Küsen oylar toparlanıyor

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı son anket çalışmasına göre, Cumhur İttifakı ve Tayyip Erdoğan oylarında yükselme başladı.

Haberler 17.01.2022 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumsal Etki Aratrmalar Merkesi (TEAM) Ocak aynn ikinci haftas tamamlad aratrmann sonuçlarn yaynlad. Aratrma, Adana, Ankara, Balkesir, Bursa, Diyarbakr, Erzurum, stanbul, zmir, Kayseri, Samsun, Trabzon ve Vanda 1594 kii ile yüz yüze gerçekletirildi.

TEAMdan yaplan açklamada, aratrmann verilerinin hem kurdaki dalgalanmadan hem de hükümetin ekonomi alanndaki hamlelerinden sonra, Ocakn ilk haftasnda gerçekletirilen saha çalmasna dayand belirtildi.

OCAK AYININ LK ANKET

irket, Erdoan ve Cumhur ttifakna verilen destekteki art Aralk aynda açklanan ekonomik önlemlerin Cumhur ttifak seçmeninde büyük beklenti yaratmas ile ilgili olup, kalc olmayabilir. Alnan önlemler enflasyonu düürmezse bugün kaydedilen art geçici olabilir notunu da düen irketin elde ettii sonuçlar öyle:

KASIM AYINA GÖRE ARTTI

1) Kararszlar datlmadan oy dalmlarna bakldnda: AK Partinin oylarn Kasm ayna göre 4.3 puan artrarak yüzde 32.1e çkard görülüyor. Bu oylarn yaklak 1 puan MHPden, kalan da büyük oranda kararszlardan geliyor.

CUMHUR TTFAKI OYLARI

2) Kararszlar datldnda, AK Parti oylarndaki toparlanma ile birlikte Cumhur ittifak oy oran yüzde 45.8.

KARARSIZLAR NETLEYOR

3) Kasm ay ile karlatrldnda: a- Cumhur ittifak oylar yüzde 43.9dan yüzde 45.8e yükselmi, b- kararsz ve protesto oylarnn toplam yüzde 18.7den yüzde 15.3e dümü, c- kararszlarn azalmas ve AK Partiye dönmeleri sonucunda CHP oy oran da 1.8 puan gerilemi.

UZAMA ELMNDEK SEçMEN

4) Uzun zamandr düme eiliminde olan Cumhur ittifak oylarnda ksa zamanda gerçekleen toparlanma, ittifaktan uzaklama eilimdeki seçmenlerin geri dönü potansiyeline iaret ediyor.

ERDOANIN TEK BAINA OYU

5) Erdoana destek, kararszlar datlmadan yüzde 37.9. Kararszlar datldktan sonra Erdoann oy oran, Cumhur ttifaknn oyuna denk: Yüzde 45.6.

MUHALEFETE YÖNELK GERLED

6) Kasm ayna göre: Erdoana destekteki arta kararszlardaki art da elik edince, muhalefetin adayna destek 5 puann üzerinde gerilemi. Muhalefete yönelik 2021in ikinci yarsnda giderek yükselen ilgi ksmen azalm görünüyor.

GÖREVN YERNE GETRLMES

7) Erdoann Cumhurbakanl görevini ne kadar iyi yapabildiine dair seçmenin 10 üzerinden yapt deerlendirmede, Kasm aynda ilk kez 5in altna dütüünü ve geçer not alamadn gözlemlemitik. Seçmenin Erdoana notu, toparlanmaya ramen halen 5in altnda.

ERDOAN KAZANIR DYENLER

8) Kasmda Erdoann seçimi kaybedeceini düünenler ilk kez yüzde 50inin üzerinde idi. Ocakta Erdoan kazanr diyenler yeniden yüzde 50nin üzerine çkm durumda.

9) Seçmenlerin büyük çounluu ekonominin kötüye gittii ve geçmie göre daha kötü olduu kanaatinde. Kasm aynda bu oran yüzde 75.5i bulmutu. Ocak aynda az da olsa bir deiim olmakla birlikte halen büyük çounluk ekonomik gidiatn kötü olduunu düünüyor: Yüzde 68.6.

ENFLASYON ORANLARINA LKN

10) Seçmenler TÜKin açklad enflasyon oranna inanmyor. Seçmenlerin sadece yüzde 18.5i açklanan orann doru olduuna ikna olmu. Seçmenlerin tahminlerine göre 2021 enflasyon oran: Yüzde 57.7. Bu oran AK Partili seçmenlere göre yüzde 54.2, MHPlilere göre yüzde 49.3.

Ana Sayfaya Git