'Çayı iftarda çok, sahurda az için'

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sönmez "Sahurda kesinlikle karbonhidratlı şeyler yenilmemeli. İftarda çok çay içsinler ama sahurda çok çay içmesinler çünkü çay idrar söktürücüdür, su kaybettirir. Sahurda bir veya iki yumurta yesinler." dedi.

Haberler 02.05.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Bingür Sönmez, iftarda yemee birden yüklenmemek, sahurda ise kesinlikle karbonhidratl yiyecekler tüketmemek gerektiini belirterek, ftarda çok çay içsinler ama sahurda çok çay içmesinler çünkü çay idrar söktürücüdür, su kaybettirir. Sahurda bir veya iki yumurta yesinler. dedi.

Bir program için Antalyaya gelen Sönmez, Türkiyede kalp krizinden ölümlerin artmadn, hastalklarn arttn söyledi.

Ülkenin her ilinde artk bir kalp cerrahisi ve kardiyoloji merkezi olduuna dikkati çeken Sönmez, Dolaysyla annda müdahaleler artyor. Hastalk artt ama ölüm says azald çünkü ilk dört saat içinde müracaat eden her hastaya mutlaka hayat kurtarc stent konabiliyor. Daha sonra ameliyatlar yaplabiliyor. diye konutu.

Sönmez, 20 sene önce son derece kötü hastalar ameliyat ettiklerini dile getirerek, kiinin hastaneye kalbi çok harap olmu halde geldiini hatrlatt.

Kalp krizinden sonraki ilk müdahalelerin hayat kurtarc olduuna iaret eden Sönmez, kalp ikayetlerinin her mevsimde görüldüünü ve dikkat etmek gerektiini aktard.

Arka arkaya sigara içmek ani ölümlere neden oluyor

Ramazan dolaysyla özellikle kalp hastalarna çarda bulunan Sönmez, unlar kaydetti:

Önümüzde ramazan var. Bu konuda cüretkar bir beyanatta bulunuyorum; baz meslektalarmz bunu söylemekten çekindikleri için gerçekten yanl yapyorlar. Eer kalp krizi geçirmise, stent konulmusa, by-pass ameliyat olmusa, bu hastalarmz lütfen oruç tutmasnlar çünkü 16 saatlik susuzluk süresinde kan çok koyulayor. Kan koyulanca akkanl azalyor. Dolasyla mevcut bir by-pass, stent veya yüzde 40-50 problem vermeyen damar phtlaarak tkanabilir ve kalp krizi geçirebilirler.

Diyabet ve böbrek hastalarnn, hamilelerin ve süt verenlerin de oruç tutmasn önermeyen Sönmez, Bir baka problemimiz sigara içenler özellikle itahla 4-5 sigaray arka arkaya içiyorlar. Sahurda günlük stoklarn almaya çalyorlar. Bunlarda ani ölümler her zaman görülebilir. dedi.

Beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor

Prof. Dr. Sönmez, ramazanda beslenmeye çok dikkat etmek gerektiini de vurgulayarak, öyle konutu:

ftarda birden yüklenmemek gerekiyor. Tecrübeli, inanl insanlar iftarda hemen bir çorba içerler, gider namaz klarlar tekrar gelip, devam ederler. Bu en doru iftar eklidir. Sahurda kesinlikle karbonhidratl eyler yememeliler. ftarda çok çay içsinler ama sahurda çok çay içmesinler çünkü çay idrar söktürücüdür, su kaybettirir. Sahurda bir veya iki yumurta yesinler, günlük tok tutmas için çok gerekli bir yiyecektir. Ne kadar su tüketilmesiyle ilgili rakam söylemek doru deil. Yeterli su için idrar renginin açk olmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git