HDP'den iktidara dört maddelik çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli "iktidarın Türkiye’yi yıkıma sürüklediğini" söyleyerek, “Türkiye halklarına ve demokratik kamuoyuna açık çağrımızdır: Geç kalmayalım. Herkesi savaşa karşı harekete geçmeye ve savaş karşıtı demokratik bir cepheyi oluşturmaya çağırıyoruz” dedi.

Haberler 11.10.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Sezai Temelli, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve milletvekillerinin katlmyla Parti Genel Merkezinde, Suriye operasyonuna dair basn toplants düzenledi. Temelli: Bu tezkereye evet diyenler halklarn vicdannda, çocuklarn masum geleceinde ve tarihin belleinde mahkm olacaklardr diyerek CHPye tepki gösterdi.

EVET DYENLER HALKLARIN VCDANINA MAHKUM OLACAKLAR

Bu sava Türkiye halklarnn sava deildir diyen Temelli, u ifadeleri kulland: Ykma uratt hayatlarmz, yok ettii birikimlerimizi, eitim ve salk dünyamz, insan haklarmz, emekçilere reva gördüü açl, yoksulluu ve kölece yaam, kadnlara uygulad iddeti, talan ettii doay, saysn artrd zindanlar, geri getirdii ikence yöntemlerini görünmez klacak! Buna izin vermeyelim. Ne var ki, iktidar blounun sava hezeyanlar karsnda bölge halklaryla bar içinde yaam bir ilke olarak benimsemesi gereken muhalefet partileri HDP dnda Suriye ve Iraka yönelik sava tezkeresine evet oyu vermekte bir beis görmemilerdir. Oysa ki bu sava Türkiyenin sava deil, Erdoan ve ortaklarnn siyasi gelecek savadr. Bu tezkereye evet diyenler halklarn vicdannda, çocuklarn masum geleceinde ve tarihin beleinde mahkm olacaklardr.

Temelli açklamasnda CHPyi de eletirerek, Özellikle bir kez daha snr ötesi askeri operasyonlarn yolunu açan tezkereye evet oyu kullanan CHP merkezini anayasaya aykr ama evet, içimiz yana yana evet gibi dönüp kendisini de vuran müzmin tutarszlktan bir an önce syrlmaya davet ediyoruz dedi.

KTDARA DÖRT MADDELK çARI

Bu sava demokratik kamuoyuna kurulmu bir tuzaktr. HDP Merkez Yürütme Kurulu olarak bu saptamalardan hareketle iktidara bir kez daha u çary yapyoruz diyen Temelli, iktidara dört madde açklad:

ktidar tek tarafl bu askeri harekata derhal son vermeli ve barçl bir d politikaya dönü yapmaldr.

Kaytsz ve artsz olarak askeri varl dahil bütün varlyla Suriye topraklarndan çkmal, kendi snrlarna çekilmelidir.

Suriyenin siyasi geleceine Suriye halklar karar vermeli, Türkiye de buna saygl olmaldr.

Türkiye, sekiz yl boyunca süren savata büyük bir ykma uram Suriyenin yeniden inasnda gerekli destek ve dayanmay göstermeli, insani yardm yapmaldr.

GEç KALMAYALIM

Açklama u sözlerle son buldu: Bata Birlemi Milletler (BM) ile Avrupa ve Amerika demokratik kamuoyu olmak üzere bütün uluslararas kamuoyunu bu sava önleyecek admlar atmaya, giriimlerde bulunmaya davet ediyoruz. Türkiye halklarna ve demokratik kamuoyuna açk çarmzdr: Geç kalmayalm! Herkesi savaa kar harekete geçmeye ve sava kart demokratik bir cepheyi oluturmaya çaryoruz. Harekete geçilmezse merhameti olmadan güce, siyasi etii olmadan kudrete, kavray olmadan kuvvete sahip olanlarn yarataca bir karanlk içinde skp kalacaz.

Ana Sayfaya Git