Vatandaşın yoluna "PKK" engeli

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, devletin halkın refahını artıracak yatırımları hayata geçirmesinden rahatsızlık duyan terör örgütü PKK, dev projeleri engellemeye yönelik saldırılarından vazgeçmiyor.

Haberler 25.07.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör örgütü PKKnn 30 yl akn süren saldrlar nedeniyle birçok alanda geri kalan ve beklenen düzeyde kalknamayan Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde tesis edilen huzur iklimi, teröristlerin bölge halkn ve yatrmlar hedef almasna neden oluyor.

PKK, bölgede baraj ve havaliman gibi yatrmlarn yan sra devletin uzaklar yakn edecek karayolu projelerinin de hayata geçirilmesini engellemek için saldrlarda bulunuyor.

lgili bakanlklarn öncülüünde Karayollar Genel Müdürlüünce yürütülen, il ve ilçeler aras mesafeyi ksaltacak, ulamda konforu artracak yollarn tamamlanarak vatandan hizmetine sunulmasn istemeyen teröristler, bugüne kadar çalanlara ve i makinelerine yönelik çok sayda saldr düzenledi. Bu saldrlarda onlarca içi ve güvenlik görevlisi hayatn kaybetti, yüzlerce i makinesi yakld.

Projelerde terör saldrlar nedeniyle yaanan gecikmenin maliyeti ise milyonlarca liraya ulat. 1,5 ylda tamamlanacak yolda, çalmalar 5 yldr sürüyor. Karayollar Genel Müdürlüünce l Özel daresinin desteiyle yapmna 2012de balanan, rnak ve Van snrlar arasnda dorudan ulam salayacak rnak-Van karayolundaki çalmalarn 1,5 ylda tamamlanmas planlanrken, terör saldrlar nedeniyle 5 ylda sadece 14 kilometre ilerleme saland.

rnak-Van aras u an 8 saat süren ulam 3 saate düürecek 213 kilometrelik yolun inasyla ran, Irak ve Suriye arasndaki ticari yollarn balants da ksalm olacak.

Yolun tamamlanmasyla terör örgütü tarafndan gerçekletirilen saldrlar sonucu güvenlik gerekçesiyle boaltlan yerleimlere vatandalarn yeniden dönüünün salanmas, arazilerin iletilmesi, bölgenin tarm, hayvanclk ve madencilik potansiyelinin ülke ekonomisine kazandrlmas hedefleniyor.

Yatrm bedeli 300 milyon lira olan projenin terör saldrlar sonucu gecikmesinden dolay da yüklenici firmann zararnn 212 milyon liraya ulat örenildi.

2012den bu yana düzenlenen saldrlardan bazlar:

PKKl teröristlerin 2012 ylndan bu yana sadece rnakta gerçekletirdii 17 saldrda 6 asker ehit oldu, biri güvenlik korucusu 4 kii hayatn kaybetti. 3ü asker 10 kii yaraland, 3 kii kaçrld, son 5 ylda 2 i makinesi ile 19 kamyon ve araç yakld. 17 Mays 2012de düzenlenen saldrda 8 i makinesi hasar gördü. 17 Haziran 2012de tuzaklanan el yapm patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu 1 kii yaraland, 1 traktörde hasar olutu. 18 Kasm 2013teki saldrda bir i makinesi, 3 kamyon ve 1 tanker hasar gördü.

15 Nisan 2014te 3 kii teröristler tarafndan kaçrld. 20 Austos 2015teki saldrda atee verilen 10 i makinesi, 11 kamyon, tanker, 2 araçta hasar olutu. 22 Eylül 2016da gerçekletirilen saldrda 1 güvenlik korucusu ehit dütü, kaçrlan bir kii daha sonra serbest brakld. 26 Eylül 2016da düzenlenen saldrda 6 güvenlik personeli ehit oldu, 1 güvenlik görevlisi yaraland. 3 içi katledildi

Teröristler son olarak bu ay rnakta yol çalmalarnda görevli 3 içiyi katletti. rnak-Van karayolu inaatnda çalan içilerin kald antiyeye 2 Temmuzda PKKl teröristlerce düzenlenen silahl saldrda bir içi yaamn yitirdi, bir içi yaraland. PKKl teröristler, 3 Temmuzda da Uludere ilçesinin Ortasu Beyaztepe mevkisinde yol çalmas yapan içilere saldrd. Saldrda, 2 içi hayatn kaybetti, 4 içi yaraland. Terör tehdidine ramen yol yapm sürüyor.

Ana Sayfaya Git