“Buzağılar ölmesin, ülkemiz kazansın!”

Vali Güzeloğlu, “Buzağı ölümleri azalırsa et ithal etme derdinden kurtuluruz” dedi.

Haberler 24.01.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, yüzde 15lik buza ölümlerinin önüne geçilmesi halinde Türkiyenin et ithal etmesine gerek kalmayacan, hatta et ihraç eden ülke konumuna gelebileceini söyledi.

Gda, Tarm ve Havanclk l Müdürlüünce GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen Buzalar Ölmesin Ülkemiz Kalknsn konulu konferansta konuan Vali Güzelolu, Diyarbakrn mevcut üretim alanlaryla Türkiyenin hububat, pamuk, msr ve benzerlerinde ilk üçte yer alan bir ehir olduunu söyledi.

Dünyann en kaliteli pamuunun üretildii alanlardan birinin Diyarbakr olduu yönünde iddialarnn bulunduunu belirten Güzelolu, Türkiyedeki ipek böceinin yüzde 45inin de buradan üretildiini ifade etti.

- Hiçbir gecikmemiz yok, kararllmz çok

Kentin 2002 ylndan bu yana hayvan varln yüzde 50 artrdn, bu rakamn Türkiye artndan hzl olduunu aktaran Güzelolu, mandada ise ilk srada yer aldn belirtti.

Türkiyede GAPtan sonraki en büyük toplumsal, ekonomik ve tarmsal dönüüm projesinin Silvan Projesi olduunu anlatan Güzelolu, u deerlendirmede bulundu:

Cumhuriyetimizin 100. kurulu yl dönümü 2023te bütünüyle inallah hayata geçecek olan bu proje 235 bin hektar alan sulayacak. Bu Diyarbakrn sulanabilir bütün alanlarnn suyla bulumas demek. Sonra 300 bin insann doduu, büyüdüü, yaad yerde i bulmas, a bulmas, gelir elde etmesi, ekonomiye ylda 1,2 milyardan fazla dorudan bir kazanç demek. Silvan Projesinin 8 barajndan 3ü bitti. Silvan Barajnn da yüzde 60 bitti. Dolu dizgin 24 saat gidiyoruz. 23 sulama projesinin de hemen hemen 10u bitti. Hiçbir gecikmemiz yok, kararllmz çok.

- Sonunda kendiler yok oldu, bertaraf edildi

Güzelolu, Türkiyeye yönelik terör saldrlarna deinerek, unlar kaydetti:

Yllardr bu ülkenin ve bu ilin, gelime ve kalknmasnn önündeki ihanet çevrelerinin, terör örgütlerinin bütün ihanetine ramen bu millet, bu devlet imanyla, duruuyla hamdolsun bunlarn hepsini bertaraf etti. Bu büyük ve kararl yürüyüümüzü hiç kimse durduramad ve durduramayacak. çte ve dta, hangi noktada, hangi ihanet planlarnn hedeflerlerse hedeflesinler bu büyük devlet ve millet kararllyla onlar alt edecek. Silvan Projesini de yllarca engellediler. Daha birçok hayrl ve insanmzn yararna olan projeleri engelledikleri gibi ama sonunda kendiler yok oldu, bertaraf edildi. Hukukun içerisinde en ar hak ettikleri cezaya çarptrldlar ve çarptrlacaklar. Biz biliyoruz ki insana hizmet ibadettir.

Diyarbakrn 2023 hedefinde yalnzca Türkiyenin deil dünyann sayl bir üretim ve gda sanayi merkezi olacan dile getiren Güzelolu, öyle devam etti:

u an ylda ürettiimiz 400 bin ton civarndaki süt 1 milyon tonlar geçecek. Kentte ylda 1 milyon 430 bin ton buday üretiyoruz, en az 5 milyon ton hedefine gidiyoruz. Pamuk üretiminde, Nil Vadisi ile birlikte dünyann en kaliteli pamuunun üretildii Dicle Vadisi projeksiyonunu sadece üretmekle deil artk ürettiimiz pamuu iplie, ürüne, markaya dönütürmenin heyecann imdiden yayoruz.

- Her doan yüz buzann 15i yerine 10u ölse bu ülke et ithal etme derdinden kurtulur

Büyükehir ve ilçe belediyelerinin, tarm ve hayvanc destekleyeceklerini vurgulayan Güzelolu, devletin bütün kadrolarnn maddi ve manevi olarak mesai saatlerini gözetmeksizin üretici ve yetitiricinin yannda olduunu belirtti.

Güzelolu, buza ölümlerinin gündemden çkarlmas gerektiini ifade ederek, Her doan yüz buzann 15i ölüyor. Bilgisizlikten, bakmszlktan, ilgisizlikten ölüyor. Bunu azaltabiliriz. Önce bilgileneceiz, sonra ilgileneceiz ve bunu dert edineceiz. Her doan yüz buzann 15i yerine 10u ölse bu ülke et ithal etme derdinden kurtulur. Bunu yüzde 5e düürsek Türkiye et ihracat eden bir ülke olur. Hedefimiz hiç ölmemesi o zaman Türkiye dünya çapnda bir et üretim, hayvan besi merkezi olur. Bu bir milli varlk, milli servet öyle kolay deil. dedi.

- Zeytin Dal Harekat

Vali Güzelolu, Zeytin Dal Harekatnda ilikin de unlar belirtti:

Amac bar ve bar gerçekletirmek olan tarihin her döneminde bara hizmet edip hakk ve adaleti temsil eden bu büyük milletimiz ve devletimiz kararllkla bu operasyonu sürdürmekte. Milletimizin desteiyle ve ordumuzun gücüyle de inallah en ksa süre içerisinde baarya ulaacak. Bu operasyonda ehadete eren ve bu deerler uruna hayatn feda eden bütün ehitlerimizi bir kez daha rahmetle anyorum. Bu operasyonda Rabbim, ordumuzu, milletimizi ve devletimizi muzaffer eylesin. Her türlü tehlikeden korusun.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Müstear Yardmcs Nihat Pakdil de Bakanlk olarak 2018 yln genelde Hayvan Sal, özel de ise Buza Sal yl olarak ilan ettiklerini söyledi.

Yaptklar çalmalar neticesinde 2016-2017 yllarnda hedefledikleri buza ölümlerinin önemli bir bölümünün önüne geçtiklerini fakat bunun yeterli bulmadklarn belirten Pakdil, nallah bundan sonra ilk hedefimiz yüzde 5in altna ve daha sonra yüzde 1-2ye düürmektir. ifadesini kulland.

Vali Güzelolu ve Pakdil, salona getirilen kuzularla ilgilendi, buzalara biberonla süt içirdi.

Konferansa, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal, Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kamu kurum amirleri, ilgili kurum ve kurulular, üretici birlikleri ve çiftçiler katld.

Ana Sayfaya Git