Çalışanları enflasyon cenavarına ezdirmeyin!

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, ekonomi politikasındaki kriz, kamu işçilerini kapsayan toplu sözleşme, ceza infaz hukuku ve Marmara denizindeki kirlilik hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Haberler 08.06.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu, yapt açklamada; ceza infaz hukukundaki zihniyet, halk fakirletiren ekonomi politikas, Marmara denizindeki kirlilik, kamu içileri ve üretici fiyatlarndaki art gibi iç gündemin öne çkan konularn deerlendirdi.

Ceza nfaz Hukukunda zihniyet deimelidir

TBMMye verilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanunda deiiklikler ile ilgili teklifi deerlendiren Yapcolu, Bu teklifle baz hükümler mevcut kanuna göre biraz daha insani hale gelse de sorunu çözme yerine sorunun arkasndan dolama usulü benimsenmitir. Tutuklu ve hükümlülerin hasta olan yaknlarn ziyaret etmeleri veya vefat eden akrabalarnn cenazelerine katlabilmelerinin önündeki engeller kaldrlmaldr. Devletin mahkmu koruyamama gerekçesi ile temel bir insani hakk kullandrmamasnn bir izah yoktur. Aile hayatna saygnn tezahürü olan bu ziyaretler ücretsiz ve bürokratik engellere taklmadan yaplabilmelidir. dedi.

nsan haklar ile evrensel hukuk ilkeleri daima gözetilmelidir

Teklifin aile mahremiyetini bitirecei uyarsnda bulunan Yapcolu, Yarg reformunun konuulduu bir ortamda mahkmlarn aile fertleri ile yapacaklar tüm görümelerin kayt altna alnp saklanmas bu teklifle kanunlatrlmak istenmektedir. Özellikle açk görülerin de bu kapsama dhil edilecek olmas, aile mahremiyetini bitirecektir. Ceza nfaz Hukukunda bir zihniyet deiiklii arttr. Mahkm; cezalandrlmas gereken bir düman deil, slah edilerek topluma kazandrlmas gereken bir fert olarak görülmelidir. Tüm deiiklikler bu nazarla yaplmal ve insan haklar ile evrensel hukuk ilkeleri daima gözetilmelidir. ifadelerini kulland.

Ekonomi büyürken halk fakirleiyor

TÜKin 2021in ilk çeyreinde Türkiye ekonomisinin yüzde 7 orannda büyüdüüne dair paylat veriyi deerlendiren Yapcolu, Bu oran, çinden sonra dünyada ikinci büyüme oran olarak kaytlara geçti. Ne var ki geni halk kitlelerinin bu büyümeden payn alamamas, büyüme rakamlarna dönük eletirileri de artrmaktadr. Reel ekonomide kriz atlarnn sürmesi, yatrm ve üretim yapmann zorlamas, istihdam imknlarnn daralmas, artan faizler, otomatie balanan zamlar ve alm gücünün dümesi gibi nedenler büyüme rakamlarn sorgulanr hale getiriyor. Ülkelerin ekonomileri büyüme oranlarnda rekor krsa da bunun etkileri tabana indikçe hissedilmez hale geliyor. dedi.

ADALETTEN UZAK BU SÖMÜRÜ DÜZEN, PERYODK ARALIKLARLA YAANAN KRZLERN DE BALICA SEBEBDR

Krizlerin balca sebepleri arasnda kapitalist sistemin olduuna dikkatleri çeken Yapcolu, Oxfam istatistiklerine göre dünyadaki servetin yüzde 99u yüzde 1lik kesimin elindeyken, yüzde 99un payna düen servet miktar ise yüzde 1 orannda kalyor. Kapitalist sistemin iddia ettii serbest piyasa artlarnn sadece sermaye için geçerli olmas, snrsz rekabet, devletlerin ekonomide küçülmeye gitmesi, buna bal yaanan özelletirme furyas gibi etkenler, ekonomik ve ticari aktiviteleri büyük oranda irket, holding vb. sermaye gruplarnn tekeline brakt. Adaletten uzak bu sömürü düzeni, periyodik aralklarla yaanan krizlerin de balca sebebidir.

Uygulanan iktisat politikalarnn insan merkezli olup olmadnn en önemli ölçütü üretilen deerlerin paylam eklidir. Merkezinde insan/insanlk olmayan, refah tabana yayma amacndan uzaklam, sadece ülke ekonomisini büyütmeye kilitlenmi bir iktisat anlayn reddediyoruz. Tüketim, ithalat ve inaat ile büyüme çözüm deildir, sürdürülebilir de deildir. Daha çok üreterek ve istihdam artrarak büyümenin bir tercih deil zorunluluk olduu artk görülmelidir. ifadelerini kulland.

MARMARA DENZNDEK KRLLK

Marmara denizindeki deniz salyasn deerlendiren Yapcolu, Marmara denizinde son günlerde halk dili ile Deniz Salyas, bilimsel anlamda ise Müsilaj olarak adlandrlan önemli bir çevre kirlilii yaanmaktadr. Acil tedbirler kapsamnda; yerel yönetimlerin sorumluluunda bulunan Fiziksel Atk Su Artma Tesisleri, leri Biyolojik Atk su Artma Tesislerine dönütürülmelidir. Ayrca sanayi kurulularndan kaynaklanan endüstriyel atk sular ve soutma sularnn Derin Deniz Dearj kriterlerini salamalar için hükümet denetimleri artrmal, kriterlere uymayanlar ar müeyyidelerle karlaacan bilmelidir. Deniz trafiinde yer alan gemi ve liman iletmeleri için daha kat çevre kurallar getirilmeli, balkçlk mevzuat gözden geçirilerek balk çeitliliini ve yavru balklar korumaya yönelik tedbirler artrlmaldr. dedi.

GEREKL TEDBRLERN ALINMAMASI DURUMUNDA ÖNEML BR EKONOM VE SALIK SORUNUNA DA DÖNÜECEKTR

Hükümete, tabiata sahip çkmas konusunda çarda bulunan Yapcolu, Marmara denizindeki bu ciddi çevre kirlilii, gerekli tedbirlerin alnmamas durumunda önemli bir ekonomi ve salk sorununa da dönüecektir. Bu nedenle hükümet ile yerel yönetimleri çevreyi korumak için su, hava, toprak ve atk yönetim planlar hazrlayarak bütüncül bir çevre yönetim stratejisini uygulamaya ve çocuklarmza miras olarak brakacamz tabiata sahip çkmaya davet ediyoruz. diye kaydetti.

KAMU çLER ENFLASYON CANAVARINA EZDRLMEMELDR

Görüme süreci balayan kamu içilerini kapsayan toplu sözlemeyi de deerlendiren Yapcolu, Daha önce taeron içisi olarak çalanlara KHK ile kadro verilmi olmas nedeniyle bu görümeler bu yl çok daha fazla sayda içiyi ilgilendirmektedir. Görümelerde içi temsilcileri zamlar, enflasyon rakamlar ve döviz kuru gibi etkenlere bal olarak eriyen ücretler için uygun art oranlar talep ederken açklanan büyüme rakamlar, kii bana düen milli gelir ve refah pay gibi hakl gerekçeleri öne çkarrlar. Hükümet temsilcileri ise zorluklar, bütçe dengelerini, ekonomik istikrar öne çkararak talep edilen art miktarlarnn çok altnda kalan teklifler sunarlar.

lk çeyrekte ekonomik büyümede çinden sonra dünyada ikinci sraya yerleen Türkiyenin makul ve adil bir art oran ile çalanlarn sevindirmesi gerekir. Ücretlerde yaplacak makul bir art, büyümeden kaynakl refahn tabana yaylmasnda önemli bir adm olacaktr. Ekonomik krizin ar yükünün çalanlarn srtna yüklenmesinden vazgeçilmeli, içi ve emekçi enflasyona ezdirilmemelidir. 696 sayl KHK ile kadroya geçirilen içilerin zorunlu emeklilik, tayin haklar gibi sorunlarnn ve ücret dengesizliinin giderilmesi de gerekir. eklinde ifade etti.

ÜRETC FYATLARINDAK ARTI ENDELENDRYOR

Üretici fiyatlarndaki arta dikkatleri çeken Yapcolu, TÜKin Mays enflasyon verilerine göre TÜFE aylk bazda yüzde 0,89 yllk bazda ise yüzde 16,59 olarak gerçekleti. Küçük de olsa bir düü trendi umut vermektedir. Ancak üretici fiyatlarndaki artn aylk yüzde 3,92, yllk ise yüzde 38,33 olarak gerçeklemesi ekonominin yapsn ve hedeflerini ciddi bir ekilde tehdit etmektedir. Herkesin ve her kesimin dikkati ÜFEde younlamtr. Uzun bir müddettir yükselite olan üretim maliyetleri artk ülke ekonomisinin temel yapsn tahrip edecek bir boyuta çkmtr.

TÜFE ile ÜFE arasndaki makasn bu derece açlmas, ar bir ekonomik kriz ile kar karya olduumuzun göstergesidir. Maliyet unsurlarnn bir ksm d kaynakl olsa da yanl yönetim anlayndan kaynaklanan etkenler daha çoktur. Ekonominin düzlüe çkabilmesi için üretim maliyetlerinin düürülmesi zorunludur. Bu nedenle kamu kaynakl zamlar ve fiyat artlarna son verilmeli, ÜFEnin düürülmesi için gerekli admlar ivedilikle atlmaldr. dedi.

Ana Sayfaya Git