Sağlıklı Baba ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı?

Bir çocuğun babasıyla bebekliğinden itibaren başlayan ilişkisi onu geleceğe hazırlıyor. Babasıyla arasındaki ilişki ne kadar sağlam ve sağlıklı olursa çocuk da o kadar sağlıklı bir birey oluyor.

Haberler 15.06.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

letiim her alanda önemli olduu gibi baba ile çocuk arasndaki yaknlamann, anlalmann da temelini oluturuyor. çocuun hayat anlamas, doru ve yanl olan ayrt edebilmesi için rehber olarak alnan, otorite olan baba ile arasndaki iletiimin salkl olmas gerekiyor. Peki ama nasl? Bunun aslnda düündüümüz kadar zor olmadn söyleyen Psikyatri Uzman Kübra Uurlu, Baba ve çocuk arasnda yaln ve salkl bir iliki kurmak için çocuumuzu bir yetikini dinlediimiz titizlikte, göz konta kurarak ve anlattklarna geribildirimler vererek dinlemeli, onu anlamaya çaltmz hissettirmeliyiz diyor.

çocuklar doduu andan itibaren hayat anlamaya, anlamlandrmaya ve örenmeye balyor. Bebeklik dönemi dediimiz dönemde çocuklar sözsüz iletiimle iliki kuruyor. Uurlu, çocuun bu dönemden itibaren babasyla iletiimini yüz ifadeleriyle seslerle ve tepkilerle paylamaya çaltna dikkat çekiyor. çocuklarn en hzl örenme yolunun görerek örenme olduunun altn çizen Uurlu, öyle devam ediyor: Yani babalarn çocuklarna kar davranlar, öretileri, çocuklarnn hayat tecrübeleri arasnda yerini almaya balamas kaçnlmaz oluyor. Baba olarak çocuunuzu gelecee hazrlamak, doru olan öretmek istiyorsanz bunu kendi davranlarnzdan balayarak yapmalsnz.

KORKU VEYA SEVGSZLKLE çOCUK ÜZERNDE OTORTE KURULMAZ

Psikyatri Uzman Kübra Uurlu, baba- çocuk ilikisindeki iki büyük yanl ise öyle anlatyor: Sevgimi göstermesem de o onu ne kadar çok sevdiimi biliyor ve Sevgimi çok göstermezsem bana sayg duyar veya marmaz düünceleri maalesef yanltr. çocuunuzu sevmek ve bunu fiziksel olarak ona hissettirmek, onun onaylanma ve kabul görme hissini güçlendirerek, daha sevgi dolu bir birey olarak hayatn ve insan ilikilerini olumlu yönde etkiler. Sevilme, onaylanma duygusu insann varoluundan bu yana en önemli ihtiyaçlar arasnda yer alr. çocuk sevildiini, anlaldn, kendisinin söz sahibi olduunu bildii bir ortamda özerkliini yani salkl ayrmay salayacak güce ular ve hayata hazrlanrken kendini daha rahat ifade eden bir bireye dönüür. Ayrca korku veya sevgisizlik bir otorite olarak görülebilir. çocua snr koyabilirsiniz ama bunlar tartmaya kapal, çocua söz hakk verilmeyen snrlar olmamaldr. Örnein çocua herhangi bir konuda, Bunu yapma demek yerine, ona seçenek sunabilirsiniz. Böyleve yapaca olumlu veya olumsuz davrann sorumluluunu almasn ve bunun sonucunda etkilenecek kiinin o olduunu anlamasn salayabilirsiniz. Fakat korku veya sevgisizlikle bunu yapamazsnz.

Ona kazandrmak istediiniz davran önce kendiniz uygulayn

Toplum içinde verilen öütlerin veya çocuun hatalarnn deifre edilmesinin baba ve çocuk arasnda güvensizlie neden olabileceinin altn çizen Uurlu, Toplum içinde verilen öüt aslnda ykc bir güven kaybna, çocukta suçluluk duygusu ve babaya kar öfkeyi beraberinde getirebilir. Unutulmamas gerekir ki; topluma çocuunu kazandrmak isteyen bir baba; anlattklar ve çocuuna kazandrmak istedii davranlar, önce kendisi uygulamaldr. Yoksa çocuk için bir çeliki ortam oluabilir ve hayata hazrladnz konulara kar verdiiniz öretiler deer kaybedebilir diyor.

Baba ve çocuun birlikte geçirecei zaman aralarndaki ba kuvvetlendirir

Psk. Uurlu, gündelik telalardan, i, hayat, evlilik, yaam koullaryla bouurken baba tarafndan ihmal edilen çocuklarn duygusal ve ruhsal anlamda bir çökü yaayabileceine de dikkat çekiyor. Bu durumda çocuun babaya kar bir öfke ve kzgnlk durumu içerisinde olabileceini ve baba-çocuk ilikisinin sarslabileceini belirtenUurlu, bu nedenle babann mutlaka çocukla zaman geçirmesi ve onunla kaliteli etkinlikler yapmaya gönüllü olmas gerektiini hatrlatyor. Baba ve çocuun birlikte geçirecei kaliteli zamann aralarndaki ba güçlendireceinin altn çizen Uurlu, sözlerini öyle sürdürüyor: Sevmek, zaman ayrmak, önem vermek, onu anlamaya çalmak çocuunuzu gelecekte daha iyi bir yetikinlik dönemine atlmasna yardmc olacak ve aranzdaki balar güçlü klacaktr. Yarnlarmz olan çocuklarmza sevgi dolu bir yaam brakmak için; çocuklarmz sevgi dolu bir ortamda ve sevildiklerini hissettirerek büyütmeliyiz.

Ana Sayfaya Git