Ofisin çehresi değişiyor

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Eski binaların yerini modern binalara bırakmaya başladığı Ofis semti, eski canlılığına kavuşacağı günü bekliyor.

Ofisin çehresi değişiyor

Diyarbakır’daki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Ofis semtinin çehresi değişiyor. Eski binaların yıkılıp, yerine modern binaların dikildiği semt, yeniden eski yıllarındaki canlılığına kavuşacağı günü bekliyor.

ESKİLER YIKILIP, YENİSİ DİKİLİYOR

Diyarbakır’ın Sur dışında ilk kurulan yerleşim yeri olan Yenişehir ilçesinde şu sıralar hummalı bir çalışma göze çarpıyor. Yurt genelinde başlatılan Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında Yenişehir ilçesi Ofis semtinin çehresi her geçen gün değişmeye ve yenilenmeye devam ediyor.

SESSİZ SEDASIZ DEĞİŞİM

Eski binaların yıkılarak, yerine yenilerinin yapıldığı semtte, sessiz ve derin bir değişim yaşanıyor. Kentin Cumhuriyet yıllarıyla beraber ilk kurulan semti olma özellik bulunan ve yakın tarihe kadar  şehrin adeta atan kalbi konumundaki Ofis semti, yakın tarihte Elazığ ve Şanlıurfa yolu istikametine kayan yapılaşmayla birlikte ortaya çıkan Diclekent, Gaziler ve diğer semtlerin gölgesinde kalarak, yeni yerleşim yerlerine göç vermişti. Ancak son birkaç yıldan bu yana Yenişehir ilçesinde ve özellikle Ofis semti civarında başlatılan çalışmalarda, eski binaların çoğunun yıkılmaya başlaması ve yeni binaların boy göstermesi semt sakinlerini sevindirdi.

TERSİNE GÖÇ

Yeni binaların boy göstermeye başladığı semtte, tersine göçle birlikte yeni dairelerin tamamı dolma noktasına geldi. Ancak arazi konumu nedeniyle yeşil alan sıkıntısının yaşandığı semtin yeni aileler tarafından tercih edilmesiyle birlikte Ofis’in eski cazibesini yakalayacağı umudunu güçlendiriyor.

SEMT SAKİNLERİ MEMNUN

Kentsel dönüşü olumlu bulduklarını ifade eden semt sakinleri, geri kalan diğer eski binalarında tamamının yıkılarak, Ofis’in eski yıllardaki gibi kentin merkezi olmasını istediklerini dile getirdiler.

Kooperatifler Mahalle Muhtarı Abdulkadir Aydınlar, yaptığı açıklamada semtteki kentsel dönüşümü desteklediklerini söyledi.

“ESNAFINDA YÜZÜ GÜLÜYOR, HALKIMIZDA MEMNUN”

Yeni yapılaşmayla birlikte Ofis’in eski günlerdeki gibi canlanmaya başladığını aktaran Aydınlar, “Ofisteki kentsel dönüşüm bayağı yarlı oluyor. 40-50 yıllık binaların yıkılıp yeniden yapılması semtimize bir canlılık kazandırıyor. Eskiden Ofiste başka semtlere bir göç oluyordu ama şuan göç durdu ve hatta buralarda yeni yapılan binalara yeniden bir göç başladı bile diyebiliriz. Temennimiz bütün eski binaların yıkılıp yenilenmesidir. Esnafında yüzü gülüyor, halkımızda memnun kalıyor bu durumdan. Kentsel dönüşüm buralardaki ev fiyatlarında etkiledi. Mesela eski binalarda daireler 100 ile 180 bin lira arasında değişirken yeni yapılan daireler küçük olmasına rağmen 200 bin liradan aşağıya satılmıyor. Temennimiz ofis yeniden canlansın ve esnafımızın yüzü gülsün, bir hareketlilik olsun. Diyarbakır’da Sur ilçesindeki yeni yapılar daha satışa çıkmadı. Sur’dan göçen insanlarımızın durumu iyi olanlar ofise, kötü olanlar ise bağlar ilçesine yerleştiler. Bununla birlikte Diyarbakır’ımızın diğer ilçelerinde de kentsel dönüşüm olmalıdır” dedi.

Semt sakinlerinde Recep Alan ise yeni yapılan evler sebebiyle emlak fiyatlarında da bir canlanma olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

 “Ofis eskisi gibi değil ve binalar çok eskimiş. Buralarda altyapı zaten kalmamıştı. O yüzden Ofiste yenilenmeyi istiyoruz. Ofiste aileler fazla kalmamış. Buralar iş yeri ve büro olmuş vaziyette. Kentsel dönüşüm olduğu zaman buraya aileler tekrar geri gelecekler ve burada yeniden bir yaşam olacak. İş konusunda da buralar yeniden canlanacak. Ben 20 yıldır burada yaşıyorum daha önce buralarda hiç çalışma olmuyordu. Şuan ki yenilemeden dolayı esnaflar açısından da iyi olacak. Yenilemeden dolayı burada ev fiyatlarında da bir kıpırdanma var.”

“BURASI DİYARBAKIR’IN KALBİDİR”

Bedirhan Abdukaya da, “Buralardaki kentsel dönüşümü iyi buluyorum. Burası Diyarbakır’ın kalbidir. Buradaki yenilikle beraber gelişimde olacaktır. Görünüm ve çevre açısından da Ofis yenilenmiş olacaktır. Buraya getirisi de iyi olur, bu bölgeye insanların ilgisi oluşur. Şuan gençler Gaziler ve Diclekent civarına daha çok gidiyorlar. Orada yenilik ve modern yerler olduğu için. Şimdi Ofiste Diclekent gibi olacak, bu iyi bir şey. Yenilik olacak ve canlanacak burası” diye konuştu.

“DİYARBAKIR SAHİPSİZ, SAHİBİ OLSA OFİS DİYARBAKIR’IN GÖZBEBEĞİDİR”

Semtte esnaflık yapan Süleyman Güneş de, Ofis semtinin diyarbakır’ın gözbebeği olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:

“Daha evvel eski bir ofisimiz vardı ve Diyarbakır’ın kalbiydi. Şuan kentsel dönüşüme girmesini iste iftiharla karşılıyorum. İnşallah daha da iyi olur. Kentsel dönüşüm olduğu zaman bizde seviniyoruz. Biz buranın eski yerlileriyiz. Diyarbakır’ın kuruluşu ofistir. Eskiden buralarda münevver insanlar otururdu ama zamanla şehrin büyümesiyle birlikte buralardan hepsi göçüp gittiler. Ofisin ölmemesi için böyle yeni yapılarla buraları canlandırmak lazım. Diyarbakır sahipsiz, sahibi olsa Ofis Diyarbakır’ın gözbebeğidir. Siyasiler, seçime yakın oy almak için bizi ziyaret ediyorlar sonra bizi unutuyorlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz