Grip ve soğuk algınlığında kahve ve alkol tüketimine dikkat

Havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı korunma yollarını anlatan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gül Nihal Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sıvı kaybına neden olduğu ve bu ikisinin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Haberler 05.10.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyetetik Uzman Gül Nihal Hazar, havalarn soumasyla birlikte art gösteren grip ve souk algnl vakalarna kar önerilerde bulundu. Grip virüsünün özellikle çocuklarda, yallarda, kalp, akcier veya diyabet gibi kronik hastal olan kiilerde çok daha ar seyreden ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalk olduuna dikkat çeken Hazar, enfeksiyondan korunmann balca yolunun vücut direncinin korumak olduunu söyledi. Gribe yakalananlarn bol sv tüketmesi gerektiini belirten Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sv kaybna neden olduu ve bu ikilinin enfeksiyon durumunda tüketilmemesi gerektii uyarsnda bulundu.

GRP BR VURÜSÜN OLUUMUDUR

Gribin bir virüs tarafndan oluturulan ani ate, iddetli kas ve eklem arlar, halsizlik, bitkinlik, titreme, ba arlar ve kuru öksürük gibi belirtilerle balayan bir enfeksiyon hastal olduunu kaydeden Hazar, Özellikle çocuklarda, yallarda, kalp, akcier veya diyabet gibi kronik hastal olan kiilerde çok daha ar seyreden ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalktr. K mevsiminin geliiyle birlikte artan gribal enfeksiyonlardan korunmann balca yolu vücut direncinin dümesini engellemekten geçer. Vücut direncinin dümesini engellemek için günlük 2 gram C vitamini alnmal. Sigara içen kiilerde baklk sistemi zayflad için bu miktar iki katna çkarlmal dedi.

KAHVE ALKOL TÜKETMNE DKKAT

Günlük C vitamini ihtiyacn karlamak için ise taze ve mevsiminde portakal, mandalina, nane, limon, ananas ve kivi gibi C vitamini içerii yüksek meyve, sebze tüketiminin arttrlmas gerektiini söyleyen Hazar, konumasna öyle devam etti:

Doal besinlerle beslenmeye özen gösterilmeli. Beslenmemizde baharatlara yer verilmeli. Örnein karabiber, grip ve souk algnl gibi hastalklarda vücut direncini arttrmakta özellikle boaz arsnda, boazdaki lokal mikroplara tesir etmektedir. Taze zencefil gribal enfeksiyona neden olan virüsün geliimini yüzde 70 önlemektedir. Nane içerisindeki C vitamini sayesinde baklk sisteminin güçlendirmektedir. Baharatlarn bu ve bunun gibi etkilerinden faydalanabilmek için sofralarmzda yer vermeliyiz. Ayrca tüm bunlarn dnda günde 1-2 kilometre yürüyü yaparak güne nlar sayesinde D vitamini alp baklk sistemi güçlendirilebilir.

Gribal enfeksiyona yakalananlara tavsiye ve önerilerde bulunan Hazar, Gribal enfeksiyonlardan korunmak için tüm bunlara dikkat edilmeli fakat gribe yakalananlarn ise öncelikli yapmas gerekenler bol sv tüketmek, su, taze sklm meyve sular, lk limonlu su içmek ate esnasnda kaybedilen svnn yerine konmasna yardmc olur. Bunun dnda tavuk suyuna çorba yaplabilir. Tavuk çorbas grip ve souk algnl belirtilerinin azaltlmas iki ekilde yardmc olur. lk olarak o bölgedeki ar ikinlii giderir. kinci olarak burundaki salgnn geçiinin hzlandrarak burun içerisine yerlemi virüslerin vücuttan daha hzl bir ekilde atlmasn salar. Ayrca gribe yakalananlar alkol ve kahve tüketiminden uzak durmal. Alkol ve kahve sv kaybna neden olur ve en önemlisi sigara hastaln belirtilerini arttrabilir. Bu nedenle sigara tüketilmemeli ve sigara içilen ortamlarda bulunulmamaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git