Kürtçe'de aile sorumluluğu!

Kürtçenin yaygınlaşması ve ikinci bir resmi dil olması yönünde yürütülen "yasal güvenceye" alınması yönündeki çalışmalar yoğunluk kazanırken, Eğitmen Ferhat Ertaş, dilin yaşaması için en büyük sorumluluğun aileye düştüğünü söyledi.

Haberler 08.05.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürt Ulusal Kongresinin 2006 tarihinde ald karar üzerine her yl Kürt Dil Bayram olarak kutlanan 15 Maysa sayl günler kald. Kürt diline önemli katklarda bulunan Celadet El Bedirxan ve arkadalarnn Suriyenin bakenti amda 15 Mays 1932 ylnda çkard Hawar Dergisinin yayn tarihinden kaynan alan bayram, bu yl da Kürtçe üzerindeki basklarla karlanyor. Cumhuriyetin kuruluundan bu yana asimilasyon kskacnda olan Kürtçeye yönelik basklarn son bulmas isteniyor.

KAMPANYA SÜRÜYOR

Kürtçenin resmi ve eitim dili olarak kabul edilmesi talebiyle Kürt Dil ve Kültür A (Tora Ziman çanda Kurd) ile Kürt Dil Platformunun oluturduu 21 ubat Komisyonu tarafndan 22 ubatta balatlan imza kampanyas ise sürüyor. Dil bayramna kadar sürecek kampanya kapsamnda toplanan imzalar ise ilgili yerlere gönderilecek.

çalmalarn tamamen Kürtçe yürüten Ma Müzik Akademisinden Kürtçe eitmenlik yapan Ferhat Erta, dil üzerindeki basklar ve buna kadar yaplmas gerekenleri anlatt.

ALELERN SORUMLULUU

Kürtçenin yasal güvenceye alnarak, eitim dili olmas için mücadele verilmesi gerektiini vurgulayan Erta, dil üzerine ders veren tüm eitmenler ve asimilasyon politikalarna kar durmalarnn bu mücadelenin parças olduunu kaydetti. Kürtçenin istenilen düzeye getirilmesi için bu durumun da yeterli olmayacana dikkati çeken Erta, Bugün evlerin içerisine girdiinizde anadil dnda baka bir dil kullanlyor. Bu yüzden çocuklar Kürtçeyi anlamyor ve çou zaman Kürtçe konutuunuzu bile bilmiyor. Dolaysyla Kürt dili için yaplan çalmalarda en büyük sorumluluk ailelere düüyor. Ev içerisinde anadilimizle konumadmz takdirde Kürt dili yok olma tehlikesi altna girer uyarsnda bulundu.

YASAL GÜVENCE

Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarna kar birçok kesimin öneride bulunduuna dikkati çeken Erta, ancak önerilerin hayata geçirilmesi noktasnda eksik kalndn söyledi. Erta, Öncelikle olmas geren kendimizi ve dilimizi tanmak, daha sonra dilimizi tanttrmaktr. Dil, bir haktr ve bu uluslararas sözlemelerle de tannmtr. nsan Haklar Evrensel Bildirgesinde yer alan haklardan biri de dil hakkdr.

Türkiye de bu anlamay imzalamtr. Ancak pratikte bu bildiriyi uygulamyor. Kürtler anadilini yaatmas ve bir ekilde yasal güvenceye almal. Dilimizi savunmak yerine, dilimizi asimile etmeye çalanlardan dilimizin savunmasn bekliyoruz. Bu sebepten dilimizi savunmak ve eitim dili olmas bize baldr diye kaydetti.

KÜRTçEYE BASKILAR

Erta, Milyonlarca Kürdün yaad Türkiyede resmi kurumlarda Kürtçeye dair bir ey yaplmazken, Suriye iç sava ile birlikte gelen Araplar için her yerde Arapça tabelalar görmeye baladk. Elbette bunun olmasna kar deiliz, ama bu ülkede milyonlarca Kürt var ve bunun görmezden gelinmesine karyz diye kaydetti. Adm atlmamasnn yan sra ehir, ilçe ve köylerdeki Kürtçe tabelalarn kaldrld ve kültür çalmalarna izin verilmediini ifade eden Erta, Her alanda asimilasyon politikas yürüterek seni unutturmaya çalyor. Her seçim döneminde dil konusu ortaya atlyor ancak seçim sonras bir ey yok. Mecliste halen Kürtçe kaytlara bilinmeyen dil olarak geçiyor eklinde konutu.

MÜCADELE VURGUSU

Büyüklerimizin brakt mirasa sahip çkarak mücadeleye devam edelim çars yapan Erta, öyle devam etti: Her alanda ve her yerde dilimize sahip çkarak, bu mücadeleyi sürdürmeliyiz. Bizi kurtaracak olan ey sahip çkmadr ve herkesin diline kültürüne sahip çkmasn bekliyoruz. Devletten yana bir umudumuz yok ama bir çarda yapacaksak; Demokratik yol ve yöntemlerle, anayasal güvence esas alnarak, insanlarn kendi anadillerinde eitim görmeleri ve yaamsal haklarn salanmal.

Ana Sayfaya Git