Özel hastanelere neler oluyor

Diyarbakır Tabip Odası’nın hazırladığı raporda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı. Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) açısından özel hastanelerin genel olarak kendi çözümlerini sağladıklarını söyledi.

Haberler 24.04.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinde ortaya çkan ve ardndan Dünyada hzlca yaylan yeni tip koronavirüs (Covid-19) riski devam ediyor. Türkiyede de etkisini sürdüren salgnla ilgili önlemler alrken, Diyarbakr Tabipler Odas ise kentte bulunan özel hastanelerin fiziki yaps, ekipman durumu, salk emekçilerinin yaad sorunlar ile ilgili rapor hazrlad.

TABPLER ODASI ÖZEL HASTANE RAPORU HAZIRLADI

Diyarbakr Tabip Odasnn hazrlad raporda yaanan sorunlar ve çözüm önerileri yer ald. Kiisel Koruyucu Ekipman (KKE) açsndan özel hastanelerin genel olarak kendi çözümlerini saladklarnn belirtildii raporda, Baz hastanelerin kendi ekipman ve dezenfektanlarn üretmeye baladklar, hastane girilerinin snrlandrld, acil girilerinde ate ölçümü ve maske datmlarnn yapld tespit edilmitir. Ancak KKElerin yeterliliinde, niteliinde ve standardizasyonunda ve örnek alma kabinlerinde halen eksikliklerin yaand izlenmitir ifadeleri kullanld. Raporda, özel hastanelerin Koronavirüsü ile ilgili yapt ilemler de yer ald.

ÖZEL HASTANELERDE TEST YAPILIYOR

Koronavirüsü üphesiyle özel hastanelere bavuran hastalara yönelik gerekli testlerin yapldn, test sonuçlanncaya kadar üpheli görülen hastalarn ilgili hastanede takip edildii belirtildi. Son çkarlan genelgelerle birlikte özel hastanelerde Covid-19 hastalarndan ilave ücret alnmadn vurguland raporda u ifadeler yer ald: Test sonucu pozitif çkan hastalar genellikle kamudaki pandemi hastaneleri olan Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi (EAH) ya da Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesine sevk edilmektedir. Söz konusu pandemi hastanelerinin Covid d hasta sevklerine direnç gösterdii belirtilmektedir.

13 SALIK çALIANI TEST SONUCU POZTF çIKTI

Salk meslek örgütlerinden ve kamuoyundan gelen youn basklar sonucunda son günlerde test says ilimizde nispeten artm olmakla birlikte halen özel sektörde de salkçlara yönelik beklenen ve olmas gereken düzeyde test yaplmamaktadr. uana kadar tespit edebildiimiz kadaryla özel hastanelerdeki 13 salk çalannn (6 hekim, 3 hemire, 2 radyoloji teknisyeni, 2 personel) Covid-19 test sonucu pozitif olarak tespit edilmi olup, semptomu yada radyolojik bulgusu olanlara yönelik Gazi Yaargil EAHde gerekli tedaviler balanmtr.

FATURA SALIK çALIANLARINA KESLYOR

Salgn sonras hasta saysnn ve hastane gelirlerinin azalmasyla birlikte uygulamalar hastaneden hastaneye deimekle birlikte hekimler ve salk çalanlarna yllk izin kullandrma, yllk izinlerin bitmesi durumunda önümüzdeki yln yllk izninden borçlandrma, ücretsiz izne çkarma, önceki ayn (Mart) hak edilerini ödememe, maalarda gecikme veya yar yarya kesinti, daha önce üzerinde anlalm maalarn yerine yeni ve çok daha düük maalarn önerilmesi gibi uygulamalara bavurulduu gözlemlenmektedir.

SALIK BAKANLII TARAFINDAN TAKP EDLMEL

Raporda, salk hizmetlerinin aksamamas, artan salk çalan gereksiniminin karlanmas ve salk çalanlarnn geçimlerini salayacak bir ite çalabilmelerine yönelik u öneriler sraland: Özel hastanelerdeki güncel problemler, KKE eksiklikleri ve salkçlarn yaadklar sorunlar kamuda olduu gibi l Salk Müdürlükleri ve Salk Bakanl tarafndan yakndan takip edilmeli. Zorla yllk izin kullandrma, ücretsiz izin ve iten çkarma gibi uygulamalar yasaklanmaldr. Geçmi aylardan kalan gecikmi hak edilerin ivedilikle ödenmesi salanmaldr.

ÜCRETL ZN VERLMEL

Pandemi süresince özel sektördeki tüm salk çalanlarnn gelirleri kamuda olduu gibi güvence altna alnmal, ücretlerinin kamu hastaneleri ile paralel hale getirecek yasal düzenlemeler yaplmaldr. Özel salk kurulularnda çalan 65 ya üstü hekimlere ve dier salk çalanlarna talepleri durumunda ücretli izin verilmelidir. Özel salk kurulularnda çalan gebe veya anne hekimlerin ve salk çalanlarnn ücretli izin alabilmesi salanmaldr. Salk çalanlarna yönelik taramalar arttrlmal ve periyodik olarak test yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git