Pazar el yakıyor

Vatandaşın alım gücü giderek düşerken, pazarda meyve sebze fiyatları yükselmeye devam ediyor. Mutfağın vazgeçilmezi domatesin kilosu 2-3,5 lira arasında seyrederken, muzun fiyatı ise 6 TL'den tezgahlardaki yerini aldı.

Haberler 23.03.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki semt pazarlarndaki esnaf ile al-veri yapan vatandalar artan sebze, meyve fiyatlarndan hayli ikayetçi. Özellikle bahar aylarnn gelmesiyle mevsim sebzeleri, et fiyatyla karr hale geldi. Pazardaki yüksek fiyatlar görünce aran vatandalar, Türkiye için bu fiyatlarn yüksek olduunu belirtirken, pazar esnaf ise haldeki almlarda da fiyatn yüksek olmasndan ikayet etti.

BBER VE FASULYE ET FYATIYLA YARIYOR

Baharn gelmesiyle seralarda yeni hasad yaplan taze fasulye ve sivri biber, semt pazarlarndaki satta, yüksek fiyat el yakyor. Sivri biberin kilosu 12 liradan satlrken, taze fasulye ise 14 liradan alc bekliyor. Yarm kilo kyma fiyatna satlan taze fasulyeyi vatandalar 250 veya 500 gram olarak alyor. Fiyat yüksek olduu için sivri biber ve taze fasulyenin yanna kimse yanamazken, pazarclar fiyatlarn bir ay daha böyle gideceini belirtti.

PAZAR KONTROLÜ YOK OLMAYINCA

Domates ve salatalk dier yandan meyve fiyatlar da, cep yakarken, yaanan fiyat yükseklii karsnda semt esnaf ile alverie gelen vatandalar, tepki verirken fiyatlarn Türkiye açsndan bu kadar yüksek olmamas gerektiini belirtip, pazar ve hallerin kontrol altna alnmas istendi. Elma, erik, havuç, limon ve pancar fiyatlar ar derecede yüksek olmas dikkat çekti.

Söz Haber ekibi, pazar esnaf ile vatandalardan gelen youn ikayetleri, sahada dinledi. te Diyarbakrdaki semt pazarlarnn hal-i pür melali.

ENFLASYONLA PAZAR BRBRN TUTMUYOR

Mehmet Emin Uçar, Fiyatlar bir düüyor bir yükseliyor. Mart aynda olduumuz için ürünlerin tükendii aydr ister istemez fiyatlar yüksek. Enflasyonla pazar tezghlarndaki fiyatlar birbirini tutmuyor bu konuda yetkililerden bir çözüm bekliyoruz.

VATANDALAR FYATLARDAN KYETç

Hasan Sarman, Pazardaki fiyatlar çok yüksek baz kesim alabilirken bazlar ise alamyor bu nedenle satlar olmuyor gelen vatandalarda fiyatlarn yüksek olmasndan oldukça ikyetçi.

FYATLARI NORMAL KARILIYORUM

Salih Ermi, Vatanda olarak fiyatlar uygun buluyorum biber haricinde dier sebze ve meyvelerin fiyatlarn normal karlyorum. Ben köylü açsndan düünüyorum sonuçta ciddi bir emek var ama yinede kazanan esnaf oluyor toprakta emek harcayan köylü olmuyor.

ESNAF- FYATLARIN DURUMUNU DÜÜK GÖRÜYORUM

Erdal Ar, Geçen yla nazaran bu yl pazar fiyatlar daha iyi geçen sene domatesin kilosu 6-7 lira iken bu yl 3 lira civar. Bu sene sebze ve meyve fiyatlarnn durumunu düük görüyorum.

VATANDALARIN ALIM GÜCÜ DÜÜK

Eref Özboyac, Fiyatlarn yüzde yirmi, otuz civarnda art gösterdiini söyleyebilirim ama Nisan ay itibari ile fiyatlar biraz daha düecektir. u an vatandalarn alm gücü düük ve insanlar tezgahtan sebze meyve almaya geldiklerinde fiyatlarn pahalllndan dolay tepki gösteriyor pazara en az elli lirayla çkmak zorunda kalyor ki elli lirada yetmiyor pazara hayat pahall k artlarndan dolay da sebze ve meyvelerde fiyatlar haliyle yüksek.

GEçME ORANLA SATILARIN DÜTÜÜNÜ GÖRÜYORUZ

Ender Er, uan ki ortamda ekonomik skntlar var insanlar bunun faknda deil ama bu pazarda hissediliyor geçmie oranla satlarn dütüünü görüyoruz, halkn alm gücü olmuyor. Pazarda öyle bir sknt oluyor her satc kendi kafasna göre fiyat belirliyor. Bizde arada kalm durumdayz halden alyoruz farkl fiyat, pazara tezgha getiriyoruz farkl fiyat. Bu fiyat fark aradaki alclardan kaynaklanyor tarladan çkyor farkl fiyat bize gelinceye kadar on el deitiriyor dolays ile olan tüketiciye oluyor. Direkt çiftçiden tezghlara gelmi olsayd daha iyi olurdu.

TEZGHLARIMIZDAK FYATLARDA AYNI DEL

Abdurrahim Ouz, Tezghlardaki fiyatlar çok pahal buluyorum mesela karnabahar ve brokoli ve biber çok pahall bundan dolay alveri olmuyor. Haldeki fiyatlar ve tezghlarmzdaki fiyatlarda ayn deil.

HALK PAZARA GELSN DYORUM

Muharrem Bey, Fiyatlar uygundur ama kimsede para yok gelenler ucuz olanlar alyor pahall olanlar ise yerinde duruyor. Herkes haldeki fiyatlar düük diyor ama ben bunun tersini düünüyorum. Tezghlardaki fiyatlar hale göre daha düük ve halk pazara gelsin diyorum.

Ana Sayfaya Git