskn yaptlar. Kapy çaldlar, açtm gibi hemen yere yatrdlar olumla. Balyozlarla kapy vurdular. Benim ve olumun kafasna bastlar. Olumu sürekli kaldrp oturtup yumrukladlar. Duvarlara çarptlar. Gözümün önünde oluma dayak atmasalard da her eyi yapsalard. Olumu öldürecekler sandm. Saatlerce dövdüler. ki kii, olumu döverken dierleri evin her yerini aradlar.

FALLER YARGILANMALI

Diyarbakr Barosu ve HD Diyarbakr ubesi tarafndan raporlatrlan ikence iddialarna ilikin açklama yapan Aydn, öyle konutu: kence ve kötü muamele, hala ülkemizdeki insan haklar ihlalleri arasnda önemli bir yer tutmaktadr. Güvenlik güçlerinin gözetim ve denetimi altndaki yerlerde, yakalama sonras alkonulan araçlarda, yasa d toplama alanlarnda, gözalt merkezlerinde, cezaevlerinde, askeri klalarda ikence halen devam etmektedir. Siyasi otoritenin emri, onay ve kimi hallerde göz yummas ile gerçekleen kolluk güçlerinin bu orantsz, hukuk d zor kullanm, ikencesi, demokrasi ve insan haklar açsndan balca tehdit haline gelmektedir.

Anayasaya ve Türkiyenin taraf olduu uluslararas sözlemelere gönderme yapan Aydn, ikencenin mutlak olarak yasaklandn ve bu suçun zaman amna tabi olmadn belirterek, Bu insanlk d uygulamalara derhal son verilmeli, bavuranlar görevlerinden alnmal ve ilemi olduklar fiiller nedeniyle haklarnda etkili bir yarglama yaplmaldr. Bata Cumhuriyet Savclar olmak üzere tüm adli ve idari mercileri ikence ile etkin ve caydrc tedbirler almaya davet ediyoruz diye sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git