Özlük haklarına güvence olmalı!

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: "Mevsimlik işçilerin özlük hakları güvence altına alınmalı" Sakarya’da mevsimlik işçilerin şiddete maruz kalmasının insanlık dışı olduğunu söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "Mevsimlik işçilerin özlük hakları güvence altına alınmalı, mağdur edilmelerine izin verilmemelidir." dedi.

Haberler 08.09.2020 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, yapt haftalk iç gündem deerlendirmesinde; isiz KYK borçlularna icra takibi, Avukatlk Kanununda yaplacak deiiklikler, mevsimlik içilerin dram ve ikinci çeyrek büyüme rakamlar gibi gündemin öne çkan balklarn deindi.

SZ KYK BORçLULARINA CRA TAKB

Örencilerin eitim sürecinde devletten aldklar kredilerin can yakmaya devam ettiini söyleyen Salam, Son açklanan verilere göre, KYK borcunu ödeyemeyen örencilerin says 5 milyonu at. Devlet ise 300 bini akn örenci hakknda icra takibi balatm bulunmaktadr. Uzun eitim maratonundan sonra mezun olan örenciler, isizlik problemiyle kar karya kalmaktadrlar. sizlik ve borçluluk psikolojisi, bugün örencilerin kbusu haline gelmitir. Özellikle Covid-19un ardndan isizlik verilerinin rekor seviyelere çkt bu dönemde, örencilerin kredi borçlarn icra yoluyla tahsil etmek sosyal devlet anlayna uygun deildir. dedi.

MKNI OLMAYANLARIN BORçLARININ SLNMES VEYA BR TE STHDAM EDLNCEYE KADAR GER ÖDEMES ERTELENMELDR

siz KYK borçlular için icra yoluna bavurmann doru olmadn ifade eden Salam, siz üniversite mezunu kredi ald örencilik döneminden daha dezavantajl bir durumdadr. Bu nedenle maddi manevi sosyal destek almas gerekir. Sosyal devlet olmann gerei bireyi içinde bulunduu skntl durumdan kurtarmaktr. Onu icra yoluyla cezalandrmak deildir. Kredinin geri dönüümü için; ödeyemeyecek olanlar ile ödeme imknna sahip olanlarn ayn kefeye konmas yanltr. mkn olmayanlarn borçlarnn silinmesi veya bir ite istihdam edilinceye kadar geri ödemesi ertelenmelidir. Bu imkn olutuktan sonra ise borcun anaparasnn taksitlendirilmek suretiyle ödeme kolayl salanmas sosyal devlet olmann gereidir. diye kaydetti.

AVUKATLIK KANUNUNDA YAPILACAK DEKLKLER

Avukatlk Kanununda yaplacak deiiklikler ile ilgili deerlendirmelerde bulunan Salam, Cumhurbakannn, avukatlara meslekten çkarma cezas getirileceine dair açklamalar sonrasnda, Avukatlk Kanununda yeniden deiiklie gidilmesine yönelik baz hazrlklar yapld anlalmaktadr. Buna göre, Avukatlk Kanununda hlihazrda yer alan disiplin hükümleri ve avukatn ruhsatnn geri alnmasn gerektiren haller yeterli görülmeyerek, yeniden bir düzenlemeye gidilecek ve güvenlik soruturmalarndan aina olduumuz irtibat ve iltisak kavramlar, avukatlarn mesleklerinden ihraç edilmesinde de bir araç olarak kullanlabilecektir. Avukatlk meslei, bir suçla itham edilen bireyin kamu gücü karsnda hakkn ve hukukunu savunmann, hukuken henüz suçlu kabul edilmemi, Anayasal olarak masumiyet karinesine sahip bireylerin adil yarglanabilmelerinin güvencesidir. dedi.

AVUKATLIK MESLE, ÖZÜ TBARYLE BAIMSIZ VE SERBEST BR MESLEK OLUP DEVLET MEMURYET DELDR

Düünülen yeni düzenlemeyi eletiren Salam, Böylesine hassas bir meslein mensuplarn, baz suçlarn üphelilerini savunmaktan çekinir hale getirmenin, Anayasann hukuk devleti ilkesiyle badamayaca açktr. Kald ki mevcut mevzuat, belli suçlar ilemi olan avukatlar bakmndan yeterli denetim ve yaptrm gücüne sahiptir. Mevzuata eklenecek soyut gerekçelerin, iktidarlara göre ekillenecek bir suiistimal aracna dönümesi kuvvetle muhtemeldir. Avukatlk meslei, özü itibariyle bamsz ve serbest bir meslek olup devlet memuriyeti deildir. Yaplmas düünülen yeni düzenlemeler, yargnn üç sacayandan biri olan savunma makamn önemli derecede yaralayacak ve yarglamay hukuk devleti ilkesi balamnda naks brakacaktr. Böylesi bir yanltan iddetle kaçnlmaldr. ifadelerini kulland.

MEVSMLK çLERN DRAMI

Mevsimlik içilerin dramnn bu yl da devam ettiini söyleyen Salam, Onlar 21. asrn Türkiyesinin en kötü yaam artlarnda, açkta veya en iyi ihtimalle barakalarda, en düük ücretle hayat mücadelesini veriyorlar. Horlanp dlanyor, emekleri sömürülüyor, saldrlara maruz kalyor; özlük haklarndan ve insani hayat artlarndan mahrum bir ekilde her yl ayn çileyi yayorlar. dedi.

DOU VE GÜNEYDOU LLERNE YAPILAN BU NEGATF AYIRIMCILIK BTMEL

Dou illerine yaplan negatif ayrmcla dikkat çeken Salam, çilerin can güvenliini salamas ve özlük haklarn korumas gereken yetkililer, meselelerin üzerini örtmemelidir. Mevsimlik içiler sorunu, bir yönüyle bölgeler aras gelir düzeyi ve kalknmlk farknn bir sonucudur. Kendi memleketinde geçinemeyen insanlar, neden çok uzak memleketlerde, en ar artlarda ekmek arayna girsin? Türkiye bu ayptan kurtarlmaldr. Dou ve Güneydou illerine yaplan bu negatif ayrmclk bitmeli, kimse kimsenin kapsnda ekmek aramak zorunda kalmamaldr. ifadelerine yer verdi.

SALDIRGANLAR MUTLAKA CEZALANDIRILMALI, HELE HELE IRKçILIK GÜDÜSÜYLE YAPILMI SE CEZALAR ARTIRILARAK UYGULANMALI

Sakaryada saldrya urayan mevsimlik içilere deinen Salam, Geçtiimiz hafta Mardinli içiler Sakaryada iddete maruz kaldlar. nsanlk d saldrlara göz yumulmas, yeni saldrlara davetiye çkarmaktr. Saldrganlar mutlaka cezalandrlmal, hele hele rkçlk güdüsüyle yaplm ise cezalar artrlarak uygulanmal, böylece etnik ayrmclk yapanlarn hevesleri kursaklarnda braklmaldr. Mevsimlik içilerin özlük haklar güvence altna alnmal, madur edilmelerine izin verilmemelidir. eklinde ifade etti.

KNC çEYREK BÜYÜME RAKAMLARI

kinci çeyrek büyüme rakamlarna deinen Salam, Yln ilk çeyreindeki yüzde 0,9luk büyümeden sonra ikinci çeyrekte, Pandeminin de etkisiyle yüzde 9,9 orannda küçülme gerçekleti. Meydana gelen küçülme ve büyüme oranlarna sektörel bazda bakldnda ülke ekonomisinin yanl bir istikamette yürüdüü net bir ekilde görülecektir. Zira hizmet sektörünün yüzde 25, sanayinin yüzde 16 küçülmü olmas ve tarm sektörünün yüzde 4 büyümesine karn finans ve sigorta sektörünün yüzde 27 oranndaki büyümesi normal bir durum deildir. Sanayi, üretim ve istihdam küçülürken finans sektörünün büyümesi, yerli ekonomiye geçi anlamnda ciddi bir çelikidir. Bu durum; temel yapsal bozukluun neticesi olmasnn yannda yapsal düzenlemeye nereden balanacann da iaretini vermektedir. Küçülmeyi sadece pandemi ile izah etmek gerçein tehis ve tedavisini güçletiren bir durumdur. dedi.

BR AN ÖNCE PANDEMNN OLUTURDUU OLUMSUZLUK AILMALI, BREYLERE VE FRMALARA UMUT VERLMELDR

Salam, son olarak öyle konutu: Son yllarda durgunlua giren sanayi, üretim, makine ve teçhizat gibi yatrm harcamalar, imdiki krizin temel nedenlerindendir. Ekonomi idaresi bu skntlar görmezden geldi. Ta ki pandeminin etkisi her taraf sard. imdi çözüm üretme zamandr. Zaten veriler de bunun içindir. Bir an önce pandeminin oluturduu olumsuzluk almal, bireylere ve firmalara umut verilmelidir. Hzl ve isabetli admlarla üretimi ayaa kaldrmann, kaybedilen istihdam yeniden oluturmann teknik, finansal, kurumsal ve yasal altyapsn oluturma zamandr.

Ana Sayfaya Git