HDP'den koronavirüse önlem açıklaması: Toplum kaderine terkedilmiş

Korona virüse karşı önlem alınması için 12 öneri sunan HDP, toplumun kendi kaderine terk edildiğini ve adeta virüsle baş başa bırakıldığını belirtti.

Haberler 30.03.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Salk ve Sosyal Politikalar Komisyonu, koronavirüse (Kovid-19) kar alnmas gereken önlemlere ilikin yazl açklama yapt. Açklamada, dünya çapnda 30 bin kiinin, Türkiyede de 108 kiinin hayatn kaybettii hatrlatld. Resmi vaka saylarnn, tan koyma ve test yapma ile dorundan ilikisi olduu belirtilen açklamada, Test sürecindeki yavalk, vakalarn belirlenememesine, dolaysyla izolasyon tedbirlerinin alnamamasna, salgnn toplumu daha fazla etkilemesine ve ölüm oranlarnn yükselmesine neden olacaktr denildi.

TÜRKYE VERLER PAYLAMIYOR

HDP, dünyadaki birçok ülkenin salgn vaka saylar ve bölgesel dalm konusunda bilgi verdiine dikkat çekerek, hükümeti bu verileri paylamamakla eletirdi. Açklamada, Salgn yönetiminde effaf davranp salgnn younlat kentleri, mahalleleri tespit eden ve bu bölgelerde daha fazla test ve izolasyon önlemleri uygulayan Güney Kore, Singapur, Tayvan gibi ülkeler salgnn önlenmesinde baarl olmulardr. Türkiyede ise hem salk örgütleri, demokratik kitle örgütleri hem de tekil yurttalar salgnn hangi kentlerde younlatn, vaka saylarn bilmiyorlar, bu konuda uyarlmyorlar ve alnacak önlemler, kiisel tedbirler olanandan yeterince faydalanmyorlar ifadelerine yer verildi.

TOPLUM KADERNE TERK EDLM

Açklamann devamnda unlar kaydedildi: Salk Bakanndan, solunum cihaz eksiklii olduunu, salk personeli desteine ihtiyaç olduunu, basndan, meslek örgütleri ve sendikalarn açklamalarndan, hastanelerde yeterli maske, gözlük, eldiven gibi kiisel koruyucu donanm olmadn öreniyoruz. Geldii ve hastanelere datld ifade edilen tan testleri hala pek çok yerde bulunmuyor ve çallmyor. Topluma evde kal çars yaplrken, çalmak zorunda olan içiler ve emekçiler, evde kalan toplum kesimiyle zorunlu olarak temas ediyor. Tespit edilmemi ve hafif vakalar, salgnn dier risk altndaki toplum kesimine virüsü yaymaya devam ediyor. Tan testi yaygnlatrlp toplum taranmad için de hastaln toplumdaki gerçek dalm bilinmiyor. Herkes kendi olaanüstü halini ilan etmelidir diyen Salk Bakannn ifadesi gerçein sadece bir ksmn gösteriyor. Toplumun açkça kendi kaderine terk edildiini ve adeta virüsle ba baa brakldn da ortaya koyuyor.

Ana Sayfaya Git