Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi için talimat

AK Parti MYK toplantısında İstanbul Sözleşmesi ele alındı. Toplantıya katılan pek çok üyenin sözleşmeden çıkılması yönünde görüş bildirdiği belirtilirken Cumhurbaşanı Erdoğan'ın da sözleşmenin tek taraflı feshi ya da tartışmalı maddelere çekince konulmasının sonuçları üzerinde çalışma yapılması talimatı verdiği öğrenildi.

Haberler 16.07.2020 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoann bakanlnda toplanan ve dün akam 21.00de balayp 02.00ye kadar süren AK Parti MYK toplantsnda stanbul Sözlemesi ele alnd. Toplantya Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Aile Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ve Adalet Bakan Abdülhamit Gül de katld. Toplantda Babakan Yardmcs Numan Kurtulmu stanbul Sözlemesiyle ilgili bir sunum yapt.

Toplantda söz alan baz üyeler sözlemeyi eletirerek kadnn beyan esas alnarak erkekler için verilen evden uzaklatrma kararlarnn aileleri parçaladn, kadnn beyannn erkei potansiyel suçlu gösterdiini savundu. Sözlemenin Toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelime dayal ayrmcl savunan hükümlerde eletirildi. Bu hükümlerin LGBT bireylerin marjinal faaliyetlerine alan açaca savunulurken, sözlemeden ayrlmasnn Türkiyedeki kadna iddet vakalarna olumsuz bir etkide bulunmayaca ifade edildi.

Erdoan, sözlemenin hazrlanmas, imzalanmas, neler içerdiine ilikin rapordan alntlar yapt, ayrca sözlemeden çekilen Bulgaristan, Hrvatistan ve Macaristandan örnekler verdi. Bu ülkelerin çekilme gerekçelerinin sözlemedeki ecinsellii tevik eden ifadeler olduu bilgisini verdi. Erdoan, bu raporla ilgili deerlendirmesinden sonra Türkiyenin de stanbul Sözlemesinden çekilmesi gerektiini dile getirdi.

SÖZLEMEDEN çEKLME

Toplantda, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu da uluslararas bir sözlemeden çekilmenin nasl olacana dair teknik detaylar anlatt. Buna göre, yürütme olarak Cumhurbakannn baka bir ileme gerek kalmadan sözlemeden çekilme yetkisinin bulunduu belirtildi. çavuolu, Sözlemeye ilikin hükümlerin Bakanlar Kurulu tarafndan yürütülecei belirtiliyor. Bugün Bakanlar Kurulunun yetkisi Cumhurbakanna geçtii için, Cumhurbakanl kararnamesi ile sözlemeden çekilmek mümkün olabilir. Ama niyet beyan diye bir yöntem de var. Türkiye, ilgili kurumlara mektup yazarak bu niyeti beyann bildirebilir. Sözlemeden çekilmeden, hangi konulara katlmadn beyan edebilir dedi.

Kulis haberlerine göre ise aralarnda Aile Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ile AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Muun da bulunduu baz isimlerin toplantda sözlemeden çkmann doru olmayacan savundu. MYK üyelerinin bazlar da orta yol olarak sözlemeden çkmak yerine, niyet beyan ile hangi maddelerin uygulanmayacann belirlenmesini istedi. Aralarnda Adalet Bakan Abdulhamit Gülun de bulunduu üyelerin çounluu ise sözlemeden çklmas yönünde görü bildirdi.

Ana Sayfaya Git