Pazar el yakıyor

Vatandaşın alım gücü giderek düşerken, pazarda meyve sebze fiyatları yükselmeye devam ediyor. Mutfağın vazgeçilmezi domatesin kilosu 2-3,5 lira arasında seyrederken, muzun fiyatı ise 6 TL'den tezgahlardaki yerini aldı.

Pazar el yakıyor

Diyarbakır'daki semt pazarlarındaki esnaf ile alış-veriş yapan vatandaşlar artan sebze, meyve fiyatlarından hayli şikayetçi. Özellikle bahar aylarının gelmesiyle mevsim sebzeleri, et fiyatıyla karışır hale geldi. Pazardaki yüksek fiyatları görünce şaşıran vatandaşlar, Türkiye için bu fiyatların yüksek olduğunu belirtirken, pazar esnafı ise haldeki alımlarda da fiyatın yüksek olmasından şikayet etti.

BİBER VE FASULYE ET FİYATIYLA YARIYOR

Baharın gelmesiyle seralarda yeni hasadı yapılan taze fasulye ve sivri biber, semt pazarlarındaki satışta, yüksek fiyatı el yakıyor. Sivri biberin kilosu 12 liradan satılırken, taze fasulye ise 14 liradan alıcı bekliyor. Yarım kilo kıyma fiyatına satılan taze fasulyeyi vatandaşlar 250 veya 500 gram olarak alıyor. Fiyatı yüksek olduğu için sivri biber ve taze fasulyenin yanına kimse yanaşmazken, pazarcılar fiyatların bir ay daha böyle gideceğini belirtti.

PAZAR KONTROLÜ YOK OLMAYINCA

Domates ve salatalık diğer yandan meyve fiyatları da, cep yakarken, yaşanan fiyat yüksekliği karşısında semt esnafı ile alışverişe gelen vatandaşlar, tepki verirken fiyatların Türkiye açısından bu kadar yüksek olmaması gerektiğini belirtip, pazar ve hallerin kontrol altına alınması istendi. Elma, erik, havuç, limon ve pancar fiyatları aşırı derecede yüksek olması dikkat çekti.

Söz Haber ekibi, pazar esnafı ile vatandaşlardan gelen yoğun şikayetleri, sahada dinledi. İşte Diyarbakır'daki semt pazarlarının hal-i pür melali.

“ENFLASYONLA PAZAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR”

Mehmet Emin Uçar, “Fiyatlar bir düşüyor bir yükseliyor. Mart ayında olduğumuz için ürünlerin tükendiği aydır ister istemez fiyatlar yüksek. Enflasyonla pazar tezgâhlarındaki fiyatlar birbirini tutmuyor bu konuda yetkililerden bir çözüm bekliyoruz.”

“VATANDAŞLAR FİYATLARDAN ŞİKÂYETÇİ”

Hasan Sarman, “Pazardaki fiyatlar çok yüksek bazı kesim alabilirken bazıları ise alamıyor bu nedenle satışlar olmuyor gelen vatandaşlarda fiyatların yüksek olmasından oldukça şikâyetçi.”

“FİYATLARI NORMAL KARŞILIYORUM”

Salih Ermiş, “Vatandaş olarak fiyatları uygun buluyorum biber haricinde diğer sebze ve meyvelerin fiyatlarını normal karşılıyorum. Ben köylü açısından düşünüyorum sonuçta ciddi bir emek var ama yinede kazanan esnaf oluyor toprakta emek harcayan köylü olmuyor.”

ESNAF- “FİYATLARIN DURUMUNU DÜŞÜK GÖRÜYORUM”

Erdal Ar, “Geçen yıla nazaran bu yıl pazar fiyatları daha iyi geçen sene domatesin kilosu 6-7 lira iken bu yıl 3 lira civarı. Bu sene sebze ve meyve fiyatlarının durumunu düşük görüyorum.”

“VATANDAŞLARIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜK”

Eşref Özboyacı, “Fiyatların yüzde yirmi, otuz civarında artış gösterdiğini söyleyebilirim ama Nisan ayı itibari ile fiyatlar biraz daha düşecektir. Şu an vatandaşların alım gücü düşük ve insanlar tezgahtan sebze meyve almaya geldiklerinde fiyatların pahallılığından dolayı tepki gösteriyor pazara en az elli lirayla çıkmak zorunda kalıyor ki elli lirada yetmiyor pazara hayat pahallı kış şartlarından dolayı da sebze ve meyvelerde fiyatlar haliyle yüksek.”

“GEÇMİŞE ORANLA SATIŞLARIN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ”

Ender Er, “Şuan ki ortamda ekonomik sıkıntılar var insanlar bunun fakında değil ama bu pazarda hissediliyor geçmişe oranla satışların düştüğünü görüyoruz, halkın alım gücü olmuyor. Pazarda şöyle bir sıkıntı oluyor her satıcı kendi kafasına göre fiyat belirliyor. Bizde arada kalmış durumdayız halden alıyoruz farklı fiyat, pazara tezgâha getiriyoruz farklı fiyat. Bu fiyat farkı aradaki alıcılardan kaynaklanıyor tarladan çıkıyor farklı fiyat bize gelinceye kadar on el değiştiriyor dolayısı ile olan tüketiciye oluyor. Direkt çiftçiden tezgâhlara gelmiş olsaydı daha iyi olurdu.”

“TEZGÂHLARIMIZDAKİ FİYATLARDA AYNI DEĞİL”

Abdurrahim Oğuz, “Tezgâhlardaki fiyatlar çok pahalı buluyorum mesela karnabahar ve brokoli ve biber çok pahallı bundan dolayı alışveriş olmuyor. Haldeki fiyatlar ve tezgâhlarımızdaki fiyatlarda aynı değil.”

“HALK PAZARA GELSİN DİYORUM”

Muharrem Bey, “Fiyatlar uygundur ama kimsede para yok gelenler ucuz olanları alıyor pahallı olanlar ise yerinde duruyor. Herkes haldeki fiyatlar düşük diyor ama ben bunun tersini düşünüyorum. Tezgâhlardaki fiyatlar hale göre daha düşük ve halk pazara gelsin diyorum.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler