Ofisin çehresi değişiyor

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Eski binaların yerini modern binalara bırakmaya başladığı Ofis semti, eski canlılığına kavuşacağı günü bekliyor.

Haberler 02.08.2018 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki kentsel dönüüm çalmalar kapsamnda Ofis semtinin çehresi deiiyor. Eski binalarn yklp, yerine modern binalarn dikildii semt, yeniden eski yllarndaki canllna kavuaca günü bekliyor.

ESKLER YIKILIP, YENS DKLYOR

Diyarbakrn Sur dnda ilk kurulan yerleim yeri olan Yeniehir ilçesinde u sralar hummal bir çalma göze çarpyor. Yurt genelinde balatlan Kentsel Dönüüm Projeleri kapsamnda Yeniehir ilçesi Ofis semtinin çehresi her geçen gün deimeye ve yenilenmeye devam ediyor.

SESSZ SEDASIZ DEM

Eski binalarn yklarak, yerine yenilerinin yapld semtte, sessiz ve derin bir deiim yaanyor. Kentin Cumhuriyet yllaryla beraber ilk kurulan semti olma özellik bulunan ve yakn tarihe kadar ehrin adeta atan kalbi konumundaki Ofis semti, yakn tarihte Elaz ve anlurfa yolu istikametine kayan yaplamayla birlikte ortaya çkan Diclekent, Gaziler ve dier semtlerin gölgesinde kalarak, yeni yerleim yerlerine göç vermiti. Ancak son birkaç yldan bu yana Yeniehir ilçesinde ve özellikle Ofis semti civarnda balatlan çalmalarda, eski binalarn çounun yklmaya balamas ve yeni binalarn boy göstermesi semt sakinlerini sevindirdi.

TERSNE GÖç

Yeni binalarn boy göstermeye balad semtte, tersine göçle birlikte yeni dairelerin tamam dolma noktasna geldi. Ancak arazi konumu nedeniyle yeil alan skntsnn yaand semtin yeni aileler tarafndan tercih edilmesiyle birlikte Ofisin eski cazibesini yakalayaca umudunu güçlendiriyor.

SEMT SAKNLER MEMNUN

Kentsel dönüü olumlu bulduklarn ifade eden semt sakinleri, geri kalan dier eski binalarnda tamamnn yklarak, Ofisin eski yllardaki gibi kentin merkezi olmasn istediklerini dile getirdiler.

Kooperatifler Mahalle Muhtar Abdulkadir Aydnlar, yapt açklamada semtteki kentsel dönüümü desteklediklerini söyledi.

ESNAFINDA YÜZÜ GÜLÜYOR, HALKIMIZDA MEMNUN

Yeni yaplamayla birlikte Ofisin eski günlerdeki gibi canlanmaya baladn aktaran Aydnlar, Ofisteki kentsel dönüüm baya yarl oluyor. 40-50 yllk binalarn yklp yeniden yaplmas semtimize bir canllk kazandryor. Eskiden Ofiste baka semtlere bir göç oluyordu ama uan göç durdu ve hatta buralarda yeni yaplan binalara yeniden bir göç balad bile diyebiliriz. Temennimiz bütün eski binalarn yklp yenilenmesidir. Esnafnda yüzü gülüyor, halkmzda memnun kalyor bu durumdan. Kentsel dönüüm buralardaki ev fiyatlarnda etkiledi. Mesela eski binalarda daireler 100 ile 180 bin lira arasnda deiirken yeni yaplan daireler küçük olmasna ramen 200 bin liradan aaya satlmyor. Temennimiz ofis yeniden canlansn ve esnafmzn yüzü gülsün, bir hareketlilik olsun. Diyarbakrda Sur ilçesindeki yeni yaplar daha sata çkmad. Surdan göçen insanlarmzn durumu iyi olanlar ofise, kötü olanlar ise balar ilçesine yerletiler. Bununla birlikte Diyarbakrmzn dier ilçelerinde de kentsel dönüüm olmaldr dedi.

Semt sakinlerinde Recep Alan ise yeni yaplan evler sebebiyle emlak fiyatlarnda da bir canlanma olduunu kaydederek, öyle konutu:

Ofis eskisi gibi deil ve binalar çok eskimi. Buralarda altyap zaten kalmamt. O yüzden Ofiste yenilenmeyi istiyoruz. Ofiste aileler fazla kalmam. Buralar i yeri ve büro olmu vaziyette. Kentsel dönüüm olduu zaman buraya aileler tekrar geri gelecekler ve burada yeniden bir yaam olacak. konusunda da buralar yeniden canlanacak. Ben 20 yldr burada yayorum daha önce buralarda hiç çalma olmuyordu. uan ki yenilemeden dolay esnaflar açsndan da iyi olacak. Yenilemeden dolay burada ev fiyatlarnda da bir kprdanma var.

BURASI DYARBAKIRIN KALBDR

Bedirhan Abdukaya da, Buralardaki kentsel dönüümü iyi buluyorum. Buras Diyarbakrn kalbidir. Buradaki yenilikle beraber geliimde olacaktr. Görünüm ve çevre açsndan da Ofis yenilenmi olacaktr. Buraya getirisi de iyi olur, bu bölgeye insanlarn ilgisi oluur. uan gençler Gaziler ve Diclekent civarna daha çok gidiyorlar. Orada yenilik ve modern yerler olduu için. imdi Ofiste Diclekent gibi olacak, bu iyi bir ey. Yenilik olacak ve canlanacak buras diye konutu.

DYARBAKIR SAHPSZ, SAHB OLSA OFS DYARBAKIRIN GÖZBEBEDR

Semtte esnaflk yapan Süleyman Güne de, Ofis semtinin diyarbakrn gözbebei olduuna dikkati çekerek, öyle dedi:

Daha evvel eski bir ofisimiz vard ve Diyarbakrn kalbiydi. uan kentsel dönüüme girmesini iste iftiharla karlyorum. nallah daha da iyi olur. Kentsel dönüüm olduu zaman bizde seviniyoruz. Biz burann eski yerlileriyiz. Diyarbakrn kuruluu ofistir. Eskiden buralarda münevver insanlar otururdu ama zamanla ehrin büyümesiyle birlikte buralardan hepsi göçüp gittiler. Ofisin ölmemesi için böyle yeni yaplarla buralar canlandrmak lazm. Diyarbakr sahipsiz, sahibi olsa Ofis Diyarbakrn gözbebeidir. Siyasiler, seçime yakn oy almak için bizi ziyaret ediyorlar sonra bizi unutuyorlar.

Ana Sayfaya Git