Vatandaşın yoluna "PKK" engeli

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, devletin halkın refahını artıracak yatırımları hayata geçirmesinden rahatsızlık duyan terör örgütü PKK, dev projeleri engellemeye yönelik saldırılarından vazgeçmiyor.

Vatandaşın yoluna

Terör örgütü PKK'nın 30 yılı aşkın süren saldırıları nedeniyle birçok alanda geri kalan ve beklenen düzeyde kalkınamayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tesis edilen huzur iklimi, teröristlerin bölge halkını ve yatırımları hedef almasına neden oluyor.

PKK, bölgede baraj ve havalimanı gibi yatırımların yanı sıra devletin uzakları yakın edecek karayolu projelerinin de hayata geçirilmesini engellemek için saldırılarda bulunuyor.

İlgili bakanlıkların öncülüğünde Karayolları Genel Müdürlüğünce yürütülen, il ve ilçeler arası mesafeyi kısaltacak, ulaşımda konforu artıracak yolların tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulmasını istemeyen teröristler, bugüne kadar çalışanlara ve iş makinelerine yönelik çok sayıda saldırı düzenledi. Bu saldırılarda onlarca işçi ve güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, yüzlerce iş makinesi yakıldı.

Projelerde terör saldırıları nedeniyle yaşanan gecikmenin maliyeti ise milyonlarca liraya ulaştı. 1,5 yılda tamamlanacak yolda, çalışmalar 5 yıldır sürüyor. Karayolları Genel Müdürlüğünce İl Özel İdaresinin desteğiyle yapımına 2012'de başlanan, Şırnak ve Van sınırları arasında doğrudan ulaşımı sağlayacak Şırnak-Van karayolundaki çalışmaların 1,5 yılda tamamlanması planlanırken, terör saldırıları nedeniyle 5 yılda sadece 14 kilometre ilerleme sağlandı.

Şırnak-Van arası şu an 8 saat süren ulaşımı 3 saate düşürecek 213 kilometrelik yolun inşasıyla İran, Irak ve Suriye arasındaki ticari yolların bağlantısı da kısalmış olacak.

Yolun tamamlanmasıyla terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılar sonucu güvenlik gerekçesiyle boşaltılan yerleşimlere vatandaşların yeniden dönüşünün sağlanması, arazilerin işletilmesi, bölgenin tarım, hayvancılık ve madencilik potansiyelinin ülke ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

Yatırım bedeli 300 milyon lira olan projenin terör saldırıları sonucu gecikmesinden dolayı da yüklenici firmanın zararının 212 milyon liraya ulaştığı öğrenildi.

2012'den bu yana düzenlenen saldırılardan bazıları:

PKK'lı teröristlerin 2012 yılından bu yana sadece Şırnak'ta gerçekleştirdiği 17 saldırıda 6 asker şehit oldu, biri güvenlik korucusu 4 kişi hayatını kaybetti. 3'ü asker 10 kişi yaralandı, 3 kişi kaçırıldı, son 5 yılda 2 iş makinesi ile 19 kamyon ve araç yakıldı. 17 Mayıs 2012'de düzenlenen saldırıda 8 iş makinesi hasar gördü. 17 Haziran 2012'de tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 1 kişi yaralandı, 1 traktörde hasar oluştu. 18 Kasım 2013'teki saldırıda bir iş makinesi, 3 kamyon ve 1 tanker hasar gördü.

15 Nisan 2014'te 3 kişi teröristler tarafından kaçırıldı. 20 Ağustos 2015'teki saldırıda ateşe verilen 10 iş makinesi, 11 kamyon, tanker, 2 araçta hasar oluştu. 22 Eylül 2016'da gerçekleştirilen saldırıda 1 güvenlik korucusu şehit düştü, kaçırılan bir kişi daha sonra serbest bırakıldı. 26 Eylül 2016'da düzenlenen saldırıda 6 güvenlik personeli şehit oldu, 1 güvenlik görevlisi yaralandı. 3 işçi katledildi

Teröristler son olarak bu ay Şırnak'ta yol çalışmalarında görevli 3 işçiyi katletti. Şırnak-Van karayolu inşaatında çalışan işçilerin kaldığı şantiyeye 2 Temmuz'da PKK'lı teröristlerce düzenlenen silahlı saldırıda bir işçi yaşamını yitirdi, bir işçi yaralandı. PKK'lı teröristler, 3 Temmuz'da da Uludere ilçesinin Ortasu Beyaztepe mevkisinde yol çalışması yapan işçilere saldırdı. Saldırıda, 2 işçi hayatını kaybetti, 4 işçi yaralandı. Terör tehdidine rağmen yol yapımı sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz