Virüs bayramı acıya çevirmesin

Kurban bayramına ilişkin kısıtlama yok, ama "tedbirler" elden bırakılmasın!

Haberler 30.07.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplants sonras gazetecilerin karsna geçerek, basn açklamasnda bulundu. Bakan Fahrettin Koca Kurban Bayramnda kstlama olmayacan söyledi. Koca bayramda dikkat edilecek hususlar tek tek sralad. Vatandalara önemli uyarlarda bulundu. te Salk Bakan Fahrettin Kocann açklamalarndan satr balar:

HAYVAN SATI ALANLARINDA OLABLDNCE KISA KALINMALI

Buruk geçen Ramazan Bayram bize eski bayramlar özletti. Kurban Bayramn mevcut artlarda ruhuna en uygun ekilde yaamay biliyoruz.

Kurban Bayramnda, kurbanlk alverii belediyeler tarafndan denetlenen yerlerden yaplmal Hayvan sat alanlarnda olabildiince ksa kalnmal, pazarlk el skarak yaplmamal. 65 ya üstü ve hastalar hayvan sat alannda bulunmamal.

CEMAATLE KILINACAK NAMAZLARDA U TEDBRLERE UYULMALIDIR

Bayramn ilk günü Cuma gününe denk gelmektedir. Biri bayram ve dieri cuma namaz olmak üzere 2 namaz cemaatle klnacak.

Abdest, namazdan hemen öncesine braklmamal, cami adrvannda alnmamaldr. Abdest evde alnmaldr. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralna uymak imkansz hale gelebilir.

BAYRAM VE CUMA NAMAZINA SECCADE LE GDLMEL

Bayram ve Cuma namazna herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde srasnda hal veya seccadelere virüs bulamas kolayca mümkündür. Virüs d ortamda bir süre canl kalmakta, bakasna bulaabilmektedir. Bu yüzden kendi seccadenizi kullanmanzda srar ediyoruz.

Bu bayramda makbul olan yüz yüze ziyaret deildir, bayramlamalar telefon ile yaplmaldr. El öpmeyi, el öptürmeyi gelecek bayramlara erteleyeceiz.

Ramazan Bayramnda uygulanan kstlamalarn tamam düünüldüünde 10 gün sonraki günlük vaka saysnda yüzde 15 azalma olmutur Önceki bayramda elde ettiimiz sonucu gönüllü kstlarla hedefleyelim. i ciddiye alalm ki bayram sonras gözümüz vaka tablosunda olmasn

TEST KTLERMZN DORU SONUç VERME ORANI YÜZDE 90IN ÜZERNDEDR

Tedbir sonuçtur, gerilersek toparlamas büyük çaba istiyor. Vaka saysn binin altna çekmemiz 33 günümüzü ald. DSÖnün belirttii gibi Eylülde olacabilecek ikinci dalga balangç ekonomiler için risktir. Halkmz tedbirlere uyarak tüm alanlarda ülkemizin iyiliine katkda bulundu. Test kitlerimizin doru sonuç verme oran yüzde 90nn üzerindedir. Hastalarmzda kritik eik olan zatürre orann da sizlerle bundan böyle düzenli paylaacaz.

STANBUL PKN TAMAMLADI

Birinci dalga devam ediyor. stanbul pikini tamamlad. Dünyann bekledii ikinci dalga dönemine daha iyi geçi yapmamz, bugünleri iyi deerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor.

AI çALIMALARI NE DURUMDA?

Önümüzdeki ocak, ubat, mart gibi, yln ilk çeyreinde ann gelitirilmesi mümkün olabilir. çin ve Rusya ile ayla ilgili irtibat halindeyiz, bu konudaki gelimeleri de i birliini de yakinen takip ediyoruz.

OKULLAR NE ZAMAN AçILACAK?

Okullarn açlma takvimini Milli Eitim Bakanmz açklamt. Bu eitim uzaktan m, hibrit eitim tarznda m, karma m olaca konusu Milli Eitim Bakanlmz ve Bilim Kurulu irtibat halinde. Gerektiinde iller baznda o illere özel farkl yaklamlar da devreye girebilir. Burada önemli olan eitimin 31 Austosta balayacak olmas.

65 YA ÜSTÜNE KISITLAMALAR NE ZAMAN KALKACAK?

65 ya üstüne uygulanan kstlamalara deinen Koca, Bayram sonras erken dönemde bunlar kaldrma noktasnda Bilim Kurulunun yaklam var. dedi.

ATAMA MÜJDES

Atamayla ilgili biz pandemi döneminde yer yer almlar yapmtk. Açtmz yeni hastaneleri göz önüne alarak. Önümüzdeki dönemde Konya ehir Hastanesi, stanbulda Göztepe, Seyrantepedeki hastanemiz gibi yeni açlacak hastanelerimiz söz konusu. Bunlarla birlikte personel alm gündeme gelmi olacak.

VRÜS MUTASYONA URADI MI?

Virüste mutasyon oldu. Ancak virülans etkileyecek düzeyde olmad. leride de olmayaca anlamna gelmez. u an için bula etkileyen bir mutasyon olmadn biliyoruz.

Ankarada youn bakmdaki doluluk oranlarmz yüzde 67, standart yataklarmzn doluluk oran yüzde 49, solunum cihazlarnn ise yüzde 25.

Bakanlk olarak 9,8 lirann üzerinde herhangi bir yerli kit almmz olmamtr. Küresel firmalarn Türkiye uzantlar üzerinden neler yaplmak istendiini, kit piyasasnn arkasnda dev ama cüce yaplar olduunu biliyorum

Ana Sayfaya Git