HDP'li Taşçıer: 2020 Kürtlerin yılı olacak

Kürt partilerinin ulusal birlik gündemiyle yapacağı çalıştaya tüm kesimlerin katılması çağrısında bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, “2020 yılı Kürtlerin yılı olacaktır” dedi.

Haberler 07.01.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda ulusal birlik gündemiyle 5 Aralk 2019da bir araya gelen 10 Kürt partisi, 18-19 Ocakta kentte çaltay düzenleyecek. çaltaya katlmalar için Türkiyedeki tüm Kürt partilerine, aydnlarna, sivil toplum kurumlarna, kurulu ve kurumlarna davetiye gönderildi. Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili mam Taçer, hazrlk çalmalarnn sürdüü çaltaya ilikin açklamalarda bulundu.

LK KEZ YAN YANA GELND

Birlik çalmalarnn aralksz bir sürdüünün altn çizen Taçer, dört parça Kürdistanda yan sra diasporada 2019 yl içerisinde birliin salanmas için youn çalmalarn yürütülerek, önemli bir yol katledildiinin altn çizdi. Birliin salanmas için ciddi bir destek salandn vurgulayan Taçer, Halk kendi içerisinde ulusal birliini yaratm, sra siyasetçilerde. Birlik, artk bir mekanizmaya dönütürülmelidir. Kürdistan ve Kürt tarihinde ilk kez 10 parti bir araya geldi. Düne kadar birbirlerinin semtinden geçmeyen 10 parti, imdi yan yana ulusal birlik çalmalar yürütüyor diye belirtti.

BRLK BENZEMEK DELDR

Birlik için neler yaplmas gerektii konusunda tartmalarn yürütülecei çaltaya dikkati çeken Taçer, Bu çaltayda, Kürtler ne istiyor. Nasl bir ulusal birlik istiyor? konularnda tartmalar yaplacak. Toplumun tüm kesimleri çaltaya çarlacak. Önceki toplantlara katlmayan partiler de bu çaltaya davet edilecek diyerek, çaltayn önemini vurgulad. Kamuoyunda birliin yanl anlalmalara neden olduunu belirten Taçer, öyle devam etti: Birlikteki kastmz, yan yana gelip Kürtlerin ulusal taleplerinde ortaklamaktr. Her parti kendi rengi, düüncesiyle zenginlik katyor bu birlik sürecine. Kürtlere dönük bir saldr, kazanmlarnn bertaraf edilmesine kar ortak bir tepki göstermektir. Birlikten kast, benzemek deildir. Birlikle Kürtlerin yaad corafyada statü sahibi olmalarn salamaktr. Kürtler kendi kendini yönetmelidir, yönetmedii sürece de Kürt sorunu devam edecektir diye konutu.

DEVLET GEçCDR HALKLAR KALICIDIR

Ortadouda yaayan halklarn bin yllardr yan yana yaadnn hatrlatan Taçer, devamla öyle konutu: Halklar, kendilerini yönettii için Ortadouda bir karklk olmad. Ama bugün Suriye ve Irakta halklarn dümanl üzerinden bir siyaset yürütülüyor. Ulusal birlik, bu siyasete de kardr. Birlik, herhangi bir devlete kar bir duru deildir, ulusal birlik Kürtlerin kendi kendini yönetmesi ile alakal bir taleptir, durutur. Devletler geçicidir ama halklar kalcdr, Taçer, çaltaydan sonra da Kürt partilerinin siyasal birliini oluturmasn hedeflediklerini söyledi.

KÜRDSTANA BARI GELMEDKçE

Tüm kesimlerin görülerini yanstaca bir çaltay hedeflediklerini dile getiren Taçer, çaltaya katlacaklara çarda bulunarak, çaltaya, Kürt ulusun tüm temsilcileri olmasn istiyoruz. Kürt sorunu çözümü konusunda düüncesi olan tüm ahslar, ahsiyetler, sivil toplum kurulular ve siyasi partilerin temsilcileri katlmasn istiyoruz. Ulaabildiimiz herkesi çaltaya çaracaz. Ulaamadklarmza da çaltaya davetlidir dedi. Kürtlerin ulusal birliklerini bu yüzylda salamas gerektiinin altn çizen Taçer, birliin salanmamas durumunda ise u noktaya dikkat çekti: nann, artk Kürt milletinin varlndan bahsetmek mümkün olmayacaktr. Ortadou corafyasnda Kürdistanda bar olmad sürece Ortadou corafyasna bar ve huzur gelmeyecektir diye konutu.

2020 KÜRTLERN YILI OLACAK

2020 ylnda Kürtlerin öncelikleri birlik çalmas olacan ifade eden Taçer, unlar söyledi: Ulusal birlik salanmaya kadar Kürtler baar elde etmesi imkanszdr. Kürtler, birliklerini salayamazsa bir yüz yl daha geriye gideceklerdir. Kürtler, birliklerini salayamazsa kazanmlar elden gidecek. Birlik, mutlaka 2020 ylnda hayata geçirilmesi gerekir. 2020 yl Kürtlerin yl olacaktr.

Ana Sayfaya Git