Sahur hafife alınmamalı

Kişinin sağlam bir bünyesi varsa oruç tutmak sağlığı bozmazken, sağlık sorunları söz konusu olduğunda oruç tutarken biraz daha dikkatli olunması gerekiyor. ‘Oruç-sağlık’ ilişkisi söz konusu olduğunda akla önce kan şekerinin düşmesi, yani hipoglisemi sorununun geldiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Kronik rahatsızlığı olanlar mutlaka doktoruna danışmalı. İftardan sonra bol miktarda sıvı tüketilmeli ve sahur hafife alınmamalı” açıklamasında bulundu.

Haberler 06.05.2019 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Oruç, herkesin biyokimyasnda baz deiikliklere neden olur. En çok etkilenen biyokimyasal parametrelerin banda kan ekerindeki deiikliklerin geldiini belirten Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Normalde 6-8, bilemediniz 8-10 saatlik bir zaman dilimine göre ayarlanm olan açlk süresine alkn olan metabolizmamz özellikle Ramazann ilk günlerinde kan ekeri dengesini ayarlamada biraz zorlanr dedi.

Orucun ilk günlerinde kabzlk artabiliyor

Mide-barsak hastalklar olanlarn, özellikle reflü, gastrit, ülser ve kolit tarz sorunlara sahip ancak belli bir tedavi süreci içerisinde olan kiilerin oruç süresince ciddi bir problemle karlama olaslklarnn düük olduunu söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Bu hastalklarn akut dönemlerinde olan, aktif hastal olanlarn ise oruç tutma kararn vermeden önce mutlaka hekimleri ile görümeleri gerekir eklinde konutu. Orucun ilk günlerinde sindirim sisteminin de baz uyum sorunlar yaayabildiini anlatan Prof. Dr. Melih Özel, Örnein kabzla eilimi olanlarn kabzlk sorunu iddetlenebilir. Bu nedenle iftardan sonra ve sahura kadar olan dönemde bol miktarda sv tüketilmeli, özellikle su içmeyi ihmal etmeyip posal yiyeceklere arlk verilmeli önerisinde bulundu.

Sk aralklarla ilaç kullanmas gerekenler oruç tutmamal

Özellikle aktif ülseri ya da gastriti olan hastalarda orucun ülser kanamalarna neden olabildiini söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Bu nedenle aktif hastal olanlar oruç tutmamal, ya da oruç tutarken ikayetleri aktifleenler oruç tutmaya devam etmemeli dedi. Prof. Özel, bunun dnda aktif siroz hastal olanlarn, karacier yetersizlii olanlarn ya da bu hastalklar için gün içerisinde çok sayda ve sk aralklarla ilaç kullanmas gerekenlerin ve sindirim sistemi hastalklar olanlarn oruç tutmamalar gerektiini belirtti.

Sahur hafife alnmamal

Oruç tutarken sk yaplan hatalardan birinin de sahura kalkmayp sadece iftar ve sonrasnda yenilip içilenlerle oruç tutulmas olduunu vurgulayan Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Melih Özel, Normalde günde üç öün beslenen birinin öün says ve yiyecek içecek miktarn aniden ve ciddi miktarlarda azaltmasyla oluabilecek problemleri yaamamas için sahura da önem vermek gerekiyor. Sahuru hafife alp basit ve yanl seçimlerle geçitirmek, hele hele sahura hiç kalkmadan bütün bir günü oruçlu olarak tamamlamaya çalmak metabolizma için ciddi bir tehdittir. Ksacas sahur öünü mutlaka ciddiye alnmal, bu öüne mutlaka protein yükü fazla yiyecekler yerletirilmeli dedi.

Ana Sayfaya Git